Lattiakaivo haisee? Näillä ohjeilla pääset eroon hajuhaitoista

Sisustus
22.10.2023

Lattiakaivo ja siitä lähtevä tunkkainen viemärin haju on tuttu ilmiö kylpyhuoneessa tai wc-tilassa, mutta se saattaa saniteettitiloista levitä myös muualle kotiin.

Pitkään puhdistamatta ollut lattiakaivo alkaa tukkeutumisen lisäksi myös haista, joka luonnollisesti vähentää tilan käyttömukavuutta. Pahoinvoinnin lisäksi viemärin haju voi aiheuttaa esimerkiksi ärsytysoireita ja päänsärkyä.

Puhdistamalla lattiakaivon säännöllisesti, käyttämällä lattiakaivosuodatinta ja vaihtamalla sen säännöllisesti pääset eroon näistä haitoista.

Lattiakaivo puhtaaksi – huolehdi hajulukon puhtaudesta

Kylpyhuoneessa oleva kosteus ja lämpö tarjoavat hyvän kasvualustan monille mikrobeille, joten lattiakaivon puhdistaminen on tästä syystä suositeltavaa tehdä säännöllisesti.  Vesilukollisen lattiakaivon tehtävä on pitää viemärikaasut ja bakteerit viemäreissä. Jos vesilukko pääsee kuivumaan, voi huoneilmaan päästä sitä kautta epäpuhtauksia.

MAINOS
MAINOS LOPPUU

Suihkussa olevaan lattiakaivoon kertyy aina hiuksia ja pölyä. Mikäli kylpyhuoneessa kuivataan lisäksi pyykkiä tai pestään kuraista koiraa, kulkeutuu lattiakaivoon pesuveden mukana myös muun muassa pölyä, karvoja, roskia ja hiekkaa.

Lattiakaivoon kertyvä lika valuttaa hajulukosta veden pois yön tai työpäivän aikana, kun vettä ei lasketa. Tällöin vesi ei toimi hajulukkona ja viemärin hajun lisäksi myös bakteerit pääsevät huoneilmaan.

Lattiakaivo puhtaaksi

Lattiakaivon puhdistaminen säännöllisesti helpottaa työtä

Lattiakaivo kannattaa puhdistaa säännöllisesti. Käytä lattiakaivon siivouksessa aina suojakäsineitä. Pitkävartiset siivouskäsineet suojaavat myös ranteita naarmuuntumasta lattiakaivon terävissä reunoissa.

Ennen lattiakaivon puhdistusta on hyvä juoksuttaa vettä lattiakaivoon, jotta kaivossa oleva vesi vaihtuu.

MAINOS
MAINOS LOPPUU

Lattiakaivoharja on paras väline lattiakaivon perusteelliseen puhdistamiseen. Lattiakaivon puhdistus sujuu pitkävartisella lattiakaivoharjalla hygieenisesti.

Lattiakaivoharjan kapea harjastus sopii ahtaaseenkin paikkaan, jolloin kaivon kaikki koloset saa puhdistettua tarkasti. Harjan kärjessä on koukku lattiakaivon kannen irrottamiseen. Lattiakaivoharjalla on hyvä harjata myös kaivon kannen ritilään pinttynyt lika pois.

Näin lattiakaivo ei enää tukkeudu

Huolellisen puhdistuksen jälkeen lattiakaivoon kannattaa laittaa lattiakaivosuodatin, joka helpottaa jatkossa huomattavasti lattiakaivon puhtaana pysymistä. Lattiakaivosuodatin on lattiakaivon ritilän alle asennettava verkko, joka kerää talteen kaiken irtoroskan kuten hiukset ja pölyn, mutta päästää veden lävitseen.

Lattiakaivosuodatinta käyttämällä hajulukkoon ei pääse kertymään hiustuppoa ja vesi pysyy hajulukossa. Lattiakaivosuodatin on helppo asentaa ja vaihtaa.

MAINOS
MAINOS LOPPUU

Helposti vaihdettava lattiakaivosuodatin helpottaa lattiakaivon puhtaanapitoa ja pitää viemärin bakteerit loitolla. Lattiakaivosuodatin sopii kylpyhuoneen, saunan, wc:n ja kodinhoitohuoneen lattiakaivoihin.

Huolehdi myös kylpyhuoneen saumojen ja käsienpesualtaiden puhtaudesta

Usein myös lattian saumat ja kaivon silikonireunat pinttyvät liasta. Napakkaharjaksisella harjalla saa kätevästi myös kaivon ympäryksen puhtaaksi.

Lattian ja seinien saumat on helppo puhdistaa harjalla, joka irrottaa tiukankin lian sekä bakteerikertymät.

Käsienpesualtaan hajulukkoon kertyy myös kylpyhuone- ja wc-tiloissa pölyä sekä hiuksia. Säännöllinen puhdistus on tärkeää ja usein puhdistustarpeen huomaa viimeistään, kun lavuaarin viemäri vetää huonosti. Hieman pulloharjaa muistuttava hiussieppari pitää lavuaarin hajulukosta hiukset poissa. Hiussieppari asetetaan altaan pohjaventtiiliin, jolloin se kerää hiukset pesuvedestä ja estää niiden kulkeutumisen pesualtaan hajulukkoon.

MAINOS
MAINOS LOPPUU

Puhdas hajulukko on huoneilman kannalta tärkeä myös lavuaareissa, sillä se estää viemärikaasujen ja -bakteerien pääsyn huoneilmaan.

Katso video, kuinka helppoa lattiakaivon puhdistus on!

Lue myös nämä ohjeet

Ikkunanpesu: näillä keinoilla saat lasit kirkkaiksi

Vältä viemäritukos – 4 ohjetta tukosten ehkäisyyn ja avaukseen

Vessanpönttö vuotaa? Voi kuluttaa vettä jopa tuhansia litroja

Wc-pöntön puhdistus: vältä vääriä puhdistusaineita