MAINOS | Suomen Lasitahdas Oy

Lasikaide terassille – näin kiinnität lasikaiteen tukevasti

Talo
Tolpaton savunharmaa lasikaide
Lasikaide viimeistelee terassin tai parvekkeen upeaksi kokonaisuudeksi. Lasikaiteen kiinnittäminen vaatii suunnittelua ja ennakointia, jotta rakenteesta tulee tukeva ja turvallinen.
4.4.2024

Lasikaide on terassin kaunistus. Se suojaa tuulelta, mutta sallii näkymän terassin ulkopuolelle. Tolpaton lasikaide profiilikiinnityksellä on ehdoton suosikki Suomen Lasitehtaan mallistossa.

Tässä kaiteessa ei ole pystytolppia vaan yhtenäistä lasia, joka ei peitä maisemaa, kertoo Mikko Hosiokoski Suomen Lasitehdas Oy:stä.

Terassin ympärille vaaditaan kaide, jos pudotusta on yli 50 senttiä.

Kaiteen korkeudeksi omakotitalossa ja mökillä riittää metri, mutta korkeampiakin kaiteita Lasitehdas toimittaa.

Tolpaton lasikaide on kiinnitetty tukevalla kylkikiinnityksellä terassilla, josta näkyy merelle.
Tolpaton lasikaide kiinnitetään puuterassin runkoon, eikä ikinä pintalautaan.

Tarkista kiinnitysohjeet suunnitteluvaiheessa

Lasikaiteen kiinnityksen vaatimukset tulee ottaa huomioon jo terassia suunnitellessa, jotta säästyy myöhemmin lisätöiltä ja yllättäviltä kustannuksilta.

Erityisesti puuterassissa rakenteen pitää olla riittävän tukeva, jotta kaide saadaan kiinnitettyä. Nyrkkisääntönä voidaan pitää 100 x 100 millimetrin kokoista puuta, johon kiinnitys tehdään.

Lasitehtaalta voi tarkistaa, mitä terassin rakenteilta vaaditaan tolpattoman lasikaiteen tukevaan kiinnitykseen.

– Kannattaa olla ajoissa meihin yhteydessä, jotta voimme suunnitella kaiteet ja käydä rakenteiden vaatimuksen läpi. Etukäteen suunnittelemalla säästää usein kustannuksissa, Hosiokoski kertoo.

Kaiteet saadaan tekoon, kunhan terassi on valmis ja siitä on saatu millintarkat mitat. Valmis kaide valmistuu neljässä–viidessä viikossa.

Toki myös jälkikäteen on mahdollista rakentaa lisävahvikkeita terassin runkoon, jos idea lasikaiteesta syttyy vasta vuosia terassin rakentamisen jälkeen. Kätevimmin se kuitenkin onnistuu terassia rakentaessa.

Tolpaton lasikaide terassilla, jossa on poreallas ja näkymä järvelle.
Lasikaidetta suunniteltaessa kannattaa olla yhteydessä Lasitehtaaseen ja varmistaa, millainen rakenne on sopiva kaiteen kiinnitykselle.

Lasikaiteen kiinnitys puuterassiin

Lasikaiteen asentamisessa puuterassiin kannattaa aina konsultoida kaiteen myyjää. Tärkein huomioitava asia on, että lasikaide kiinnitetään puuterassin runkoon, eikä ikinä pintalautaan.

– Terassin kylkeen ja riittävän paksuun runkopuuhun kiinnitettynä lasikaide saa parhaan tuen. Tuuli heiluttaa laseja aina vähän, mikä pitää huomioida erityisesti puurakenteessa, Hosiokoski neuvoo.

Rungon tulee olla vähintään 10 senttiä paksu, eli tuplasti normaalia runkorakennetta tuhdimpi.

– Lisäpuu on helppo lisätä runkoon rakennusvaiheessa, joten siksi lasikaiteen asennusohjeet kannattaa selvittää meiltä jo terassia rakentaessa. Meiltä saa asennukseen tarkat ohjeet, Hosiokoski sanoo.

Tolpaton lasikaide ja merimaisema.
Tolpaton lasikaide näyttää kauniilta, eikä estää näkymää terassin ulkopuolelle.

Lasikaide betonista valettuun terassiin

Betonista valetussa terassissa lasikaide kiinnitetään betonin kylkeen tai terassin päälle.

– Betonissa tulee erityisesti huomioida vedenpoisto ja kaadot niin, että sade- ja sulamisvesi pääsevät valumaan pois, Hosiokoski vinkkaa.

Vedenpoiston ratkaisuna ovat viemäröinti tai kaideprofiilin alle rako, josta vesi pääsee valumaan pois.

Kannattaa ehdottomasti olla yhteydessä jo terassia suunnitellessa, että saa lasikaiteen tukevasti ja turvallisesti kiinnitettyä sekä vedenpoiston kuntoon.

Lasikaide sisälle

Sisällä tolpaton lasikaide tulee kiinnittää kiinteään runkoon, kuten betoniin tai ontelolaattaan. Kipsi- ja kuituvalut ovat yleensä liian heikkoja kiinnityskohtia lasikaiteelle.

– Myös puurakenteen tulee olla riittävän jäykkä pitämään lasikaide tukevana. Tämä on tärkeää huomioida etenkin tolpattomissa kaiteissa, Hosiokoski neuvoo.

Sisällä yli 6 metrin pudotukseen tarvitaan 1,2 metriä korkea kaide. Alle 6 metrin pudotukseen riittää metrin korkuinen kaide.

Tolpattoman lasikaiteen kiinnitys tukevalla kylkikiinnityksellä parvekkeella.
Tolpaton lasikaide on kiinnitetty parvekkeen rakenteisiin tukevalla kylkikiinnityksellä.

Erittäin korkealaatuinen lasikaide

Suomen Lasitehdas Oy on OnLevelin, maailman johtavan lasikaideprofiilien valmistajan edustaja Suomessa.

Sen lasikaideprofiilit ovat erittäin korkealaatuisia, sillä suunnittelussa on kiinnitetty turvallisuuden lisäksi erityistä huomiota yksityiskohtiin ja viimeistelyyn.

– Tuotteita on yli 2 000 erilaista ja suosituimpia on valmiina omassa varastossamme Porvoossa, Hosiokoski lupaa.

Kaikki tuotteet on suunniteltu Saksassa ja valmistettu Euroopassa. Niillä on CE-merkintä sekä kaikki tarvittavat testaukset ja luokitukset. Lasikaidejärjestelmät sopivat sekä sisä- että ulkotiloihin.

Tutustu Lasitehtaan tuotteisiin