MAINOS

Säilö sienisato oikein

Keittiö

Moni kuulee syksyllä metsän kutsun – on pakko päästä sieneen! Innokkaat sienestäjät tallettavat sienisadon ja syksyn maut pakastamalla, kuivaamalla ja suolaamalla.

Jaa sosiaalisessa mediassa

– Ethän kuitenkaan unohda arvokasta saalista hyllyn perälle, vaan opettele käyttämään säilöttyjä sieniä jokapäiväisessä ruuanlaitossa, muistuttaa ruoka-asiantuntija Leena Ylikännö Länsi-Suomen maa- ja kotitalousnaisista.

Lisää jäisenä, liuota suola pois

Pakastaminen on helppo tapa säilöä sieniä.

– Pakasta vain paistettuja sieniä, sillä raa’at sienet muuttuvat puiseviksi kotipakastimessa ja vievät paljon tilaa.

Pakastesieniä voi käyttää kuten tuoreitakin sieniä eli monipuolisesti leivontaan ja ruuanvalmistukseen.

– Pakastesieniä ei kannata kypsentää liikaa, vaan ne lisätään esim. kastikkeisiin jäisinä kypsennyksen loppuvaiheessa. Näin ne eivät sitkisty, Leena kertoo.

Suolaaminen on perinteinen tapa säilöä sieniä. Perinteisen sienisalaatin lisäksi suolasienet sopivat hyvin laatikkoruokiin, keittoihin ja patoihin.

Ylimääräisen suolan poistamiseksi sienet on syytä liottaa ennen käyttöä.

– Mitä kauemmin suolasieniä varastoidaan, sitä enemmän ne imevät itseensä suolaa. Liota sieniä yön yli kylmässä vedessä tai keitä niitä hetki.

Käytä kuin mausteena

Maku- ja ravintoaineet säilyvät hyvin kuivatuissa sienissä. Oikein kuivattuina sienet säilyvät jopa vuosia. Niitä voidaan lisätä sellaisenaan esimerkiksi keittoihin tai kastikkeisiin, joissa on riittävästi nestettä.

– Voit käyttää kuivattuja sieniä myös mausteena murentamalla tai rouhimalla niitä ruokien joukkoon. Niistä saa mukavaa metsäistä makua ruokiin, Leena vinkkaa.

Kuivempiin ruokiin sienet liotetaan ennen käyttöä.

– Käytä liotukseen haaleaa vettä tai maitoa. Liotusnesteen voi käyttää ruoanvalmistukseen. Voit myös kiehauttaa sienet liotusvedessä, jolloin pääset varsinaiseen ruoanvalmistukseen nopeammin, Leena neuvoo.

Tee näin

  • pakasta vain paistettuja sieniä
  • lisää pakastesienet kypsennyksen loppuvaiheessa
  • liota suolasienistä ylimääräinen suola pois
  • murenna kuivattuja sieniä mausteeksi ruokiin
  • liota kuivatut sienet ja käytä liotusneste hyödyksi

Vinkki! Sienestystaitoja voi oppia Maa- ja kotitalousnaisten kursseilla, sieniseuroissa tai lähtemällä retkelle sienestystä harrastavan kanssa.

Lisätietoja:

Maa- ja kotitalousnaiset

www.maajakotitalousnaiset.fi

Maa- ja kotitalousnaiset on ruuan, maiseman ja yrityspalveluiden asiantuntijajärjestö ja maaseutuhenkisten ihmisten suuri ja aktiivinen verkosto. Maa- ja kotitalousnaisten 70 asiantuntijaa työskentelee 11 piirikeskuksessa yhteistyössä ProAgria Keskusten kanssa. Maa- ja kotitalousnaisten Keskus on järjestön valtakunnallinen keskusjärjestö.
Maa- ja kotitalousnaiset – juuret maalla. 

Lähde: Cision News

Voisit olla kiinnostunut myös näistä aiheista:

metsäsieni sienet sieni sienimetsä sienisato


Lisää samasta aiheesta