Sienien säilöminen onnistuu monella tavalla. Säilö sienisato pakastamalla, kuivaamalla tai suolaamalla ja nauti sienet silloin, kun haluat. Kannattaa myös opetella käyttämään säilöttyjä sieniä oikein.
Hyvän sienisadon myötä moni haluaa säilöä sieniä käytettäväksi myös myöhemmin ruoanlaitossa.
– Ethän unohda arvokasta saalista hyllyn perälle, vaan opettele käyttämään säilöttyjä sieniä jokapäiväisessä ruuanlaitossa, muistuttaa ruoka-asiantuntija Leena Ylikännö Länsi-Suomen maa- ja kotitalousnaisista.
Pakastaminen on helppo tapa säilöä sieniä.
MAINOS– Pakasta vain paistettuja sieniä, sillä raa’at sienet muuttuvat puiseviksi kotipakastimessa ja vievät paljon tilaa.
Pakastesieniä voi käyttää kuten tuoreitakin sieniä eli monipuolisesti leivontaan ja ruuanvalmistukseen.
– Pakastesieniä ei kannata kypsentää liikaa, vaan ne lisätään esimerkiksi kastikkeisiin jäisinä kypsennyksen loppuvaiheessa. Näin ne eivät sitkisty, Leena kertoo.
MAINOSSuolaaminen on perinteinen tapa sienien säilömisessä. Perinteisen sienisalaatin lisäksi suolasienet sopivat hyvin laatikkoruokiin, keittoihin ja patoihin.
Ylimääräisen suolan poistamiseksi sienet on syytä liottaa ennen käyttöä.
– Mitä kauemmin suolasieniä varastoidaan, sitä enemmän ne imevät itseensä suolaa. Liota sieniä yön yli kylmässä vedessä tai keitä niitä hetki.
Maku- ja ravintoaineet säilyvät hyvin kuivatuissa sienissä. Oikein kuivattuina sienet säilyvät jopa vuosia.
MAINOSSienet voi kuivata leivinpaperin päälle leviteltynä huoneenlämmössä, jolloin aikaa kuluu noin kolmesta neljään päivään.
Sienet voi kuivata myös uunissa 35–40 asteessa.
Lue myös: Toimittajamme testasi sienien kuivatusta kiertoilmauunissa
Kuivattuja sieniä voidaan lisätä sellaisenaan esimerkiksi keittoihin tai kastikkeisiin, joissa on riittävästi nestettä.
MAINOS– Voit käyttää kuivattuja sieniä myös mausteena murentamalla tai rouhimalla niitä ruokien joukkoon. Niistä saa mukavaa metsäistä makua ruokiin, Leena vinkkaa.
Kuivempiin ruokiin sienet liotetaan ennen käyttöä.
– Käytä liotukseen haaleaa vettä tai maitoa. Liotusnesteen voi käyttää ruoanvalmistukseen. Voit myös kiehauttaa sienet liotusvedessä, jolloin pääset varsinaiseen ruoanvalmistukseen nopeammin, Leena neuvoo.
Vinkki! Sienestystaitoja voit oppia Maa- ja kotitalousnaisten kursseilla, sieniseuroissa tai lähtemällä retkelle sienestystä harrastavan kanssa.
Teksti: toimitus
Kuvat: toimitus, iStock