Pelasta alppiruusut kevätkuivumiselta

Piha
Pelasta alppiruusut kevätkuivumiselta
Kevätahava on alppiruusuilla keväisin tapahtuva yleinen ilmiö: rhodopensaat haihduttavat kevään tuulisella ja aurinkoisella säällä vettä lehtien kautta, koska pensaiden pintajuuristo on vielä jäässä. Kevätahava on yleinen varsinkin nuorilla alppiruusuilla.
MAINOS
MAINOS LOPPUU
26.5.2024

Monesti kuvitellaan, että ikivihreät kasvit kuten alppiruusut ruskettuvat pakkasen seurauksena, mutta todellinen syy onkin kevätaurinko. Tällöin on se hetki, kun voi vielä kastelun avulla pelastaa rhodopensaat.

Jos kevätaurinko lämmittää, mutta maa on vielä jäässä, alppiruusut eivät saa uutta vettä tilalle. Tämän seurauksena kasvi saattaa kuivua ja ruskettua.

Kastele alppiruusujen juuristo keväällä

Alppiruusujen juuristoalue kastellaan keväällä reilusti lämpimällä vedellä. Kastelu sulattaa maan ja kasvit alkavat juurillaan saada vettä lehdistöstä haituvan veden tilalle. Vedenpuutteesta kärsivät alppiruusut roikottavat lehtiään haihdunnan vähentämiseksi. Kun lehdet nousevat taas normaaliin asentoon, tietää, että kasvi saa juurillaan riittävästi vettä, opastaa Biolanin puutarhaneuvoja Riikka Kerttula.

Alppiruusujen juuristoalue kastellaan reilusti lämpimällä vedellä.

MAINOS
MAINOS LOPPUU

Katteet avuksi alppiruusujen hoitoon

Erilaiset katteet helpottavat kasvien hoitoa, kun kitkentä- ja kastelutarve vähenee. Toisaalta keväällä katteet voivat hidastaa maan sulamista. Katetuilla alueilla lämpimällä vedellä kastelusta on selvää hyötyä.

Samalla kun alppiruusut ja muutkin ikivihreät kasvit keväällä kastelee, ne kannattaa myös lannoittaa. Kasteluvesi ohjaa lannoitteen ravinteet kasvin juuristoalueelle ja lämmitetyssä maassa kasvin juuret ovat heti valmiit käyttämään ravinteita.

Alppiruusut saavat apua mykorritsoilta

− Uusille istutusalueille kannattaa valita sellainen lannoite, jossa on mukana mykorritsoja. Mykorritsa eli sienijuuri on kasvin juuren ja sienen muodostama molemmille hyödyllinen symbioosi. Sieni saa kasvilta yhteyttämistuotteita ja kasvi puolestaan sieneltä vettä ja ravinteita, vinkkaa Kerttula.

Luonnonkasveilla mykorritsoja on valmiina niillä paikoilla, joilla kasvit luontaisesti kasvavat. Kun puutarhaan istutetaan uusi kasvi, voi mennä vuosia ennen kuin se löytää sopivan sienen kaverikseen. Puutarhakasvit pääsevät nopeasti kasvunalkuun ilman kitumista, kun ne saavat joko istutuksen yhteydessä tai pian sen jälkeen mykorritsan kaverikseen.

MAINOS
MAINOS LOPPUU
Alppiruusun uihtuneet kukinnot saa poistaa kunhan varoo katkaisemasta uusien versojen alkuja.

Alppiruusun kuihtuneet kukinnot saa poistaa, kunhan varoo katkaisemasta uusien versojen alkuja.

Tarvitseeko alppiruusuja leikata?

Alppiruusut eivät yleensä kaipaa hoitoleikkausta, mutta lumen mahdollisesti vioittamat versot kannattaa typistää keväällä terveeseen osaan saakka.

Kuihtuneet kukinnot saa poistaa kunhan varoo katkaisemasta uusien versojen alkuja. Etenkin vanhat alppiruusut kestävät huonosti leikkausta ja versovat niukasti. Joskus vanhojakin alppiruusuja on kuitenkin leikattava: kasvin yläosa on saattanut paleltua, pensas ei enää kuki tai oksat ovat jo harmaantuneet vanhuuttaan. Harvan alppiruusupensaan haaroittumista ja uudistumista voi edistää leikkaamalla sitä sivuhaarojen yläpuolelta.

Lue lisää alppiruusuista

Alppiruusu: istutus, hoito ja talvisuojaus

Alppiruusujen kasvatus: alppiruusupuutarha saaristossa

MAINOS
MAINOS LOPPUU

Hortensiat sopivat hyvin alppiruusujen joukkoon