Jättääkö astianpesukone astiat likaisiksi? Tarkista nämä asiat!

Keittiö
Astianpesukone vaatii puhdistamista ja huoltamista, jotta pesutulos pysyy hyvänä.
Jättääkö astianpesukone likaa tai tahroja astioihin? Muutamilla nikseillä saat varmasti puhdasta jälkeä. Tarkista myös, mitä voi ja mitä ei voi pestä astianpesukoneessa – saatat yllättyä.
MAINOS
MAINOS LOPPUU
31.5.2024

Astianpesukone on kätevä kodinkone, jonka pesutulosta voi helposti parantaa näillä ohjeilla.

Astianpesukoneen täyttäminen

Kun ladot astioita koneeseen, kaavi ensin isoimmat ruuantähteet biojätteisiin tai kompostiin.

Astioita ei kuitenkaan välttämättä tarvitse huuhdella ennen konepesua. Lika ei kuivu pesua odottavien astioiden pintaan, jos koneen luukkua pidetään kiinni.

Mitä astianpesukoneessa voi pestä?

Kaikki astiat eivät ole konepesunkestäviä, mutta suurin osa nykyaikaisista astioista on.

MAINOS
MAINOS LOPPUU

Hopeiset aterimet kuitenkin esimerkiksi tummuvat, jos ne pestään yhdessä ruostumattomien teräsaterimien kanssa, ja puiset astiat voivat imeä itseensä astianpesuainetta.

Näitä astioita ja aterimia ei välttämättä kannata laittaa astianpesukoneeseen – käytä myös omaa harkintaa!

 • leikkuuveitset ja fileerausveitset yms.
 • kevyet ja ohuet kristallilasit
 • astiat, joissa on käsinmaalattuja koristeita ja kultauksia
 • puiset astiat
 • muoviastiat, jotka eivät kestä kuumuutta
 • valurauta-astiat

Onko vesi liian kovaa?

Veden laatu vaikuttaa asioiden puhtauteen. Kova vesi synnyttää viiruja ja laikkuja lasin pintaan, koska se estää astianpesuainetta toimimasta kunnolla. Silloin koneeseen voidaan lisätä astianpesukonesuolaa, jota varten koneen alaosassa on erillinen luukku.

Monet nykyaikaiset pesuaineetkin pehmentävät vettä, jolloin suolaa ei välttämättä tarvitse lisätä – kokeilemalla sen huomaa.

MAINOS
MAINOS LOPPUU

Astianpesukone pitää täyttää oikein.

↑Silläkin on väliä, missä astiat koneessa ovat, eli käytä koreja ja tasoja tarkoituksenmukaisesti, niin kuin käyttöohjeissa neuvotaan. Myös oikea pesuohjelma neuvotaan käyttöohjeissa.

Likainen astianpesukone jättää astioihin tahroja

Astianpesukone ei puhdistaudu automaattisesti samalla, kun se pesee astioita. Siksi myös astianpesukoneen puhtaudesta on huolehdittava.

Astianpesukoneen jätesihti tulee tyhjentää ja puhdistaa säännöllisesti, koska siihen kaikki roskat sekä lian ja rasvan ällöttävä sekoitus kertyvät.

MAINOS
MAINOS LOPPUU

Suihkuvarret pitää irrottaa aika ajoin ja puhdistaa. Astianpesukoneen suihkuvarsien koloihin jää helposti siemeniä ja muita kenkkumaisia puhtaan pesutuloksen estäjiä.

Myös pesukoneen luukun sisäpinta pyyhitään säännöllisesti, kuten myös luukun tiivisteet.

Astianpesukoneen puhdistaminen: ota avuksi kalkinpoistoaine, sitruunahappo ja etikka

Astianpesukoneeseen saattaa myös saostua kalkkia, johon voi käyttää astianpesukoneelle tarkoitettuja puhdistusaineita. Ne tehoavat usein myös pinttyneeseen rasvalikaan, jota kertyy jätesihtiin.

Astianpesukoneen puhdistukseen voi käyttää myös sitruunahappoa, jota saa apteekista ja hyvin varustelluista ruokakaupoista. Puhdistusta voi kokeilla ensin parin ruokalusikallisen annoksella ja lisätä määrää tarvittaessa.

