Pergola pihalle? Tee se itse!

Piha
Pergola on helppo rakentaa itsekin.
Pergola muodostaa puutarhaan huonemaisen tilan, joka suojaa jonkin verran katseilta ja suoralta auringonpaisteelta. Kasvit viihtyvät pergolan kupeessa ja jos olot sallivat, köynnökset kiipeävät sitä pitkin. Ota talteen pergolan teko-ohjeet!
MAINOS
MAINOS LOPPUU
16.5.2024

Pergola tarkoittaa perinteisessä mielessä pylväskäytävää, jota koristavat köynnökset ja muut kasvit.

Yksinkertaisimmillaan pergola koostuu kahdesta lähekkäin seisovasta tolpparivistä, jotka on yhdistetty toisiinsa pitkittäisillä palkeilla ja poikittaisilla lankuilla.

Pergola voi olla

 • ison pihan jakaja
 • näkö- ja aurinkosuoja
 • omana viihtyisä tila
 • kaunis yksityiskohta
 • väliseinä
 • köynnösten kiipeilyteline
 • kasvien suojaisa kasvupaikka.
Pergolassa kasvaa paljon kasveja.
Pergola on parhaimmillaan upea vehreä keidas ja oleskelutila.

Minne pergolan voi rakentaa?

Pergolan voi rakentaa aivan talon yhteyteen tai kauemmaksi esimerkiksi keittiöpuutarhan viereen tai pihan reunaan.

Pergolan rakentaminen ei yleensä edellytä rakennuslupaa, kun se rakennetaan talon yhteyteen, mutta asia kannattaa tarkistaa kotikunnan rakennustarkastajalta. Ennen perustusten tekoa on fiksua rakennuspaikan routasyvyys. Routasyvyydestä maakunnittain löytyy lisää tietoa Ympäristöhallinnon verkkopalvelusta.

MAINOS
MAINOS LOPPUU

Pergolaa suunnitellessa on hyvä miettiä, millaisia kasveja siihen halutaan. Näin pergolan korkeus, tolppavälit ja kattolaudoitus voidaan sovittaa kasvien mukaan.

Jos esimerkiksi haluaa istuttaa tolppien väliin hedelmäpuista säleikön, tolppien väli on alle neljä metriä. Jos haluaa tuuhean klematis- tai sinisadekaton, kattolaudat asetetaan tiheämpään.

Kun suunnittelet pergolaa, pohdi:

 • Mikä olisi pergolalle ihanteellinen paikka tontilla?
 • Mihin ilmansuuntaan pergolan pitäisi avautua?
 • Miten sijoitettu pergola suojaisi parhaiten katseilta ja auringolta?
 • Miltä pergola näyttää naapurin suuntaan?
 • Mihin pergolaa aiotaan käyttää – oleskelutilaksi, kesäkeittiöksi vai tilanjakajaksi?
 • Millaisia kasveja pergolaan halutaan kasvamaan ja millaista tilaa ne vaativat?
Pergola terassilla modernissa kodissa.
Pergolan voi rakentaa myös terassille ja talon viereen koristeellisesta katosrakenteista, joissa toisen tolpparivin kohdalla on seinä. Rakenne muistuttaa perinteistä terassin katosta.

Pergola terassille

Pergolan voi rakentaa myös terassille ja talon viereen niin, että tolpparivin kohdalla on seinä.

Maanvarainen terassi sopii pergolan pohjaksi, koska siitä tulee tukeva rakenne. Pergolan voi rakentaa omaksi kokonaisuudekseen tai yhdistää suurempaan terassikokonaisuuteen.

MAINOS
MAINOS LOPPUU

Pergolan rakentaminen terassille alkaa määrittelemällä pergolan sijainti terassilla ja koko. Jos tietää jo terassia rakentaessaan, että aikoo tehdä myös pergolan, kannattaa asettaa pääpalkit ja välipalkit siten, että niihin voi kiinnittää pergolan pystytolpat.

Tarvitaanko pergolaan katto?

Pergoloissa ei Etelä-Euroopassa yleensä näe rakennettua kattoa, koska lämpimässä ilmanalassa suojaksi riittävät köynnöskasvien lehdet ja tuulenvire on tervetullut.

Suomen oloissa pergolan katoksi sopii valokate, joka antaa sateensuojaa mutta päästää auringon valon kasveille. Suomen ilmastossa kannattaa myös harkita ainakin yhtä tuulelta ja sateelta suojaava seinää.

Suuren pihan pergolassa on paljon kasveja.
Suureen pihaan pergolasta voi muodostua upea vehreä käytävä.

Mistä materiaalista pergolan voi rakentaa?

Pergola tehdään yleensä puusta – halvemmasta mäntypuutavarasta tai kalliimmasta jalopuusta. Pergolan voi myös tehdä teräksestä tai betonista, vaikka puu lienee ainakin tee itse -rakentajalle luontevin vaihtoehto.

MAINOS
MAINOS LOPPUU

Kestopuu ja lämpökäsitelty puu ovat parhaimmat ja kestävimmät materiaalivaihtoehdot, koska ulkona puu joutuu alttiiksi erityisesti kosteudelle ja auringon ultraviolettisäteilylle. Se voi joutua myös kosketuksiin maan kanssa.

Oikein pintakäsiteltynä myös tavallinen puutavara soveltuu pergolan rakentamiseen, koska väljät rakenteet pääsevät kuivumaan. Jos puu joutuu suoraan maakosketukseen, kannattaa käyttää A-luokan painekyllästettyä puutavaraa.

