Puutarhurin vihervinkki: eroon lentomuurahaisista ja muumiotautisista omenoista

Piha
Lentomuurahaisia voi karkoittaa ei-toivotulta paikalta muurahaiskarkottimilla. Myös syksyinen vitsaus, muumiotautiset omenat, riivaa nyt puutarhoissa. Lue ohjeet muumiotautisten omenoiden hävittämiseen!
MAINOS
MAINOS LOPPUU
8.8.2023

Lentomuurahaisia on jälleen havaittu ja moni näyttää pitävän niitä omana lajinaan. Eihän ne sitä ole, vaan lentomuurahaiset ovat joko kuningatar- tai kuhnurimuurahaisia. Lämpimänä kesäpäivänä kuningattaret ja kuhnurit nousevat ilmaan parittelemaan. Puolison löydyttyä ne tiputtavat siipensä ja moni menettää henkensäkin. Näin niiden geneettisyys ja elinalueet laajenee. On luonto tuonkin ajatellut ja järjestänyt erikoisen hienosti!

Jos tontillesi on ilmestynyt yhdyskunta ei toivottuun paikkaan, niin nyt kun laitat muurahaiskarkottimen, niin se ehtii vaikuttamaan syksyn ja saa muurahaiset siirtämän pesäpaikkansa muualle. Tämä karkotin tarvitsee tehotakseen aikaa useamman viikon, mutta sen jälkeen se pitää myös uudet pesäpaikkaa etsivät muurahaiset loitolla.

Nämä muurahaiskarkottimet ovat hyvin säänkestäviä, ne voi ja kannattaakin jättää paikalleen myös talven yli.

Muumiotautisia omenoita – hävitys ajankohtaista

Viikonloppuna näin eräässä puutarhassa jo ensimmäiset muumiotautiset omenat, osa puussa ja osa oli tippunut maahan. Ne kannattaa korjata pois ja hävittää mahdollisimman pian sitä mukaa, kun niitä ilmaantuu. Muumiotaudin aiheuttava sieni (Monilia fructigena) on ilmalevintäinen ja kulkeutuu sekä saastuttaa helposti kymmeniä, jopa satoja metrejä. Ei siis kerätä ja heitetä sinne tontin reunalle näitä, se olisi karhunpalvelus niin itselle kuin naapureillekin. Saastuneet omenat voit kompostoida tai haudata maahan, kunhan vain muistetaan peittää ne hyvin. Tärkeintä on, etteivät itiöt pääse leviämään.

MAINOS
MAINOS LOPPUU

Eikä kyllä haittaakaan olisi, jos tuollaisen puun, missä muumiotautia esiintyy, myös lehdet kompostoisi tai hautaisi maahan. Niitä itiöitä kun voi olla niissäkin.

Itse omenapuu ei ole ”sairas” eli sitä ei ole mitään syytä hävittää.

Syyskuvasto tuli painosta – ensi viikolla jakelussa

Äsken kurvasi auto pihaan ja toi odotetun lähetyksen – painotuoreet syyskuvastot!

Ensi viikolla nämä lähtevät jakeluun. Jos haluat jo nyt hiukan selailla, niin kotisivuiltamme löydät sähköisen version.

MAINOS
MAINOS LOPPUU
Bulb Flowers

Ja toki kaikki syysistutettavat kukkasipulit, perennat, pensaat jne. löytyvät myös kotisivuiltamme.

Elokuisin terveisin puutarhurisi Juha

Lisää ajankohtaisia puutarhavinkkejä saat Puutarhurin perjantaipostissa aina perjantaisin. Liity >

MAINOS
MAINOS LOPPUU