Nyt on pientalon kevätsiivouksen aika – puhdista rännit ja sadevesikaivot

Talo
Nyt on pientalon kevätsiivouksen aika – puhdista rännit ja sadevesikaivot
Kevään kolkutellessa ovelle on aika huolehtia pihan ränni- ja sadevesikaivojen toimintakunnosta. Rännikaivoissa saattaa olla syksyn jäljiltä lehtiä ja muuta roskaa. Ne voivat myös olla jään ja lumen peitossa samoin kuin pihan sadevesikaivot. Kaivojen säännöllinen puhdistaminen pitää kiinteistön rakenteet kunnossa.
MAINOS
MAINOS LOPPUU
28.3.2023

Kaivojen tehtävänä on ohjata sulamis- ja sadevedet viemäröintijärjestelmään ja siten saattaa ne pois talon rakenteiden läheltä ja piha-alueilta joko kunnalliseen viemäriin tai avo-ojaan. Kaivoja on siis hyvä pitää silmällä ja puhdistaa säännöllisesti, varsinkin näin keväisin.

Mikäli kaivoissa on vielä jäätä ja lunta, ne on syytä sulattaa.

– Jään sulatukseen käy hyvin kuuma vesi. Avotulta tai kuumaa höyryä ei pidä käyttää. Jos tilanne on kinkkinen, kutsu LVI-ammattilainen paikalle. Ammattilaiset voivat myös neuvoa erilaisten jäänsulatusaineiden käytössä, LVI-asiantuntija Marko Kempas LVI-Tekniset Urakoitsijat LVI-TU ry:stä sanoo. 

Jos pihan sadevesikaivo on jäätynyt sisäpuolelta, kannattaa harkita sulanapitokaapelin asennuttamista. Se pitää kaivon sulana ja toimintakunnossa. Myös kaivon kannen alle laitettavia jäätymissuojia käytetään.

MAINOS
MAINOS LOPPUU

– Jäisten rännien sulamisvedet voivat valua pitkin kiinteistön rakenteita aiheuttaen vaurioita. Katolta tuleviin rännien syöksyputkiin kannattaakin asennuttaa sulanapitokaapelit, jos ne jäätyvät usein talvisin.

– Kunnollinen sadevesi- ja salaosajärjestelmä on hintansa arvoinen. Mikäli sellaista ei ole, vedet kulkeutuvat talon sokkeleihin ja rakenteisiin aiheuttaen kosteusvaurioita. Vauriot voivat olla piileviä ja tulevat esille vasta vuosien päästä. Silloin niiden korjaaminen on hyvin kallista, Kempas toteaa.

LVI-Tekniset Urakoitsijat LVI-TU ry, www.lvi-tu.fi

Lähde: ePressi.com

MAINOS
MAINOS LOPPUU