Hirvipaisti ja hirvenlihapullat

Ruoka
Hirvipaisti paistuu meheväksi uunissa. Hirvenlihapullat on puolestaan helppo valmistaa paistinpannulla. Tarjoile hirviruoat kotimaisten kauden uunijuuresten kanssa.
MAINOS
MAINOS LOPPUU
26.10.2023

Hirvipaisti

  • n. 1 kg hirvenpaistia (sisä- tai paahtopaistia)
  • 4 valkosipulin kynttä
  • 3–4 tl suolaa
  • mustapippuria
  • tuoreita yrttejä (esim. timjami, rosmariini)
  1. Ota hirvipaisti huoneenlämpöön noin tuntia ennen sen paistamista.
  2. Sekoita puristettu valkosipuli, suola ja pippuri keskenään.
  3. Hiero mausteet paistin pintaan ja leikkaa päälle tuoreiden yrttien oksia.  
  4. Laita hirvipaisti uunivuokaan, jonka pohjalla on hiukan vettä (4 rkl). Työnnä paistomittari paistin paksuimpaan kohtaan.
  5. Paista 200-asteisessa uunissa, kunnes mittari näyttää 65–70 astetta, jolloin hirvipaisti jää hieman punertavaksi sisältä.

Kastike hirvipaistille

  • 1 dl paistinlientä tai lihafondia
  • 2 dl kuohukermaa
  • mustapippuria
  • (suolaa)
  1. Kiehauta kastikkeen ainekset kasaan pannulla ja mausta tarvittaessa suolalla.

Hirvenlihapullat

4:lle

  • 400 g hirven jauhelihaa
  • 1 sipuli
  • 75 g pekonia
  • 2 keitettyä perunaa
  • 1 kananmuna
  • tuoretta timjamia
  • mustapippuria, suolaa
  • voita paistamiseen
  1. Sekoita kulhossa jauheliha ja hienoksi silputut sipulit ja pekonit.
  2. Muussaa joukkoon keitetyt ja kuoritut perunat, lisää kananmuna. Mausta.
  3. Pyörittele taikinasta kostutetuin käsin hirvenlihapyöryköitä ja paista voissa kuumalla pannulla kauniin ruskeiksi.

Uunijuurekset

6:lle

  • 1 kg kotimaisia kauden juureksia: porkkanaa, naurista, lanttua, palsternakkaa, punajuurta, perunaa, sipulia…
  • tuoretta timjamia ja rosmariinia
  • 3 rkl oliiviöljyä
  • 2–3 kokonaista valkosipulia
  • 3 rkl hunajaa tai kuusenkerkkäsiirappia
  1. Kuori ja pilko juurekset reilunkokoisiksi lohkoiksi. Esikeitä hitaammin kypsyviä (esim. punajuuria) hetki.
  2. Kumoa juurekset kulhoon, sekoita joukkoon oliiviöljy. Kaada juurekset leivinpaperin päälle uunipellille tasaiseksi kerrokseksi. Lisää muutama oksa timjamia ja rosmariinia.
  3. Poista valkosipuleista uloimmat, irtonaiset kuoret, halkaise valkosipulit ja lisää pellille.
  4. Paista 200-asteisen uunin keskitasolla vajaa tunti. Tarkista kypsyys haarukalla. Mausta halutessasi hunajalla tai kuusenkerkkäsiirapilla.

Reseptit: toimitus, kuva: Maru Lemmetty

MAINOS
MAINOS LOPPUU