Lämpökäsitellyn ja painekyllästetyn puutavaran kiinnitykseen kannattaa käyttää ruostumattomasta tai haponkestävästä teräksestä valmistettuja kiinnikkeitä. Erityisen tärkeää on, että kaikki käytettävät ruuvit, naulat ja kiinnikkeet ovat keskenään samaa materiaalia.

Pergolan alla on kotoisa kesähuone.
Pergolan alle syntyy kotoisa kesähuone.

Pergola pysyy pitkään kunnossa pintakäsittelyn ansiosta

Pergola ei kärsi kosteudesta niin kuin kuin tiivis aita tai puuseinä, sillä tuuli pääsee kuivattamaan sen rakenteita.

MAINOS
MAINOS LOPPUU

Auringon ultraviolettisäteily kuitenkin harmaannuttaa puutavaraa, vaikka se olisi painekyllästetty ja lämpökäsitelty. Oikeanalainen pintakäsittely estää harmaantumista.

Puuöljyt, kuultavat ja peittävät puunsuojat sekä ulkokäyttöön tarkoitetut maalit soveltuvat puisen pergolan pintakäsittelyyn. Homekasvu voi ehkäistä käsittelemällä pinta homeenestoaineella. Vuosittainen hoitokäsittely auttaa pitämään pergolan kunnossa vuosikausia.

Puiden päät kannattaa maalata tai käsitellä puunsuojalla erityisen huolellisesti, jotta sadevesi ei pääse imeytymään puun sisään.

Avoimen päät voi myös suojata metallisilla tolpanhatuilla tai sahata tolppien päät viistoiksi, jotta sadevesi valuu niiden päältä.

Kaksi mistä rakentaa pergolaa.
Pergolan rakentaminen ei ole vaikeaa, jos osaa ruuvata ja mitata.

Näin pergola tehdään

Pergolan lattian voi tehdä asentamalla valmiit puiset pihalaatat suoraan tiivistetylle sora-alustalle vieri viereen. Lattialaudoituksen voi myös rakentaa paikalleen puurungon päälle.

Pergolan tekemisessä voi hyödyntää kulmarautoja ja naulauslevyjä. Raudat voi myöhemmin maalata samalla värillä kuin pergolan puuosat.

Jos taitoa riittää, pergolan voi tehdä myös puusepänliitoksilla. Tällöin tehdään yhteensopivat lovet tolppien yläpäähän sekä palkkeihin, ja pitkittäinen palkki voidaan ruuvata kiinni tolppien yläpäähän tehtäviin loviin.

Pergola rakentuu vaihe kerrallaan – ota ohjeet talteen

Rakenna pergolan runko

 1. Katkaise pystytolpat halutun pituisiksi. Kiinnitä teräsjalan pystytolppiin ja lyö teräsjalat maahan. Pystytä tolpat tukevasti suoraan linjaan – tämä on tärkeä vaihe pergolan ulkonäön ja tukevuuden kannalta.
 2. Jos käytät puusepänliitoksia, lovea tolppien yläpäät ja varmista, että yläpään lovet ovat ulospäin pergolasta, ennen kuin asennat tolpat maahan.
 3. Katkaise pitkittäiset yläpalkit haluttuun pituuteen, viistoa päät ja asenna paikalleen.
 4. Sahaa poikittaiset kattopalkit sopivaan pituuteen. Aloita kattopalkkien asennus reunimmaisista kattopalkeista. Ruuvaa kattopalkit kiinni.

Tee pergolan kaide

 1. Katkaise ala- ja yläjuoksut oikean pituisiksi ja aseta ne tasaiselle alustalle.
 2. Katkaise pystyrimat halutun pituisiksi ja aseta ne paikoilleen lattialla makaavien ala- ja yläjuoksujen päälle.
 3. Aseta toiset ala- ja yläjuoksut paikoilleen pystyrimojen päälle ja ruuvaa kiinni.
 4. Ruuvaa oikean mittaiset päätylaudat kaide-elementin molempiin päihin.
 5. Ruuvaa kaide-elementti päätylaudoista pystytolppien väliin.
 6. Viimeistele ruuvaamalla kaiteen päällyslauta paikalleen.

Tee valokate

 1. Katkaise ruoderimat ja ruuvaa rimat kiinni kattopalkkeihin.
 2. Asenna valokate paikoilleen katteen valmistajan ohjeen mukaisesti. (Lähde: Puuinfo.fi)
Viiniköynnös ja pergola sekä sininen taivas.
Viiniköynnös saa villiintyä pergolaan kietoutuen.

Köynnöskasvit ovat pergolan sielu

Köynnöskasvit suojaavat auringolta ja tekevät pergolasta rehevän ja upean näköisen. Ajan oloon köynnökset muodostavat vehreän katon pergolaan, jos säät suosivat ja kasvi viihtyy paikassaan.

Pergolaan kannattaa valita nopeasti kasvavia kasveja, jotka tarttuvat kiinni rakenteisiin ja kasvavat tiiviisti yhteen. Viiniköynnökset ovat tällaisia kasveja.

Jotkin köynnöskasvit kaipaavat tukilankoja tai -verkkoja, kuten tuoksuköynnöskuusama, jonka versoissa ei ole pintoihin tarttuvia väkäsiä. Kärhön lehdet kietoutuvat pergolan ympärille, mutta sen kasvu hyötyy tukilangoista.

Lisää pihan rakennuksia