Lapsi kasvoi nuoreksi, joten tuli aika päivittää huone

Sisustus Talo
Lastenhuoneen prinsessatapetit eivät ilahduta yläasteikäisen nuoren silmää ja autotarrat seinillä ärsyttävät lukiolaista. Työpiste on käynyt pieneksi, eikä aiempi sänkykään enää riitä senttikaupalla venähtäneelle nuorelle. Näin lastenhuone muuttuu nuoren näköiseksi.
MAINOS
MAINOS LOPPUU
28.3.2023

Koululainen on taas vuoden vanhempi – ja myös päätä pidempi – kuin viime syksyllä. Aika kiitää sellaista vauhtia, että kodin sisustuskaan ei pysy mukana ja nuoren huoneessa on vielä yllättäviä jäänteitä tenava- ja jopa vauva-ajasta.  

Olisi korkea aika päivittää lapsen huone nuorelle sopivaksi. Vanhemman taustatuki auttaa mahdollisuuksien hahmottamisessa ja uudistusten toteuttamisessa, vaikka nuori kyllä tietää, mitä haluaa.

Nappaa viisi vinkkiä talteen ja auta nuortasi luomaa itselleen täydellinen huone, jossa on hyvä levätä, viihtyä ja tehdä töitä.

MAINOS
MAINOS LOPPUU

↑Selkeää, rauhoittavaa ja siistiä. Kaikelle on paikkansa ja tarvittava tila.

1 Huonekalut pituuden mukaan

Yläasteikäinen nuori alkaa tarvita aikuisen mitoitukselle tehtyjä huonekaluja, saati sitten pidemmälle opintojen polulla edennyt opiskelija. Se tarkoittaa riittävän kokoista ja korkuista työpöytää sekä tukevaa työtuolia.

Sängyn pitää olla pitkä ja tukeva – ehkä myös leveämpi kuin 80 senttiä –  kuten myös petivaatteiden. Pituutta oikein roimasti kasvanut nuorukainen kaipaa isoa peittoa, johon kääriytyä vaiheikkaan koulu- ja harrastepäivän päätteeksi.

Tyynyjen koko ja kunto kannattaa tarkistaa samalla sekä vaihtaa puuhapete- ja prinsessaruusunenpetivaatteet yksivärisiin pussilakanoihin ja tyynyliinoihin.

MAINOS
MAINOS LOPPUU

↑Työpöydälle ja sängylle on omat paikkansa. Vaalean sävyissä huone näyttää rauhalliselta ja valoisalta, vaikka siinä on monia kivoja yksityiskohtia ja säilytystilaakin tarjolla.

2 Oikeus omaan rauhaan

Nuori tarvitsee monia asioita, mutta ennen kaikkea hän tarvitsee omaa rauhaa. Se tarkoittaa varmuutta siitä, että huoneeseen ei pölähdetä yllättäen, työpöydän äärellä on rauhallista ja sängyssä saa loikoilla ilman jatkuvia keskeytyksiä.

Nuoren omaa tilaa voi korostaa sermein ja tilanjakajin huoneen sisälläkin rajaamalla esimerkiksi makuutila omaksi nurkkauksekseen tai työtila omakseen.

MAINOS
MAINOS LOPPUU

Verhot sekä valo- että näköesteenä auttavat rauhoittamaan tilaa ja sallivat myös hieman pidemmät aamu-unet silloin, kun ei tarvitse nousta yhtä aikaa auringon kanssa. Sälekaihtimet ja pimennysverhot tarjoavat kaikkein parhaimman suojan, mutta niiden kaveriksi voi valita värillistä kangasverhoa, jos nuori sellaista toivoo.

Verhojen lisäksi muutkin tekstiilit, etenkin matot, vaimentavat ääniä ja pehmentävät kaikuja. Ne myös lisäävät kodikkuutta nuoren huoneeseen.

