Keinopesä pitää ampiaiset loitolla

Piha
Ampiaispesien hävittämisen kanssa ei tarvitse tuskailla, kun ripustelee mahdollisille pesänrakennuspaikoille hämäykseksi keinopesiä. Hyttyslyhty karkottaa hyttyset ja käärmekarkotin käärmeet, mutta sen sijaan etenkään pionipihasta muurahaisia ei kannata hävittää, sillä ne puhdistavat pionien nuppuja.
MAINOS
MAINOS LOPPUU
17.8.2023

Kesä etenee ja tuo ukkos- ja raekuuroja tullessaan. Etenkin uudet istutukset on tärkeää suojata säiden pahimmilta ääripäiltä. Nosta tarvittaessa sisälle, laita harsoa tai ämpäreitä päälle. Nämä pikkujutut ovat tuikitärkeitä näin alkukaudesta muutenkin, puhumattakaan kun nyt on ihan poikkeukselliset ilmat. Kuukauden tai parin päästä ne kestävät jo melkein mitä vain, mutta pidetään ”vauvoista” huolta nyt. Kyllä ne sitten kiittävät pitkin kesää ja syksyä.

Lämpö herättelee kaiken nyt ennätystahtiin. Mustikat aloittelevat kukintaa, tulppaanit tulivat kukkaan ihan hetkessä ja kukkivat kiihkeästi mutta myös nopeasti. Tuomet puhkesivat kukkaan myös, ja koivujen lehdet kasvavat siihen tahtiin, että ensimmäisen saunavihdan saa tehdä viikonloppuna. Keltakotakuusamakin tuossa nurkalla puhkesi kukkaan ihan hetkessä.

Ampiaiset eivät siedä naapureita, tehdään keinopesiä

Ampiaispesien hävittämisen yhteydessä on palanut isojakin taloja. Helpoin tapa välttää ampiaisia on ripustaa isoja keinopesiä sellaisiin paikkoihin (varastot, ullakot jne.), jonne oikeita pesiä voisi tulla – ampiainen kun ei siedä naapureita.

MAINOS
MAINOS LOPPUU

Hämäyspesäksi käy vaikka kurtatuilla sanomalehdillä täytetty paperipussi, joka on ripustettu ylös. Tässä vain mielikuvitus on rajana, ja oikein näppärät tekevät näistä myös koristeellisia, vaikka virkkaamalla!

Kasteluvesi ja levä ei ole ongelma, kun…

Kasteluvettä alkoi jo kulua ihan tosissaan helteiden myötä. Itse kerään sadeveden saaveihin ränneihin asennettujen sieppareiden avulla, ja se on kyllä parasta kasteluvettä. Moni tuskailee astioihin muodostuvan levän kanssa. Sitähän syntyy auringonvalon vaikutuksesta. Etenkin silloin, jos vesi seisoo pitkään valossa, levää syntyy huimaa vauhtia. Levä itsessään ei ole vaarallista kasveille, ennemmin jopa toisinpäin, mutta sotkeehan se ikävästi ja tukkii esim. tippukasteluletkut tehokkaasti. Helpoin tapa hillitä levän syntymistä on yksinkertainen: estä valon pääsy kastelusaaviin keinolla millä vain, esimerkiksi maalaamalla, verhoamalla tai peittämällä.

Kunnon kansi on hyvä olla valon ja turvallisuudenkin takia. Kasteluletkujen tulee olla myös valoa läpäisemättömiä (musta sisusta kasteluletkuissa tulee aina olla). Veden kierron olisi hyvä olla tiheä, mitoita siis kasteluastiat kohteen mukaan ja näin ei ongelmia tule.

MAINOS
MAINOS LOPPUU

Pionien ja muurahaisten yhteiselo kunniaan

Kohta kun ensimmäiset pionien nuput alkavat olla esillä, muista, että muurahaiset ovat hyväksi pionin nupuille, ei siis hävitetä niitä. Muurahaiset puhdistavat nuppuja ja ovat mitä mainioimpia ”talonmiehiä” pionien kukille, ja ne kukkivat näin vieläkin upeammin.

Jos kaipaat pihallesi ihastuttavia pioneja (niitähän ”pitää” olla joka pihassa, ovat ne niin ainutlaatuisen ihania), niidenkin paras istutusaika on nyt. Nämä minun kaikki nykyiset lajikkeet ovat niin nopeita kukkimaan, että osa kukkii jo tänä vuonna, mutta ensi vuonna viimeistään kaikki. Jos haluat hiukan erilaisempaa pionia pihaasi koristamaan, tämä keltainen ’barzella’ on juuri sellainen.

Pajujen pistokkaita, pikku niksi pistokkaisiin liittyen

Moni rakentelee pajuista eläviä tuki- ja tuulensuojakehikoita sekä erilaisia köynnöstukia. Ne ovat mahdottoman helppoja ja käteviä, kestäviä ja luonnonmukaisiakin. Pajut lähtevät ja juurtuvat kasvuun näin keväällä kuin itsestään. Leikkaat vain n. 20 cm pätkän vartta ja työnnät maahan, vettä päälle ja kohta jo kasvaa. Pistokkaiden ottamiseen minulla on hyvä vinkki: leikkaa aina tyvi vinoksi ja yläosa suoraksi, kun otat pistokkaita. Näin tiedät, kumpi on tyvi (vino pää uppoaa maahan paremmin) ja pistokkaat tulevat maahan oikein päin.

MAINOS
MAINOS LOPPUU

Hyvää viikonloppua toivottaa täältä omenapuun kukkien katveesta, puutarhurisi Juha

Lisää ajankohtaisia puutarhavinkkejä saat Puutarhurin perjantaipostissa aina perjantaisin. Liity täällä >

Teksti: Juha Toikka / KodinKukat Oy, kuvat: Pixabay, Juha Toikka / KodinKukat Oy

MAINOS
MAINOS LOPPUU