MAINOS
MAINOS LOPPUU

Myös etikka pudistaa astianpesukoneesta hajuja ja likaa. Sitä kaadetaan noin kaksi desiä kahvikuppiin, joka laitetaan koneen ylätasolle. Sitten käynnistetään 60–65 asteen pesuohjelma, joka pysäytetään ennen kuivausvaihetta. Puhdistus viimeistellään tyhjän koneen pesulla konetiskiainetta käyttäen. Joissakin koneissa etikan käyttö saattaa olla kielletty, joten tarkista suositus ensin käyttöohjeista.

Astianpesukoneeseen sopiva pesuaine löytyy kokeilemalla. Tutustu ensin pesuaineen käyttöohjeisiin.

↑Voi olla, että oikea pesuaine löytyy vain kokeilemalla. Veden laatu vaikuttaa siihen, mikä pesuaine toimii parhaiten, ja joskus pitää pesuaineen tueksi lisätä astianpesukonesuolaa.

Olisitko arvannut, että nämäkin voi pestä astianpesukoneessa?

 • liesituulettimen suodatin
 • lasten muovilelut
 • sandaalit ja varvastossut
 • muoviset hiusharjat ja kammat
 • jääkaapin hyllyt
 • lippikset
 • pesusienet

Astianpesukoneeseen ei kannata laittaa koristeellisia astioita, mikäli ne eivät ole konepesunkestäviä.

↑Käsinmaalatut koristeet eivät kestä konepesuja, mutta tehdasvärit kestävät. Konepesun kestävä -merkki sijaitsee astian pohjassa.

Astianpesukoneen asennus ja käyttö ohjeiden mukaan

Astianpesukoneen asennuksessa on noudatettava huolellisesti käyttöohjeessa kerrottuja ohjeita. Vesitiivis alusta – eli vuotokaukalo – täytyy asentaa astianpesukoneen alle. Lisäksi allaskaapin alla olevaan sokkelitilaan voi asentaa vuodoista ilmoittavan vuotovahdin.

Astianpesukoneissa on yleensä erilaisia merkinantojärjestelmiä, jotka kertovat toimintahäiriöistä. Jos häiriövalo syttyy, pysäytä pesuohjelma ja selvitä häiriön syy. Tilaa tarvittaessa astianpesukoneen korjaaja paikalle.

Ehkäise vahingot astianpesukonetta käytettäessä

Sähkölaitteissa on aina tulipalon riski ja pesukoneissa lisäksi vielä vesivahingon vaara, joten pesun aikana pitäisi pysyä kotona valvomassa pesua. Vaikka koneessa olisi ajastin, konetta ei saisi jättää päälle ilman valvontaa.

Astianpesukoneen käytön jälkeen tulee vesihana sulkea aina.

Astianpesukoneen poistoletku vuotovahinkojen merkittävä syy

Suomalaiskodeissa sattuu keskimäärin 100 vesivahinkoa päivässä. Noin joka kolmas vahingoista saa alkunsa kodinkoneista.

Kodinkoneista ylivoimaisesti useimmin, jopa 90 prosentissa tapauksista, vesivahingon aiheuttaa astianpesukone.

Lue myös: Astianpesukone vuotaa? Torju kallis vesivahinko ajoissa

– Viisi vuotta vanha astianpesukone ei kuulosta vielä kovin vanhalta, mutta toisin kuin moni tietää, jo siinä vaiheessa sen poistoletku on huomattava riski vuotovahingolle.

Viisivuotias poistoletku kannattaa jo uusia, sillä kemikaalit heikentävät astianpesukoneen poistoletkua ja mekaaninen rasitus saa puolestaan heikentyneen letkun helposti vuotamaan, toteaa vahingontorjuntapäällikkö Jari Pekka Koskela vakuutusyhtiö Ifistä.

Lue myös: Astianpesukoneen poistoletku kuntoon – vältä vesivahinko

Kun astianpesukone alkaa lähetä iältään kymmentä vuotta, on korkea aika harkita uuden koneen hankkimista. Vahinkojen riski kasvaa selvästi koneen iän myötä, minkä lisäksi vanha kone käyttää enemmän sähköä ja vettä.

Lue myös nämä ohjeet!