MAINOS

Pientalotohtori – Tarkista ikkunan alapuolisten rakenteiden kunto vaihtotyön yhteydessä

Talo

Ikkunaremontin yhteydessä vanhoista taloista löytyy usein pieniä korjattavia yksityiskohtia, jotka saadaan helposti kuntoon samalla kun ikkunat vaihdetaan. Korjaamattomina rakennevirheet voivat johtaa paljon vakavampiin vaurioihin, kun kosteutta pääsee rakenteisiin.

Jaa sosiaalisessa mediassa
MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY
MAINOS PÄÄTTYY

↑ Vesipellin katto on väärään suuntaan, joten alla oleva hirsiseinä on lahonnut. 

Tyypillinen virhe on liian pieni vesipellin kallistus ja sen tiiveys ympäröiviin rakenteisiin. Varsinkin 1970- ja 1980-luvun taloissa pellitykset voivat olla miltei vaakatasossa tai kaataa jopa seinän suuntaan, jolloin sulamis- ja sadevesiä voi valua seinärakenteen sisään kostuttamaan eristeitä ja aiheuttaa mittavia kosteusvaurioita jopa alla olevien puurakenteiden lahoamista.

Vesipellin kaltevuuden tulisi olla vähintään 1:3 eli 18 astetta, mutta uudisrakennuksissa suositellaan vieläkin jyrkempää, 30 asteen kulmaan asennettua vesipeltiä. Korjauskohteissa tämä on yleensä mahdotonta toteuttaa ilman mittavampaa seinärakenteiden tai verhouksen purkamista ja uusimista.

Ikkunan madaltaminen parilla sentillä tuo pelivaraa pellitykseen, ja uusi ikkuna voidaan myös asentaa hieman entistä korkeammalle. Näin varmistetaan, että vesi virtaa varmasti ikkunasta poispäin.

Joissakin 1960- ja 1970-luvun rakennuksissa ikkunan karmit ovat osa talon kantavaa rakennetta, mikä tulee ottaa huomioon vaihtotyön yhteydessä. Rakenne on tutkittava huolellisesti, koska karmien poistaminen normaaliin tapaan voi tällöin johtaa kantavan rakenteen vakavaan vaurioon. Tällaisessa tapauksessa uusi ikkuna yleensä kannattaa asentaa vanhan ikkunan karmien sisälle.

Onko sinulla kysyttävää talostasi?

Jos sinua mietityttää jokin
asia talossasi ja haluaisit saada Pientalotohtorilta mielipiteen, voit esittää kysymyksesi osoitteessa www.suomela.fi/pientalotohtori/

Teksti ja kuvat: Matti Kaijomaa

Voisit olla kiinnostunut myös näistä aiheista:

ikkuna ikkuna-asennus ikkunan vaihto ikkunaremontti ikkunat ikkunoiden vaihto


Lisää samasta aiheesta