Kesäkurpitsa on satoisa ja kevyt herkku

Piha
Kesäkurpitsa on satoisa ja kevyt herkku
Kesäkurpitsa (Cucurbita pepo) on nopeakasvuinen ja satoisa vihannes, joka on kotoisin Välimeren alueelta ja rakastaa lämpöä. Kesäkurpit­saa esikasvatetaan sisätiloissa n. 3–4 viikkoa. Siemenet kylvetään ruukkuihin toukokuussa, ja taimet istutetaan lämpimälle ja suojaiselle kasvupaikalle, kun lämpötila pysyy yli +10 asteessa.
MAINOS
MAINOS LOPPUU
27.11.2017

Kesäkurpitsa on helppo kas­vatettava, kunhan se saa lämpöä, ravinteita ja kastelua. Ravinteikas multa on sille mieleen, ja lisäksi voi antaa orgaanista lannoitetta. Jos kukinta­aikaan ei pölyttäjiä näy, voi hedelmöittymisen varmistaa tupsuttamalla hedekukan siitepölyä emikukkaan vaikkapa pienellä sivel­timellä. Emikukan tunnistaa kukan takana näkyvästä paksummasta hedelmän alusta. 

Vihreä pötkö on se tutuin kesäkurpitsa, mutta muotoja ja värejä on muitakin. Ufon näköiset, pyöreät tai pitkulaiset hedelmät voivat olla keltaisia, valkoisia, vihreitä tai raidallisia.

Kesäkurpitsat korjataan kes­kenkasvuisina, silloin ne ovat parhaimmillaan kaikkeen käyttöön. Täysikasvuiseksi päässyt hedelmä on kuorittava, ja isot siemenetkin on hyvä poistaa.

Kesäkurpitsa on tavattoman tuottelias ja monikäyttöinen. Sitä voi käyttää paistoksissa, padoissa, keitoissa, salaateissa ja säilykkeissä, jopa raastettuna leivonnassa mehe­ vöittämässä taikinoita. Suklaa­-kesä­kurpitsakakku on ihanan mehukas kesäherkku kahvipöydässä. Kukkia voi friteerata italialaiseen tapaan.

MAINOS
MAINOS LOPPUU

Teksti: Sonja Lumme, kuva: Arne Nylander