MAINOS

Keinopesä pitää ampiaiset loitolla – muurahaiset puhdistavat pioneja

Piha

Ampiaispesien hävittämisen kanssa ei tarvitse tuskailla, kun ripustelee mahdollisille pesänrakennuspaikoille hämäykseksi keinopesiä. Hyttyslyhty karkottaa hyttyset ja käärmekarkotin käärmeet, mutta sen sijaan etenkään pionipihasta muurahaisia ei kannata hävittää, sillä ne puhdistavat pionien nuppuja.

Jaa sosiaalisessa mediassa
MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY
MAINOS PÄÄTTYY

Loppuviikolla helteet palaavat ja tuovat lämmön lisäksi mahdollisia ukkos- ja raekuuroja tullessaan. Etenkin uudet istutukset on tärkeää suojata säiden pahimmilta ääripäiltä. Nosta tarvittaessa sisälle, laita harsoa tai ämpäreitä päälle. Nämä pikkujutut ovat tuikitärkeitä näin alkukaudesta muutenkin, puhumattakaan kun nyt on ihan poikkeukselliset ilmat. Kuukauden tai parin päästä ne kestävät jo melkein mitä vain, mutta pidetään ”vauvoista” huolta nyt. Kyllä ne sitten kiittävät pitkin kesää ja syksyä.

Lämpö herättelee kaiken nyt ennätystahtiin. Mustikat aloittelevat kukintaa, tulppaanit tulivat kukkaan ihan hetkessä ja kukkivat kiihkeästi mutta myös nopeasti. Tuomet puhkesivat kukkaan myös, ja koivujen lehdet kasvavat siihen tahtiin, että ensimmäisen saunavihdan saa tehdä viikonloppuna. Keltakotakuusamakin tuossa nurkalla puhkesi kukkaan ihan hetkessä.

Hyttysetkin heräsivät! Eilen illalla piti kaivaa jo hyttyslyhtyesiin, kun kuuntelin saunan jälkeen lintujen iltakonserttia terassilla. Sen verran oli jo itikoita liikkeellä, että jotain piti tehdä. Tuo lyhty on kyllä niin parasta kuin vain olla voi. Hajuton, tehokas, helppokäyttöinen ja tuo hyvän tunnelman kynttilän hiljalleen palaessa. Täydellinen kesäiltojen pelastaja! Jos et ole vielä kokeillut, niin suosittelen lämpimästi tätä. https://www.puutarha.com/collections/tarvikkeet-ja-erikoislannoitteet/products/hyttyslyhty

Käärmekarkotinta tuli uusi erä

Käärmekarkotin on ollut niin suosittu (eikä ihme), että en meinaa saada sitä millään tehtaalta sitä määrää kuin niitä menee. Nyt taas tuli yksi erä lisää, joten nyt pystyn niitä lähettämään. Ne löydät täältä.

Ampiaiset eivät siedä naapureita, tehdään keinopesiä

Ampiaispesien hävittämisen yhteydessä on palanut isojakin taloja. Helpoin tapa välttää ampiaisia on ripustaa isoja keinopesiä sellaisiin paikkoihin (varastot, ullakot jne.), jonne oikeita pesiä voisi tulla – ampiainen kun ei siedä naapureita. Hämäyspesäksi käy vaikka kurtatuilla sanomalehdillä täytetty paperipussi, joka on ripustettu ylös. Tässä vain mielikuvitus on rajana, ja oikein näppärät tekevät näistä myös koristeellisia, vaikka virkkaamalla! Ohje löytyy täältä.

Kasteluvesi ja levä ei ole ongelma, kun…

Kasteluvettä alkoi jo kulua ihan tosissaan helteiden myötä. Itse kerään sadeveden saaveihin ränneihin asennettujen sieppareiden avulla, ja se on kyllä parasta kasteluvettä. Moni tuskailee astioihin muodostuvan levän kanssa. Sitähän syntyy auringonvalon vaikutuksesta. Etenkin silloin, jos vesi seisoo pitkään valossa, levää syntyy huimaa vauhtia. Levä itsessään ei ole vaarallista kasveille, ennemmin jopa toisinpäin, mutta sotkeehan se ikävästi ja tukkii esim. tippukasteluletkut tehokkaasti. Helpoin tapa hillitä levän syntymistä on yksinkertainen: estä valon pääsy kastelusaaviin keinolla millä vain, esimerkiksi maalaamalla, verhoamalla tai peittämällä.

Kunnon kansi on hyvä olla valon ja turvallisuudenkin takia. Kasteluletkujen tulee olla myös valoa läpäisemättömiä (musta sisusta kasteluletkuissa tulee aina olla). Veden kierron olisi hyvä olla tiheä, mitoita siis kasteluastiat kohteen mukaan ja näin ei ongelmia tule.

Vioituksia ulosviennin jälkeen, ei useinkaan menetetty kasvi

Vaikka kuinka varovasti on kasveja sisältä tai kasvihuoneesta tuonut ulos, niin vioituksia tulee.

