Korvasieni on kevään ensimmäinen sieniherkku

Keittiö
MAINOS
MAINOS LOPPUU
15.5.2023

Korvasieni on kevään ensimmäinen sieniherkku. Kun koivut ovat reilusti hiirenkorvalla, ensimmäiset korvasienet ilmestyvät kasvupaikoilleen. Sieni kasvaa lähes koko maassa, ja sitä tavataan toukokuun alusta kesäkuun loppuun.

Korvasieni on ulkonäöltään ja tuoksultaan ainutlaatuinen. Lakki on aivomaisesti poimuttunut, sisältä ontto ja lokeroinen, väri vaihtelee vaalean punaruskeasta melkein mustanruskeaan. Malto on haurasta ja herkästi murenevaa. Jalka on harmahtavan valkoinen ja lokeroinen. Tuoksu on voimakas ja omintakeinen. Sieni on harvoin toukkainen, mutta etanat piileskelevät mielellään sen lokeroissa.

Mistä saa korvasieniä?

Tottumattoman sienestäjän ei ole helppo löytää korvasientä. Jos maassa on kulottunutta heinää, varvikkoa, puunkuorijätettä tai käpyjä, sientä on vaikea huomata. Kun löytää yhden, kannattaa lähialuetta tarkastella eri suunnilta. Usein sieniä löytyy lisää.

Varmimmin korvasieniä löytyy hiekkapohjaisista, harjuisista kangasmetsistä. Kuivat mäntykankaat ja tuoreet kuusikot ovat tyypillisiä kasvupaikkoja. Painanteiden reunoilla ja loivien rinteiden alaosissa on yleensä kasvulle otollisin kosteus.

MAINOS
MAINOS LOPPUU

Maan pintakerroksen rikkoontuminen lisää itiöemien eli sienien muodostumista. Siksi on hyvä tarkkailla polkujen ja metsäteiden varsia, metsäkoneiden kulkujälkiä ja puiden lastauspaikkoja. Hakkuualueiden laikutukset ja aurausvaot ovat myös oivallisia kasvupaikkoja.

Korvasieni on herkullinen ruokasieni

Tyypillisimpiä korvasieniruokia ovat keitto ja muhennos. Korvasienistä saa myös leivonnaisten täytteitä.

Käsittelemättömänä korvasieni on erittäin myrkyllinen. Myrkyllisyys on tunnettu pitkään. Ruotsalaislähteiden mukaan 1800-luvun lopussa Ruotsissa oli useita kuolemaan johtaneita myrkytyksiä, ja sienien keittämistä alettiin suositella.

Korvasienellä on vankka asema sienikaupassa. Kun myydään tuoreita tai käsittelemättömiä korvasieniä, käsittelyohjeiden on oltava aina ostajan nähtävillä.

MAINOS
MAINOS LOPPUU

Korvasieni ruoanlaitossa – näin käsittelet korvasienen oikein

  • Harjaa korvasienistä hiekka pois sienisudilla ja leikkaa jalan tyvi pois.
  • Halkaise sienet, koska ontto lakki voi kätkeä sisäänsä esimerkiksi etanoita.
  • Keitä korvasienet väljässä vedessä (1 osa sieniä ja 3 osaa vettä) 2 kertaa, vähintään 5 minuuttia kerrallaan.
  • Heitä sienien keitinvesi pois ja huuhtele sienet huolellisesti keittämisten välillä sekä lopuksi. Keittämisen aikana on tuuletettava hyvin.
  • Keitetyt sienet voi säilöä pakastamalla.
  • Korvasieniä säilötään myös kuivaamalla. Paras tulos saadaan kasvikuivurilla.
  • Kuivaamistilaa pitää tuulettaa tehokkaasti.
  • Kuivattuja korvasieniä liotetaan vähintään kaksi tuntia ennen käyttöä (10 g sieniä ja 2 dl vettä).
  • Liotuksen jälkeen sienet keitetään kahteen kertaan kuten tuoreet sienet.

Lue lisää sieniohjeita

Sienien kuivatus uunissa

Säilö sienisato oikein