Pientalon herkkusuut – hirvipaisti ja hirvipullat

Keittiö

Juhlitaan satavuotiasta Suomea! Suomen synttäreillä tarjotaan puhtaita luonnonmakuja, kuten villiruokaa metsästä sekä oman maan juureksia. Tarjoa herkkusuiden hirvipaisti ja hirvipullat uunijuuresten kanssa.

Herkkusuiden hirvipaisti

  • n. 1 kg hirvenpaistia (sisä- tai paahtopaistia)
  • 4 valkosipulin kynttä
  • 3–4 tl suolaa
  • mustapippuria
  • tuoreita yrttejä (esim. timjami, rosmariini)

Kastike

  • 1 dl paistinlientä tai lihafondia
  • 2 dl kuohukermaa
  • mustapippuria
  • (suolaa)
  1. Ota hirvipaisti huoneenlämpöön noin tunniksi. Sekoita puristettu valkosipuli, suola ja pippuri keskenään. Hiero mausteet paistin pintaan ja leikkaa päälle tuoreiden yrttien oksia.  
  2. Laita paisti uunivuokaan, jonka pohjalla on hiukan vettä (n. 4 rkl). Työnnä paistomittari paistin paksuimpaan kohtaan. Paista 200-asteisessa uunissa, kunnes mittari näyttää 65–70 astetta, tällöin paisti jää hieman punertavaksi sisältä.
  3. Kiehauta kastikkeen ainekset kasaan pannulla ja mausta tarvittaessa suolalla.

Herkkusuiden hirvipullat

4:lle

  • 400 g hirven jauhelihaa
  • 1 sipuli
  • 75 g pekonia
  • 2 keitettyä perunaa
  • 1 kananmuna
  • tuoretta timjamia
  • mustapippuria, suolaa
  • voita paistamiseen
  1. Sekoita kulhossa jauheliha ja hienoksi silputut sipulit ja pekonit. Muussaa joukkoon keitetyt ja kuoritut perunat, lisää kananmuna. Mausta.
  2. Pyörittele taikinasta kostutetuin käsin pyöryköitä ja paista voissa kuumalla pannulla kauniin ruskeiksi.

Uunijuurekset

6:lle

  • 1 kg kotimaisia kauden juureksia: porkkanaa, naurista, lanttua, palsternakkaa, punajuurta, perunaa, sipulia…
  • tuoretta timjamia ja rosmariinia
  • 3 rkl oliiviöljyä
  • 2–3 kokonaista valkosipulia
  • 3 rkl hunajaa tai kuusenkerkkäsiirappia
  1. Kuori ja pilko juurekset reilunkokoisiksi lohkoiksi. Esikeitä hitaammin kypsyviä (esim. punajuuria) hetki.
  2. Kumoa juurekset kulhoon, sekoita joukkoon oliiviöljy. Kaada juurekset leivinpaperin päälle uunipellille tasaiseksi kerrokseksi. Lisää muutama oksa timjamia ja rosmariinia.
  3. Poista valkosipuleista uloimmat, irtonaiset kuoret, halkaise valkosipulit ja lisää pellille.
  4.  Paista 200-asteisen uunin keskitasolla vajaa tunti. Tarkista kypsyys haarukalla. Mausta halutessasi hunajalla tai kuusenkerkkäsiirapilla.

Reseptit: toimitus, kuva: Maru Lemmetty

 


Julkaisuun liitetyt avainsanat:

hirvipullat hrivipaisti Pientalon herkkusuut pääruoka resepti ruokaresepti uunijuurekset

Lisää samasta aiheesta