Lattiakaivo haisee? Näillä ohjeilla pääset hajuhaitoista

Sisustus
Lattiakaivo haisee? Paha haju viemärissä on pääsääntöisesti peräisin rikkivedystä.
Lattiakaivo saattaa haistessaan olla kuivunut tai likainen. Joskus ongelman syynä voi olla myös vika viemäriputkistossa.
MAINOS
MAINOS LOPPUU
15.2.2024

Lattiakaivo ja siitä lähtevä tunkkainen viemärin haju on tuttu ilmiö kylpyhuoneessa tai WC-tilassa, mutta se saattaa saniteettitiloista levitä myös muualle kotiin.

Pitkään puhdistamatta ollut lattiakaivo alkaa tukkeutumisen lisäksi myös haista, joka luonnollisesti vähentää tilan käyttömukavuutta.

Lattiakaivo haisee – mistä haju johtuu?

Paha haju viemärissä on pääsääntöisesti peräisin rikkivedystä, jota muodostuu esimerkiksi rasvan mädäntyessä. Haju muistuttaakin tyypillisesti mätää kananmunaa.

Lattiakaivo saattaa haistessaan olla kuivunut tai likainen. Pahan hajun tullessa kylpyhuoneen lattiakaivosta on vika tavallisesti hajulukossa, joka on päässyt kuivumaan.

MAINOS
MAINOS LOPPUU

Lattiakaivo puhtaaksi – huolehdi hajulukon puhtaudesta

Kylpyhuoneessa oleva kosteus ja lämpö tarjoavat hyvän kasvualustan monille mikrobeille, joten lattiakaivon puhdistaminen on tästä syystä suositeltavaa tehdä säännöllisesti.

Vesilukollisen lattiakaivon tehtävä on pitää viemärikaasut ja bakteerit viemäreissä. Jos vesilukko pääsee kuivumaan, voi huoneilmaan päästä sitä kautta epäpuhtauksia.

Suihkussa olevaan lattiakaivoon kertyy aina hiuksia ja pölyä. Mikäli kylpyhuoneessa kuivataan lisäksi pyykkiä tai pestään kuraista koiraa, kulkeutuu lattiakaivoon pesuveden mukana myös esimerkiksi pölyä, karvoja, roskia ja hiekkaa.

Lattiakaivoon kertyvä lika valuttaa hajulukosta veden pois yön tai työpäivän aikana, kun vettä ei lasketa. Tällöin vesi ei toimi hajulukkona ja viemärin hajun lisäksi myös bakteerit pääsevät huoneilmaan.

MAINOS
MAINOS LOPPUU

Lattiakaivon puhdistus säännöllisesti helpottaa työtä

Lattiakaivo kannattaa puhdistaa säännöllisesti, vähintään kerran kuukaudessa. Käytä lattiakaivon puhdistuksessa aina suojakäsineitä. Pitkävartiset siivouskäsineet suojaavat myös ranteita naarmuuntumasta lattiakaivon terävissä reunoissa.

Ennen lattiakaivon puhdistusta on hyvä juoksuttaa vettä lattiakaivoon, jotta kaivossa oleva vesi vaihtuu.

Varrellinen harja, esimerkiksi vanha tiskiharja, on hyvä väline lattiakaivon perusteelliseen puhdistamiseen. Kapea harja sopii ahtaaseenkin paikkaan, jolloin kaivon kaikki koloset saa puhdistettua tarkasti.

Lattiakaivon puhdistus: 5 vaihetta

1. Nosta ritilä pois paikoiltaan. Joissakin malleissa myös muovinen sisäosa lähtee irti.
2. Poista hiukset ja muu kiinteä jäte.
3. Pese kaivon kannen ritilä ja lattiakaivon osat lämpimällä vedellä ja pesuaineella harjalla harjaten.
4. Huuhtele osat ja laita ne takaisin paikoilleen. Huuhtele myös lattiakaivon kiinteät osat.
5. Desinfioi lattiakaivo esimerkiksi Kodin Putkimies -puhdistusaineella.

