Lavuaarin viemäri tukossa? Kokeile avausta ensin itse

Keittiö Kylpyhuone
Viemäri tukkeutuu aika ajoin ja ensimmäiseksi kannattaa kokeilla sen avaamisessa helppoja kotikonsteja.
Jos viemäri vetää laiskasti, kannattaa ensin kokeilla sen avaamista itse. Mikäli kotikonstit eivät tehoa, on aika kutsua putkimies avaamaan viemäritukos.Lue viisi helppoa vinkkiä viemärin avaamiseen!
MAINOS
MAINOS LOPPUU
15.2.2024

Viemäri pysyy hyvässä toimintakunnossa, kun viemäriä muistaa huuhdella säännöllisesti erittäin kuumalla vedellä muutaman minuutin ajan. Jos viemäriin on alkanut kerääntyä rasvaa ja muita epäpuhtauksia, huuhtelu saattaa auttaa pitämään sen auki.

Jos viemäri kuitenkin vetää huonosti, kannattaa kokeilla helppoja kotikonsteja, ennen kuin kääntyy ammattilaisen puoleen.

1) Viemärin avaus: ruokasooda ja etikka

Ruokasooda ja etikka -kaksikko toimii viemäritukokseen aika usein, jos käyttää oikeaa tekniikkaa: Huuhtele viemäriä pari minuuttia mahdollisimman kuumalla vedellä. Kaada viemäriin desi ruokasoodaa ja heti perään kaksi desiä väkiviinietikkaa – alkaa sihinä ja kuplinta.

Anna seoksen vaikuttaa kymmenisen minuuttia ja huuhtele lämpimällä vedellä. Auttoiko?

MAINOS
MAINOS LOPPUU

2) Viemärin avaus: ruokasuola ja etikka

Jos kotona ei satu olemaan ruokasoodaa, suolakin saattaa toimia etikan kaverina. Sekoita teelusikallinen tavallista ruokasuolaa desiin etikkaa ja anna seoksen vaikuttaa tunti viemärissä. Kaada päälle kiehuvaa vettä. Joko vesi kulkee viemäriin normaalisti?

3) Viemärin avaus kemiallisten aineiden avulla

Kodin putkimiehet ja muut vahvat avausaineet tehoavat yleensä tukoksiin, mutta sisältävät syövyttäviä aineita. Niitä käyttäessä on tarpeen noudattaa käyttöohjetta tarkasti sekä suojata silmät ja iho.

Anna vaikuttaa riittävän pitkään ja huuhtele lopuksi kunnolla. Irtosiko tukos?

4) Viemärin avaaminen viemäripumpulla

Viemäripumppu liikuttaa viemärin vesimassaa imukupin aiheuttaman paineen avulla edestakaisin. Pumppaaminen nostaa lavuaariin viemäristä irronneen lian kerättäväksi roskapussiin.

MAINOS
MAINOS LOPPUU

Näin se toimii: Teippaa umpeen lavuaarin ylivuotamisaukko, jotta saat imukupista täydet tehot irti. Iske imukuppi viemäriaukon päälle tiukasti ja laske lavuaari puolilleen vettä.

Tartu kaksin käsin kiinni viemäripumppuun ja nostele sitä edestakaisin, kunnes imukuppi hellittää otettaan ja putki alkaa vetää. Vai alkoiko viemäri vetää?

5) Avaa ja puhdista hajulukko

Hajulukko sijaitsee lavuaarin alla ja estää viemärin hajujen pääsyn sisäilmaan. Aseta hajulukon alle ämpäri ennen avaamista, koska sieltä tulee jonkin verran vettä ja likaa. Hajulukko irtoaa kiertämällä.

Pese irrottamasi hajulukko huolellisesti esimerkiksi pulloharjalla ja puhdistusaineella.

MAINOS
MAINOS LOPPUU

Aseta hajulukko takaisin paikalleen, mutta tarkasti, jotta esimerkiksi tiivisteet tulevat oikein päin ja osat tarkasti kohdalleen.

Varmista vielä lopuksi hajulukon tiiviys laskemalla lavuaariin vettä.

Hajulukon avaaminen ja puhdistus taloyhtiössä

Taloyhtiössä hajulukon avaaminen ja puhdistaminen kuuluu vastuunjakotaulukon mukaan taloyhtiön vastuulle.

Osakkaan vastuulla on ilmoittaa tukoksesta. Ota siis tarvittaessa yhteyttä omaan huoltoyhtiöösi!

MAINOS
MAINOS LOPPUU

Katso video viemärin avauskeinoista!

Viemäriremontti edessä?

Viemärien käyttöikä on noin 50 vuotta. Tuolloin riski, että viemärit romahtavat, kasvaa hyvin merkittävästi. Siksi viemärin kuvaus ja mahdollinen viemärin sukitus tulee tehdä viimeistään silloin, kun 50 vuoden ikä alkaa lähestyä.

Lue lisää vinkkejä kodin huoltotöihin