Omakotitalon putkiremontti ajankohtainen 30-vuotiaassa talossa

Kylpyhuone Talo
Jakoavaimia ja vesiputkia kuvassa, joka liittyy juttuun omakotitalon putkiremontti.
Jos omakotitalo on rakennettu 1980-luvulla, siinä on aika kartoittaa putkiremontin tarve. Omakotitalon putkiremontti sujuu yllättävän ketterästi, joten sitä ei kannata turhaan lykätä.
MAINOS
MAINOS LOPPUU
28.3.2023

Putken laskennallinen käyttöikä Suomessa on 30–40 vuotta. Jos omakotitalo siis on rakennettu 1980-luvulla, putkien tila kannattaa ehdottomasti tarkistuttaa. Jo 1990-luvun talossa voi olla tarvetta putkiremonttiin, sillä esimerkiksi veden laatu ja rakennusvirheet saattavat nopeuttaa putkien syöpymistä.

Haurastuneisiin putkistoihin alkaa kertyä tukoksia ja syntyä vuotoja. Ensimmäiset hälytysmerkit viimeisiä vetelevistä vesiputkista ovat nimenomaan vuodot, veden maun muuttuminen ja epäpuhtauksien aiheuttamat tukokset.

Sana putkiremontti kuulostaa monen korvaan pelottavalta, mutta omakotitalojen putkiremontti on helpompi, edullisempi ja nopeampi kuin vastaava remontti kerrostaloyhtiöissä: seiniä tai muita rakenteita ei tarvitse omakotitalossa yleensä repiä auki.

Remonttia ei pidä siirtää etenkään, jos ongelmia, esimerkiksi vuotoja, on jo alkanut ilmetä. Vakuutusyhtiö jättää korvaamatta vahingot, jotka ovat seurausta korjausten laiminlyönnistä.

MAINOS
MAINOS LOPPUU
Mies kiristää putken kiinnityskohtaa putkiremontissa.

Tarjous kannattaa pyytää vähintään kolmelta putkiremontin tekijältä.

Omakotitalon putkiremontti viikossa ohi

Omakotitalon putkiremontti kestää keskimäärin parista päivästä viikkoon ja maksaa noin 4 000–8 000 euroa vesipisteiden lukumäärän ja sijainnin mukaan.

Oman talon putkiremontin todellinen hinta selviää kysymällä tarjousta usealta eri LVI-urakoitsijalta. Mahdollisilta urakoitsijoilta kannattaa kysyä suosituksia ja pyytää referenssejä ennen sopimuksen tekemistä.

Näin löydät hyvän tekijän omakotitalon putkiremontille

  • Kilpailuta putkiremonttisi kunnolla ja pyydä tarjoukset usealta urakoitsijalta.
  • Selitä tarjouspyynnössä remonttitarpeesi selkeästi.
  • Tarkista urakoitsijan taustat ennen lopullista valintaa.
  • Tee kattava kirjallinen sopimus putkiremontistasi. Kirjaa ylös, mikä kuuluu ja etenkin mikä ei kuulu urakkaan.
  • Keskustele putkiremontin tekijän kanssa putkiremontin toteutuksesta talossasi. Voi olla, että urakan myyjän lupaus ei täysin vastaa todellista tilannetta. (Lähde: Urakkamaailma.fi)
Omakotitalon putkiremontti on mahdollisuus uudistaa koko kylpyhuone.

Omakotitalon putkiremontti tarjoaa mahdollisuuden koko kylpyhuoneen uudistamiseen.

Samalla nykyaikainen kylpyhuone

Putkiremontin suunnittelu kannattaa aloittaa ajoissa, jotta kilpailutukselle jää aikaa. Ennen remontin toteuttamista on suositeltavaa teettää ammattilaisella putkiremonttisuunnitelma, joka on jossain kunnissa jopa pakollinen.

Hyvä putkiremontin suunnittelu antaa mahdollisuuksia myös esimerkiksi wc-tilojen päivittämiseen nykyaikaseksi: wc-istuimen ja pesualtaan paikkaa voi muuttaa, kylpyammeesta luopua ja pesukoneen sijoittelua miettiä kokonaan uudelleen.

MAINOS
MAINOS LOPPUU

Putkiremontin yhteydessä voi myös parantaa talon energiatehokkuutta ja siten säästää seuraavien vuosien käyttökustannuksissa. Energiataloutta parantavia toimia ovat esimerkiksi lämmitysjärjestelmän säätäminen, patteritermostaattien uusiminen ja putkistojen eristäminen.

Omakotitalon putkiremontti mahdollistaa energiatehokkuuden lisäämistä esimerkiksi siten, että vesihanat vaihdetaan vesipiheihin malleihin.

Omakotitalon putkiremontti mahdollistaa energiatehokkuuden lisäämistä esimerkiksi siten, että vesihanat vaihdetaan vesipiheihin malleihin.

Vinkit putkiremonttiin

  • Toimi ajoissa. Vakuutusyhtiö ei korvaa vahinkoja, jos ne johtuvat korjausten laiminlyönnistä.
  • Satsaa suunnitteluun ja osaavan tekijän valitaan. Alkuvaiheen suunnitteluun investointi säästää kuluja prosessin myöhemmissä vaiheissa.
  • Huomio energiatehokkuus. Kun parannat remontin yhteydessä energiatehokkuutta, säästät myöhemmin käyttökustannuksissa.
  • Uudista samalla kylpyhuoneen kalusteet ja nosta toimivuus nykypäivään. Valitse pitkäikäiset kylpyhuonekalusteet, joihin on saatavilla varaosia vuosienkin kuluttua. (Lähde: Geberit)

 

Lähteet: Urakkamaailma.fi, Geberit ja Uponor

Lue myös: Kylpyhuoneen remontti – näin synkeä kylpyhuone muuttui romanttiseksi unelmaksi

MAINOS
MAINOS LOPPUU

Omakotitalon putkiremontti on halvempi ja nopeampi kuin luullaan