Kermainen suppilovahverokeitto

Kermainen suppilovahverokeitto sopii hyvin alkuruoaksi tai vaikka lounaaksi maukkaiden graavilohileipien kanssa.
28.3.2023
Kermainen suppilovahverokeitto ja graavilohileivät ovat oivallinen makupari.
Suppilovahverokeitto valmistuu näillä aineksilla
4–6:lle
- 300 g suppilovahveroita
- 2–3 salottisipulia
- voita
- 1 l vettä
- kasvisliemikuutio
- ½ dl vehnäjauhoja
- 2 dl kuohukermaa
- 200 g maustamatonta tuorejuustoa
- mustapippuria, suolaa
- 100 g pekonia
- Hienonna sienet ja paista niitä kattilassa, kunnes ylimääräinen neste on haihtunut.
- Hienonna sipulit ja lisää kattilaan voinokareen kanssa. Kuumenna.
- Lisää vesi ja kasvisliemikuutio, kuumenna kiehuvaksi.
- Sekoita vehnäjauhot tilkkaan vettä ja suurusta keitto.
- Keitä hiljalleen, kunnes keitto sakenee.
- Lisää kerma ja tuorejuusto, mausta suolalla ja mustapippurilla. Anna hautua noin 15 min.
- Hienonna pekoni pieniksi suikaleiksi ja paista rapeiksi.
- Tarjoile suppilovahverokeitto pekonirouheen kera.
Saaristolaisleipä
- ½ l piimää (tai omena- tai appelsiinimehua)
- 50 g hiivaa
- 1 ½ dl leipämaltaita
- 1 ½ dl ruisjauhoja
- 5 dl vehnäjauhoja
- 1 ½ tl suolaa
- 1 ½ dl tummaa siirappia
- Liuota kädenlämpöiseen nesteeseen hiiva.
- Sekoita joukkoon jauhot ja maltaat, lisää suola ja siirappi, sekoita tasaiseksi. Kohota liinalla peitettynä lämpimässä paikassa 1 ½ tuntia.
- Kaada taikina voideltuun leipävuokaan ja paista 175-asteisessa uunissa n. 1 ½ tuntia.
- Anna jäähtyä hetki ja kumoa leipä ritilälle liinan alle.
- Tarjoa jäähtynyt leipä voin, graavilohen ja suppilovahverokeiton kanssa.
Vinkki! Saaristolaisleivän maku on parhaimmillaan 1–2 päivän päästä paistamisesta. Säilytä leipä jääkaapissa.
Graavilohileivät
6:lle
MAINOS
MAINOS LOPPUU- 400 g lohifileetä
- nippu tilliä
- 3 rkl karkeaa merisuolaa
- 1 rkl sokeria
- 6 viipaletta saaristolaisleipää
- voita, mustapippuria
- Poista lohifileestä tarvittaessa ruodot, silppua tilli (säästä muutama oksa leipien koristeluun).
- Ripottele kalan pinnalle tasainen kerros merisuolaa ja hieman sokeria ja tilliä.
- Leikkaa filee kahtia ja nosta palat päällekkäin lihapuolet vastakkain. Kääri kala tiiviisti tuorekelmuun ja folioon.
- Anna kalan suolaantua jääkaapissa 1–2 vrk. Kääntele kalapakettia välillä, jotta kala suolaantuu tasaisesti.
- Ota kala jääkaapista ja pyyhi pinnalta ylimääräiset mausteet.
- Leikkaa terävällä fileointiveitsellä ohuiksi, nahattomiksi viipaleiksi.
- Puolita leipäviipaleet, voitele ne ja laita leipien päälle graavilohta, tilliä ja rouhittua mustapippuria.
Kokeile myös näitä sienireseptejä
Sienten säilöminen
Reseptit: toimitus, kuva: Maru Lemmetty
MAINOS
MAINOS LOPPUU