MAINOS

Sienten kuivaus uunissa

Keittiö

Meneillään on huikea herkkutattikausi, ja suppilovahverotkin ovat alkaneet nostaa päätään sammalen seasta. Kuivaus olisi hyvä tapa säilöä, mutta onnistuisiko se uunissa?

Jaa sosiaalisessa mediassa

Sienikori täyttyy metsäretkellä huikeasta tattisaaliista kerta toisensa jälkeen. Kaverit ovat kertoneet, että kuivaus on paras tapa säilöä herkkutatteihin kaikki aromit ja ravintoaineet. Minulla ei ole kotona sienikuivuria, joka olisi tähän puuhaan täydellinen täsmälaite, joten kokeilen kuivausta uunissa.

Naisten- ja kotilehtien sienikuivausohjeet nojaavat Marttojen neuvoihin, jotka kehottavat välttämään sienten kuivausta uunissa, edes kiertoilmauunissa.

Onneksi netistä löytyy myös vinkkejä, jotka neuvovat uunikuivauksen salat. Olennaista näyttäisi olevan, että lämpötila pysyy hyvin matalalla eli ihan enintään 50 celsiusasteessa mutta mieluiten jopa 30 celsiusasteessa – sienet on tarkoitus kuivattaa, eikä missään nimessä kypsentää.

Toinen olennaisuus on, että uunin luukku jätetään auki. Näin sienistä irronnut neste pääsee ulos uunista.

↑Nyt kaverilla tärppäsi! Uskomatonta, mutta tässä valtavassa herkkutatissa ei ollut ensimmäistäkään matoa.

Sienten kuivauksesta uunissa on tehty jopa vinkkivideo:

Kuivat sienet murenevat käsiin

Mahdollisuuksia siis on, joten kokeillaanpa. Laitan alkuun vain pienen satsin sieniä uuniin: pari kourallista suppilovahveroita ja muutaman suloisen herkkutatin.

Näin se tehdään:

1 Perkaa sienet.

2 Viipaloin tatit. Suppikset voi kuivattaa sellaisenaan.

3 Asettele sienet pellille leivinpaperin päälle. Minulla sienistä tuli kaksi pellillistä, mutta kolmekin peltiä mahtuisi uuniin.

4 Säädä uuni kiertoilmatoiminnolle ja asteet mahdollisimman alas. 30 celsiusastetta olisi aika hyvä, ja 50 ehdoton maksimi.

5 Jätä uunin luukku auki.

6 Odottele noin 12 tuntia tai jopa vuorokausi. Joissain ohjeissa sanotaan, että sienet olisivat kuivia kuudessa tunnissa, mutta minulla aikaa meni selvästi enemmän.

7 Käännä välillä sieniä, jotta ne kuivuvat kauttaaltaan tasaisesti.

8 Sienet ovat riittävän kuivia, kun ne murenevat käsin puristettaessa.

9 Säilytä sienet kannellisissa purkeissa valolta suojattuna.

10 Kun sitten joskus haluat käyttää kuivattuja sieniä, liota ne ennen ruokaan lisäämistä.

↑Herkkutatit kannattaa säilöä tiiviiseen lasipurkkiin jo ihan senkin takia, että niitä on kaunis katsella.

Kuinkas sitten kävikään?

Kuivauskokeiluni tuloksena suppilovahveroiden kuivaus uunissa onnistuu kerralla täydellisesti, eli ne murenevat käsiin helposti.

Tattien kuivaustulos on aluksi epätasainen, eli osa tateista murenee kivasti sormissa, mutta osasta tuli enemmänkin sitkeitä kuin kuivia. Ehkäpä osa tateista on jäänyt liian paksuiksi, eikä kuivaus siksi onnistunut täydellisesti.

Paloittelen tatteja pienemmiksi ja laitan vielä muutamiksi tunneiksi uuniin, jossa on päällä pelkkä kiertoilmatoiminto. Sen jälkeen tatitkin ovat täysin kuivia eli murenevat sormissa.

Lopputulema: sieniä voi aivan mainiosti kuivata kiertoilmauunissa.

Tulipa muuten mieleeni ajatus: voisiko sieniä kuivata airfryerissä? Siinäpä vasta kokeilemisen arvoinen idea.

↑Katsokaa nyt näitä kaunottaria! Metsään siitä mars, ja sienet pannulle tai säilöntään talven varalle.

 

Onko sinulla yllättävä tapa säilöä sieniä talven varalle? Kerro vinkkisi: toimitus@suomela.fi

 

 

Voisit olla kiinnostunut myös näistä aiheista:

herkkutatin kuivaus herkkutatti sienten kuivaus sienten kuivaus uunissa sienten säilöntä sientenkuivaus suppilovahveron kuivaus