↑Oma rauha tarkoittaa myös mahdollisuutta viettää aikaa omien kavereiden kanssa kotona omassa huoneessa.

MAINOS
MAINOS LOPPUU

3 Lapselliset hömpötykset pois ja tilalle selkeät värit

Hempeänväriset seinät istuvat harvan teini-ikäisen makuun, saati sitten autotapetit tai prinsessaboordit. Harmoniset sävyt, kuten valkoinen ja vaaleanharmaa kelpaavat yleensä monelle, mutta tehosteseinässä tummemmat värit, jopa tummanharmaa tai tummanvioletti, voivat istua jonkun makuun.

Tehosteseinän voi tehdä myös tehdä tapetoimalla, sillä tapeteissa on rajattomasti valinnanvaraa luontoaiheista musiikkiteemoihin ja abstrakteihin kuvioihin. Julisteet ja taulut tuovat seinille persoonallisuutta kuvastamaan juuri siinä huoneessa asuvaa ihmistä haaveineen, eikä niitä osaa kukaan muu valita kuin nuori itse. 

↑Etenkin lukiossa työskennellään paljon tietokoneella, joten sille täytyy löytyä kotoakin sopiva taso.

4 Säilytyspaikat auttavat pitämään huoneen siistinä ja selkeänä

Jotta huoneen siistinä pitäminen olisi nuorelle edes jotenkin mahdollista, säilytystilaa tarvitaan ja tilaisuutta laittaa tavaroita myös ovien taakse. Mitä vähemmän lattialla lojuu tavaraa, sitä helpompi nuoren on imuroida huone ja pyyhkiä pölyt.

Paikkoja pitää olla sekä vaatteille että muille asioille, kuten kirjoille, urheiluvälineille, latureille ja äänentoistolaitteille, koulutarvikkeille ja niin edelleen. 

Avohyllyt ovat yllättävän toimiva ratkaisu myös vaatteille, joita voi myös ripustaa trendikkäästi rekkeihin. Niiden lisäksi ainakin muutama laatikollinen tai ovellinen säilytystila suo mahdollisuuden pistää pois näkyviltä sellaiset tavarat – ja sotkut – joita ei halua altistaa muiden katseille.

Tavaraa voi kertyä liikaa ja siitä on joskus nuorenkin hankala luopua. Yksi hyvä keino tavaraa ja vaatteita pursuavassa nuoren huoneessa on antaa sen asukkaalle säännöllisesti kassi käteen saatesanoilla: ”Täytä tämä sillä, mitä et enää käytä, niin voimme viedä ne kierrätykseen tai antaa jollekin niitä tarvitsevalle.” Selkeästi rajattu konmaritushaaste on yleensä ihan mielekäs toteuttaa sen sijaan, että yrittää karsia rojua sieltä täältä.

↑Avohyllyt tuovat oman mausteensa sisustukseen, mutta osa tavaroista on hyvä saada oven taakse komeroon.

5 Valaisu voi parantaa työmotivaatiota

Valaistus etenkin työpisteellä on suunniteltava sellaiseksi, että se tukee koulutöiden tekemistä. Läksyt eivät aina nappaa, mutta jos työskentely ei millään ota sujuakseen, kannattaa tarkistaa, että valaisu on kohdillaan.

Laadukkaan yleisvalon lisäksi työpöytään voi kiinnittää kohdevalon. Etenkin paljon tietokoneella työskentelevien opiskelijoiden työvalojen sijoittelussa kannattaa huomioida, ettei valo häikäise näyttöä tai silmään osu näytön kautta kiusaushäikäisyä.

Työvaloksi sopii 4 000 kelvinin valonlähde, vaikka yleensä kotona käytetään 3 000 kelvinin lamppuja. Lue lisää työpisteen valaisusta tästä.

↑Nuoren työpiste voi näyttää hyvin erilaiselta kuin vanhempiensa työpöytä.

 

Kuvat: Pixabay.com ja Pexels.com