Auringon lämpö varastoituu kesällä maaperää, kallioperään ja vesistöihin. Tämä varastoitunut lämpö otetaan maalämpöpumpun avulla kodin ja käyttöveden lämmitykseen. Siihen perustuu maalämpöpumpun toiminta.
Vain kolmisen prosenttia maahan varastoituvasta aurinkoenergiasta riittää vuotuisen lämmöntarpeemme kattamiseen maalämmöllä. Siksi maalämpö on varma ja tasainen lämmönlähde ympäri vuoden.
Kallioon porattu lämpökaivo on nykyään yleisin tapa ottaa maahan varastoitunut lämpö talteen. Laajalla tontilla lämpöä voidaan kerätä myös noin metrin syvyyteen asennetulla vaakaputkistolla. Vesistöjen läheisyydessä keruuputkisto voidaan ankkuroida pohjaan.
Maalämpöpumpun toiminta perustuu siihen, että se hyödyntää maaperän pintakerrokseen tai vesistöihin sitoutunutta aurinkoenergiaa. Maalämpöpumpun toimiessa lämpö siirtyy maaperästä talon lämmitysjärjestelmään ja lämpimään käyttöveteen. Näin se tapahtuu:
MAINOSJos lämmönkeruuputkisto asennetaan maaperään vaakasuoraan, se tulee mitoittaa oikein. Käytössä olevan maa-alueen koko ja sijainti saattavat myös asettaa omat rajoituksensa maaputkistolle.
Jos maalämmön keruuputkea on liikaa, sähköenergiaa kuluu käytössä turhan paljon pumppaukseen ja lisäksi asennustyöt sekä materiaalit maksavat turhan paljon. Alimitoitettu putkipituus taas johtaa siihen, että taloon ei riitä lämpöä.
Kannattaa valita yksi ja sama lämpöpumppujärjestelmän toimittaja suunnittelemaan ja toimittamaan koko lämmitysjärjestelmä mitoituksineen, lämmönlähdeputkistoineen ja lämmönjakeluverkostoineen sekä vastaamaan järjestelmän toimivuudesta. Se on asiakkaalle yksinkertaisinta ja vastuidenkin puolesta selkeämpää kuin osaurakoista muodostuva kokonaisuus.
Maalämpöpumppua voi yleensä käyttää myös viilennykseen asteen tai parin verran. Erillisellä vesikiertoisella jäähdytin piirillä lämpötilaa on mahdollista laskea jopa kuudesta kahdeksan astetta.
MAINOSMaalämpöpumppu sopii kodin viilennykseen erityisesti silloin, kun lämmönkeruuverkostona on porakaivo eikä tarvita erillistä sähköä kuluttavaa jäähdytyskonetta. Näin viilennettäessä sähkö kuluu vain kiertovesipumppujen ja mahdollisten puhaltimien toimintaan.
Lähteet: Suomen lämpöpumppuyhdistys SULPU ry ja Motiva/kuvat iStock ja Pexels
Lue myös: Maalämmön hyödyt: käytön helppous ja edullisuus – Suomela
Ilma-vesilämpöpumppu ja maalämpöpumppu – kumpi sopii sinun taloosi – Suomela
MAINOS