Kermainen suppilovahverokeitto

Ruoka
Kermainen suppilovahverokeitto sopii hyvin alkuruoaksi tai vaikka lounaaksi maukkaiden graavilohileipien kanssa.
MAINOS
MAINOS LOPPUU
28.3.2023

Kermainen suppilovahverokeitto ja graavilohileivät ovat oivallinen makupari.

Suppilovahverokeitto valmistuu näillä aineksilla

4–6:lle

  • 300 g suppilovahveroita
  • 2–3 salottisipulia
  • voita
  • 1 l vettä
  • kasvisliemikuutio
  • ½ dl vehnäjauhoja
  • 2 dl kuohukermaa
  • 200 g maustamatonta tuorejuustoa
  • mustapippuria, suolaa
  • 100 g pekonia
  1. Hienonna sienet ja paista niitä kattilassa, kunnes ylimääräinen neste on haihtunut.
  2. Hienonna sipulit ja lisää kattilaan voinokareen kanssa. Kuumenna.
  3. Lisää vesi ja kasvisliemikuutio, kuumenna kiehuvaksi.
  4. Sekoita vehnäjauhot tilkkaan vettä ja suurusta keitto.
  5. Keitä hiljalleen, kunnes keitto sakenee.
  6. Lisää kerma ja tuorejuusto, mausta suolalla ja mustapippurilla. Anna hautua noin 15 min.
  7. Hienonna pekoni pieniksi suikaleiksi ja paista rapeiksi.
  8. Tarjoile suppilovahverokeitto pekonirouheen kera.

Saaristolaisleipä

  • ½ l piimää (tai omena- tai appelsiinimehua)
  • 50 g hiivaa
  • 1 ½ dl leipämaltaita
  • 1 ½ dl ruisjauhoja
  • 5 dl vehnäjauhoja
  • 1 ½ tl suolaa
  • 1 ½ dl tummaa siirappia
  1. Liuota kädenlämpöiseen nesteeseen hiiva.
  2. Sekoita joukkoon jauhot ja maltaat, lisää suola ja siirappi, sekoita tasaiseksi. Kohota liinalla peitettynä lämpimässä paikassa 1 ½ tuntia.
  3.  Kaada taikina voideltuun leipävuokaan ja paista 175-asteisessa uunissa n. 1 ½ tuntia.
  4. Anna jäähtyä hetki ja kumoa leipä ritilälle liinan alle.
  5. Tarjoa jäähtynyt leipä voin, graavilohen ja suppilovahverokeiton kanssa. 

Vinkki! Saaristolaisleivän maku on parhaimmillaan 1–2 päivän päästä paistamisesta. Säilytä leipä jääkaapissa.

Graavilohileivät

6:lle

MAINOS
MAINOS LOPPUU
  • 400 g lohifileetä
  • nippu tilliä
  • 3 rkl karkeaa merisuolaa
  • 1 rkl sokeria
  • 6 viipaletta saaristolaisleipää
  • voita, mustapippuria
  1. Poista lohifileestä tarvittaessa ruodot, silppua tilli (säästä muutama oksa leipien koristeluun).
  2. Ripottele kalan pinnalle tasainen kerros merisuolaa ja hieman sokeria ja tilliä.
  3. Leikkaa filee kahtia ja nosta palat päällekkäin lihapuolet vastakkain. Kääri kala tiiviisti tuorekelmuun ja folioon.
  4. Anna kalan suolaantua jääkaapissa 1–2 vrk. Kääntele kalapakettia välillä, jotta kala suolaantuu tasaisesti.
  5. Ota kala jääkaapista ja pyyhi pinnalta ylimääräiset mausteet.
  6. Leikkaa terävällä fileointiveitsellä ohuiksi, nahattomiksi viipaleiksi.
  7. Puolita leipäviipaleet, voitele ne ja laita leipien päälle graavilohta, tilliä ja rouhittua mustapippuria

 

Kokeile myös näitä sienireseptejä

Sienten säilöminen

 

Reseptit: toimitus, kuva: Maru Lemmetty

MAINOS
MAINOS LOPPUU