Yleensä syy on itsellä ollut se, etten ole arvioinut oikein tuulen ja auringon yhteisvaikutusta ja olen jättänyt kasvit niille alttiiksi liian pitkäksi aikaa tai ilman suojaa. Pala harsoa auringon ja tuulen puolelle olisi usein riittänyt, mutta eihän sitä aina hoksaa… onneksi useimmiten taimet kyllä toipuvat, kun niitä hiukan hellitään ja niistä tulee vallan mallikkaita hyvinkin nopeasti. Sumuttelua, lannoitetta ja valoa, niin toipuminen tapahtuu yllättävänkin nopeasti, jopa ihan viikossa tai kahdessa. Kasvit ovat loppujen lopuksi yllättävän sitkeitä sissejä selviytymään. Sinullakin on varmasti sellaisia kasveja, jotka olet jo heittänyt pois tai muuten unohtanut ja hämmästys on suuri, kun huomaakin niiden yllättäen kasvavan ihan mahdottoman hienosti, hoitamattomuudesta huolimatta.

Pionien ja muurahaisten yhteiselo kunniaan

Kohta kun ensimmäiset pionien nuput alkavat olla esillä, muista, että muurahaiset ovat hyväksi pionin nupuille, ei siis hävitetä niitä. Muurahaiset puhdistavat nuppuja ja ovat mitä mainioimpia ”talonmiehiä” pionien kukille, ja ne kukkivat näin vieläkin upeammin.

Jos kaipaat pihallesi ihastuttavia pioneja (niitähän ”pitää” olla joka pihassa, ovat ne niin ainutlaatuisen ihania), niidenkin paras istutusaika on nyt. Nämä minun kaikki nykyiset lajikkeet ovat niin nopeita kukkimaan, että osa kukkii jo tänä vuonna, mutta ensi vuonna viimeistään kaikki. Jos haluat hiukan erilaisempaa pionia pihaasi koristamaan, tämä keltainen ’barzella’ on juuri sellainen. Sen ja muutaman muunkin upean pionin saat täältä.

Saat Barzellan special-hintaan 9,90 € (ovh 13,90) ihan vain alkaneen kesän kunniaksi!

Pajujen pistokkaita, pikku niksi pistokkaisiin liittyen

Moni rakentelee pajuista eläviä tuki- ja tuulensuojakehikoita sekä erilaisia köynnöstukia. Ne ovat mahdottoman helppoja ja käteviä, kestäviä ja luonnonmukaisiakin. Pajut lähtevät ja juurtuvat kasvuun näin keväällä kuin itsestään. Leikkaat vain n. 20 cm pätkän vartta ja työnnät maahan, vettä päälle ja kohta jo kasvaa. Pistokkaiden ottamiseen minulla on hyvä vinkki: leikkaa aina tyvi vinoksi ja yläosa suoraksi, kun otat pistokkaita. Näin tiedät, kumpi on tyvi (vino pää uppoaa maahan paremmin) ja pistokkaat tulevat maahan oikein päin.

Puutarhapäivät viikon päästä

Kevään ehkä odotetuimmat päivät ovat jo ensi viikon perjantaina ja lauantaina. Silloin on taas leppoisan mukavat hulinat täällä ja ovet avoinna kasvihuoneelle. Ja ne perinteiset Jannen tekemät munkkikahvit tarjotaan kaikille ja ilmaiseksi tietty. Santsikuppi maksaa saman verran… Toivottavasti sinäkin pääsisit tulemaan!

Ennakkoetu Puutarhapäivien tarjouksiin

Puutarhapäivillä minulla on aina jotain hullujakin tarjouksia ja niin on nytkin. Sinulle voin ne esitellä jo nyt, ja jos et pääse paikalle, niin voit varata nämä jo ennakkoon. Minä ne sinulle sitten lähettelen. Puutarhapäivien jälkeen näitä tuskin enää on jäljellä…

9 kpl Oriental lilja mix (-50 %) nyt 7,45 € (ovh 14,90) > täältä. 30 kpl Puutarhapäivän liljat (-70 %): sis. 10 kpl torvililjoja, 10 kpl Robina-puuliljoja ja 10 kpl Conca D´Or -puuliljoja nyt vain 19,90 € (ovh 65,40) > täältä.

 

Viikon istutusidea!

Miltä kuulostaisi kotimainen ”palmu” ruukussa, joka todellisuudessa ei olekaan palmu vaan kotkansiipisaniainen. Aivan valloittavan hieno ja WAU!-juttu. Kasvaa ja komistuu vuositolkulla. Minä istutan itselleni ainakin kaksi iso ruukkua terassin sisääntulon viereen näitä. On hienot ja helpot, ja sopivassa ruukussa oikeinkin tyylikkäät. Kotkansiipisaniaisia saat nyt 3 kpl / 14,90 € > täältä.

Oikein mukavaa viikonloppua toivottaa täältä omenapuun kukkien katveesta, puutarhurisi Juha

Lisää ajankohtaisia puutarhavinkkejä saat Puutarhurin perjantaipostissa aina perjantaisin. Liity täällä >

Teksti: Juha Toikka / KodinKukat Oy, kuvat: Pixabay, Juha Toikka / KodinKukat Oy

Voisit olla kiinnostunut myös näistä aiheista:

ampiainen ampiaisansa ampiaiset hyttynen hyttyset Juha Toikka Kodinkukat kotkansiipi


Lisää samasta aiheesta