Sienten kuivaus uunissa

Keittiö
Sienten kuivaus uunissa on helppo tapa säilöä sienisaalis.
Sienten kuivaus olisi hyvä tapa säilöä sieniä, mutta onnistuisiko se uunissa?Sienikori täyttyy metsäretkellä huikeasta tattisaaliista kerta toisensa jälkeen. Kaverit ovat kertoneet, että kuivaus on paras tapa säilöä esimerkiksi herkkutatteihin kaikki aromit ja ravintoaineet.
MAINOS
MAINOS LOPPUU
8.9.2023

Sienten kuivausohjeet aikakauslehdissä nojaavat usein Marttojen neuvoihin, jotka kertovat, että sienten kuivaus uunissa, edes kiertoilmauunissa, ei onnistu hyvin. Onneksi netistä löytyy myös vinkkejä, jotka neuvovat sienien kuivauksen salat.

Minulla ei ole kotona sienikuivuria, joka olisi tähän puuhaan täydellinen täsmälaite, joten kokeilen sienten kuivausta uunissa. Olennaista näyttäisi olevan, että lämpötila pysyy hyvin matalalla eli ihan enintään 50 celsiusasteessa, mutta mieluiten jopa 30 celsiusasteessa – sienet on tarkoitus kuivattaa, eikä missään nimessä kypsentää.

Toinen olennainen asia on, että uunin luukku jätetään auki. Näin sienistä irronnut neste pääsee ulos uunista.

Mahdollisuuksia siis on, joten kokeillaanpa ensin pienellä koe-erällä sieniä!

MAINOS
MAINOS LOPPUU
Käännä välillä sieniä uunissa, jotta ne kuivuvat kauttaaltaan tasaisesti.

Sienten kuivaus alkoi pienellä koe-erällä tatteja ja suppilovahveroita.

Sienien kuivaus uunissa – pieni koe-erä tatteja ja suppilovahveroita

Laitan alkuun vain pienen satsin sieniä uuniin: pari kourallista suppilovahveroita ja muutaman suloisen herkkutatin.

Kuivauskokeiluni tuloksena suppilovahveroiden kuivaus uunissa onnistuu kerralla täydellisesti, eli ne murenevat käsiin helposti.

Tattien kuivaustulos on aluksi epätasainen, eli osa tateista murenee kivasti sormissa, mutta osasta tuli enemmänkin sitkeitä kuin kuivia. Ehkäpä osa tateista on jäänyt liian paksuiksi, eikä kuivaus siksi onnistunut täydellisesti.

Paloittelen tatteja pienemmiksi ja laitan vielä muutamiksi tunneiksi uuniin, jossa on päällä pelkkä kiertoilmatoiminto. Sen jälkeen tatitkin ovat täysin kuivia eli murenevat sormissa.

MAINOS
MAINOS LOPPUU
Sienien kuivaus uunissa

Kiertoilmauuniin voi laittaa kaksi, jopa kolmekin uunipellillistä sieniä samanaikaisesti.

Sienten kuivaus uunissa onnistuu helposti uunipellin päällä.

Oikein kuivatut sienet tunnistaa siitä, että ne murenevat käsiin.

Sienten kuivaus uunissa – toimi näin

  1. Perkaa sienet.
  2. Viipaloi tatit. Suppilovahverot voi kuivattaa sellaisenaan.
  3. Asettele sienet pellille leivinpaperin päälle. Minulla sienistä tuli kaksi pellillistä, mutta kolmekin peltiä mahtuisi uuniin.
  4. Säädä uuni kiertoilmatoiminnolle ja asteet mahdollisimman alas. 30 celsiusastetta olisi aika hyvä, ja 50 ehdoton maksimi.
  5. Jätä uunin luukku auki.
  6. Odottele noin 12 tuntia tai jopa vuorokausi. Joissain ohjeissa sanotaan, että sienet olisivat kuivia kuudessa tunnissa, mutta minulla aikaa meni selvästi enemmän.
  7. Käännä välillä sieniä, jotta ne kuivuvat kauttaaltaan tasaisesti.
  8. Sienet ovat riittävän kuivia, kun ne murenevat käsin puristettaessa.
  9. Säilytä sienet kannellisissa purkeissa valolta suojattuna.
  10. Kun sitten joskus haluat käyttää kuivattuja sieniä, liota ne ennen ruokaan lisäämistä.
Sienten kuivaus uunissa onnistui ja kuivatut sienet voi sijoittaa esimerkiksi tiiviiseen lasipurkkiin.

Kuivatut sienet voi sijoittaa esimerkiksi tiiviiseen lasipurkkiin.

Sienien kuivaus uunissa onnistui!

Sieniä voi siis aivan mainiosti kuivata kiertoilmauunissa.

Tulipa muuten lopuksi mieleeni ajatus: voisiko sieniä kuivata airfryerissä? Siinäpä vasta kokeilemisen arvoinen idea.

Lue lisää säilöntäohjeita!