Pientaloasujan asialla – Sähköjärjestelmät ajan tasalle

Talo
Sähköjärjestelmät kuluvat ja vaativat kunnossapitoa. Yli 30-vuotiaassa talossa alkaa olla kiire tarkistaa, että kaikki on kunnossa, ja tehdä korjauksia tarpeen mukaan.
MAINOS
MAINOS LOPPUU
28.3.2023

Valot napsahtavat päälle katkaisijasta ja puhelimen akku latautuu moitteettomasti, kun laitan sähköpistokkeen seinään. Voisin päätellä, että taloni sähköjärjestelmät ovat kunnossa.

Valitettavasti totuus voi olla tarua karumpaa ainakin sähköasioissa, jos talolla on ikää: rakenteissa saattaa piillä isojakin ongelmia. Vanhoista taloista löytyy nimittäin melko usein – ja asukkaille yllätyksenä – paloturvallisuusriskejä, kuten tummentuneita johtoja, vaurioituneita pistorasioita tai vaikka purua sähkökeskuksesta.

Turvallisuus- ja kemikaaliviraston Tukesin Kiinteistön sähkökunnossapito -oppaassa vahvistetaan, että kuluneet, rikkoutuneet tai huonokuntoiset asennukset voivat aiheuttaa käyttökeskeytyksen lisäksi sähköiskun tai tulipalon.

Rikkinäiset sähkökalusteet, esimerkiksi pistorasiat ja valaisimet, löystyneet liitokset tai vaikkapa pölyn kertyminen sähkölaitteisiin aiheuttaa vaaraa kiinteistölle ja sen käyttäjille.

MAINOS
MAINOS LOPPUU

Merkittävä osa sähkön käytöstä aiheutuvista henkilö- ja palovahingoista voitaisiin välttää seuraamalla sähkölaitteiston kuntoa ja korjaamalla vikoja jo ennen, kuin mitään vakaavaa pääsee sattumaan.

Sähköasennuksia saa tehdä ainoastaan sähköalan ammattilainen, jolla on asianmukaiset luvat.

Seuraavat ongelmat voivat aiheuttaa vaaratilanteita

1 Liian iso kuormitus

Nykyelämä pyörii sähkön ympärillä, eikä sitä välttämättä osattu ennakoida vuosikymmeniä sitten. Jos järjestelmä ei riitä kattamaan asukkaiden sähkötarvetta, järjestelmä kuormittuu yhä enemmän ja voi synnyttää vaaratilanteita.

2 Ikä tuli vastaan

Sähkö kulkee talon rakenteissa pitkin kaapeleita, jotka ovat kuluvaa tavaraa ja haurastuvat muun muassa ylikuormituksen sekä mekaanisen kulutuksen seurauksena. Kaapeleiden käyttöikä on 30–40 vuotta.

MAINOS
MAINOS LOPPUU

3 Liitokset löystyvät

Sähköliitokset löystyvät ajan oloon. Kun sähköä käytetään, liitin lämpenee, ja sitten se taas viilenee. Tämä vaihtelu aiheuttaa liitoksen löystymistä vuosikymmenien aikana. Heikko kosketus liitoksissa aiheuttaa kuumenemista ja siten palovaaran.

Myös mekaaninen rasitus aiheuttaa löystymistä liitoksissa. Hauras pistorasia voi jopa irrota, kun siitä vetää sähköpistokkeen irti.

4 Maadoitus ja vikavirtasuojaus puuttuvat

Vikavirtasuojaukset ja maadoitukset voivat estää sähköiskuja ja tulipaloja. Vikavirtasuojaus räpsäyttää sähköt pois esimerkiksi viallisesta lampusta, ja maadoitus johtaa viallisen sähkön maahan.

Maadoitus on nykyään pakollinen uudiskohteissa, mutta vanhoissa taloissa niitä ei aina ole. Saneerauksessa lisätään maadoitus sähkörasioista sähkökeskukseen.

MAINOS
MAINOS LOPPUU

Lähde ja lisää tietoa: tukes.fi, stek.fi

Teksti: Susanna Cygnel, kuva: iStockphoto