MAINOS
MAINOS LOPPUU

Lattiakaivon puhdistus kannattaa tehdä pitkävartista harjaa apuna käyttäen.

Lattiakaivon hajun syy saattaa johtua myös putkiston ongelmista

Viemärinhajuun voi joutua hakemaan syytä myös putkiston tiivisteistä: ovatko tiivisteet varmasti hyvässä kunnossa.

Niin ikään viemäriputkien kannakkeet on syytä tarkistaa. Kun putkien kaltevuus muuttuu, niihin saattaa kertyä tavaraa, joka tarpeeksi kauan muhiessaan rupeaa haisemaan.

Hajua jäljitettäessä saattaa löytyä tukos, jonka seurauksena viemärijärjestelmäkään ei toimi enää niin kuin pitäisi.

MAINOS
MAINOS LOPPUU

Selvä merkki tukoksesta on, jos vessa ei vedä kunnolla. Pahimmassa ja kalliimmassa tapauksessa haju voi kertoa koko viemäriputken rikkoontumisesta.

Näin estät lattiakaivon kuivumisen

Märkätilojen lattiakaivot tulee puhdistaa vähintään kerran kuukaudessa, sillä likainen lattiakaivo muodostaa viemäribakteereille sillan huoneiston sisäilmaan.

Lattiakaivojen vesilukossa oleva pieni vesimäärä estää normaalisti haisevien viemärikaasujen pääsyn huonetilaan.

Viemäreiden käyttö pitää vesimäärän tavallisesti riittävänä, mutta käyttämättömien pesualtaiden ja lattiakaivojen vesilukoista vesi haihtuu aikaa myöten. Lämmin sää ja lattialämmitys nopeuttavat osaltaan veden haihtumista. Tällöin veden kaataminen viemäriin auttaa.

Huolellisen puhdistuksen jälkeen lattiakaivoon voi laittaa myös lattiakaivosuodattimen, joka helpottaa jatkossa  lattiakaivon puhtaana pysymistä. Lattiakaivosuodatin on lattiakaivon ritilän alle asennettava verkko, joka kerää talteen kaiken irtoroskan kuten hiukset ja pölyn, mutta päästää veden lävitseen.

Kannattaako lattiakaivoon kaataa ruokaöljyä?

Vanhan kansan vinkki, jossa ruokaöljyä lisätään vesilukkoon, kannattaa unohtaa. Viemäriin ei saa laskea öljyä eikä muitakaan rasvoja, sillä ne tukkivat viemärit ja kuormittavat jäteveden puhdistusta.

Huolehdi myös kylpyhuoneen saumojen ja käsienpesualtaiden puhtaudesta

Usein myös lattian saumat ja kaivon silikonireunat pinttyvät liasta. Napakkaharjaksisella harjalla saa kätevästi myös kaivon ympäryksen puhtaaksi.

Lattian ja seinien saumat on helppo puhdistaa harjalla, joka irrottaa tiukankin lian sekä bakteerikertymät.

Käsienpesualtaan hajulukkoon kertyy myös kylpyhuone- ja wc-tiloissa pölyä sekä hiuksia. Säännöllinen puhdistus on tärkeää ja usein puhdistustarpeen huomaa viimeistään, kun lavuaarin viemäri vetää huonosti.

Puhdas hajulukko on huoneilman kannalta tärkeä myös lavuaareissa, sillä se estää viemärikaasujen ja -bakteerien pääsyn huoneilmaan.

Lue myös nämä siivousohjeet

Kylpyhuoneen laattojen ja saumojen puhdistus

Vältä viemäritukos – 4 ohjetta tukosten ehkäisyyn ja avaukseen

Ikkunanpesu: näillä keinoilla saat lasit kirkkaiksi

Vessanpönttö vuotaa? Voi kuluttaa vettä jopa tuhansia litroja

WC-pöntön puhdistus: vältä vääriä puhdistusaineita

Silikonisaumojen uusiminen – näin onnistut