Kesäkurpitsa on helppo kasvatettava, kunhan se saa lämpöä, ravinteita ja kastelua. Ravinteikas multa on sille mieleen, ja lisäksi voi antaa orgaanista lannoitetta. Jos kukintaaikaan ei pölyttäjiä näy, voi hedelmöittymisen varmistaa tupsuttamalla hedekukan siitepölyä emikukkaan vaikkapa pienellä siveltimellä. Emikukan tunnistaa kukan takana näkyvästä paksummasta hedelmän alusta.
Vihreä pötkö on se tutuin kesäkurpitsa, mutta muotoja ja värejä on muitakin. Ufon näköiset, pyöreät tai pitkulaiset hedelmät voivat olla keltaisia, valkoisia, vihreitä tai raidallisia.
Kesäkurpitsat korjataan keskenkasvuisina, silloin ne ovat parhaimmillaan kaikkeen käyttöön. Täysikasvuiseksi päässyt hedelmä on kuorittava, ja isot siemenetkin on hyvä poistaa.
Kesäkurpitsa on tavattoman tuottelias ja monikäyttöinen. Sitä voi käyttää paistoksissa, padoissa, keitoissa, salaateissa ja säilykkeissä, jopa raastettuna leivonnassa mehe vöittämässä taikinoita. Suklaa-kesäkurpitsakakku on ihanan mehukas kesäherkku kahvipöydässä. Kukkia voi friteerata italialaiseen tapaan.
MAINOSTeksti: Sonja Lumme, kuva: Arne Nylander