Viemäri haisee loman jälkeen – näin ehkäiset ikävät tuoksut

Kylpyhuone
Kylpyhuoneen laattojen ja saumojen puhdistus
Kesälomille lähtijän muistilistaan kuuluu loma-aikaisesta kukkien kastelusta ja postin tyhjennyksestä huolehtiminen. Harva huomaa kuitenkaan sopia viemärien vesilukkojen kastelusta. Tällä toimenpiteellä voi välttää ikävän viemärihajun lomalta palatessa.
MAINOS
MAINOS LOPPUU
28.3.2023

Apua, ihanan loman jälkeen kotiovelta tulee vastaan viemärin haju! Onko viemäriputki mennyt rikki? Todennäköisesti ei, vaan oman onnensa nojaan unohdettu viemäri haisee.

Todennäköisin syy viemärin hajulle on se, että viemäri on päässyt kuivumaan. Viemäröintipisteiden hajulukon toiminta nimittäin perustuu pieneen vesimäärään, joka estää viemärikaasujen pääsyn huonetilaan.

Tämä niin kutsuttu vesilukko on käytännön syistä avoin, eli siinä oleva vesi pääsee aikaa myöten haihtumaan. Normaalisti tästä ei aiheudu ongelmaa, koska käytön yhteydessä vesilukko täyttyy ja vesimäärä pysyy riittävänä.

viemäri haisee

Kun viemäriä käytetään säännöllisesti, se ei pääse kuivumaan ja pysyy helpoimmin hajuttomana.

Vesi ehkäisee hajuja

Kuitenkin loman aikana viemäripiste on käyttämättömänä, jolloin vesi haihtuu vesilukosta. Haihtuminen on voimakasta lämpimillä ilmoilla, siis kesäaikaan. Jonkin ajan kuluttua yhteys viemäriin aukeaa ja viemärikaasut pääsevät leviämään huonetilaan.

MAINOS
MAINOS LOPPUU

Näiltä ikäviltä hajuilta voi välttyä lisäämällä käyttämättömiin viemäripisteisiin pienen määrän vettä aika ajoin, esimerkiksi kukkien kastelun yhteydessä. Kannattaakin pyytää kukkien kastelijaa kastelemaan myös viemärit.

Sama ongelma voi esiintyä muinakin vuodenaikoina esimerkiksi käyttämättömissä pesutiloissa, eli viemäri haisee kuivuttuaan. Jos esimerkiksi kodinhoitohuoneessa on lattialämmitys, vettä haihtuu nopeasti. 

viemäri haisee kuivuttuaan

Käyttämättömän viemäri voi kuivua ja alkaa tuoksahdella ikävälle.  

Epäpuhtaudetkin haisevat

Toinen syy viemärihajuihin voi olla viemärin hajulukkoon jääneet epäpuhtaudet. Näitä ongelmia esiintyy erityisesti pesutilojen lattiakaivoissa, joihin kerääntyy pesuainejäämiä ja hiuksia.

Lattiakaivot kannattaakin puhdistaa säännöllisesti. Niiden peseminen saattaa tuntua ikävältä toimenpiteeltä, mutta homma hoituu onneksi nopeasti. Normaalisti riittää, kun nostaa lattiakaivon ritilän pois ja puhdistaa sen alla näkyvissä olevan pesän.

MAINOS
MAINOS LOPPUU

Mikäli viemärit eivät vedä riittävästi tai hajuja esiintyy pesualtaiden tai tiskipöydän viemäripisteissä, kannattaa pyytää apuun LVI-alan ammattilainen. Nämäkin vesilukot voidaan puhdistaa, mutta väärin tehtynä siitä aiheutuu merkittävä vuodon ja vesivahinkojen vaara.

viemäri haisee

Kurkistus lavuaarin alle kannattaa pahan hajun syytä selvitellessä. Hajulukko voi olla täynnä tai lavuaarin alla on likaa, joka kesäkuumalla alkaa haista.

Viemäri haisee? Toimi näin:

  • Puhdista kylpyhuoneen lattiakaivot ja niiden ritilät.
  • Tarkista onko WC-pyttyjen ja WC-istuimien, lattiakaivojen ja lavuaarien vesilukoissa vettä.
  • Tarkista viemäriputkien tiivistys.
  • Varmista viemäreiden toimivuus ja selvitä padotuksen syy.
  • Varmista kiinteistössä mahdollisesti olevan jätevesipumppaamon sijainti ja toiminta.
  • Tarkista viemäreiden tuuletusputkien ja sisäilman tuloputkien sijainti ja etäisyys.
  • Tilaa viemärikuvaus viemärin kunnon tarkistamiseksi tai mahdollisen tukoksen löytämiseksi.

(Lähde: Kymen Vesi)

Lähde: ePressi.com

Lisää tietoa: LVI-Tekniset Urakoitsijat LVI-TU ry

MAINOS
MAINOS LOPPUU

Lue myös: Koti kesäteloille: lomalle lähtijän muistilista – Suomela – Jotta asuminen olisi mukavampaa

Lomailijan muistilista kodin LVI-tekniikkaan – Suomela – Jotta asuminen olisi mukavampaa