Puutarhurin vihervinkki: kesäkukkien talvetus, tyrnit talteen

Piha
Syksyllä ilmojen viiletessä on aika ryhtyä valmistelemaan kesäkukkia talvettamisen varalle ja suojata puutarhan aremmat kasvit harsoilla öisen hallanvaaran varalle. Kerää kypsyvät tyrnit talteen, mutta jätä tomaatin ja chilin raakileet vielä kypsymään. Lue puutarhurin vinkit!
MAINOS
MAINOS LOPPUU
29.3.2023

Ne kesäkukat, jotka aion talvettaa, on hiljalleen syytä aloittaa valmistelemaan talvea varten. Tärkeintä tässä kohtaa on, että lopetetaan niiden lannoittaminen, ettei kasvu enää kiihdy. Harvennetaan kasvustoa, ettei syksyn aikana homeet tms. pääse iskemään kasvustoon. Ja toki suojataan, ettei halla pääse puraisemaan.

Nämä toimet riittävät nyt tähän kohtaan ja katsotaan sitten hiukan lisää niksejä onnistuneeseen talvetukseen kuukauden-parin päästä, kun se alkaa olla ajankohtaista.

Keijunmekosta siemeniä talteen

Jos haluat hyviä siemeniä keijunmekosta, niin parhaat siemenet saadaan, kun kerätään syksyn edetessä siemenkodat talteen. Siemenkota kuivumaan ja kun on kuiva, niin säilötään kuivassa ja viileässä. Kota avataan ja otetaan siemenet esiin vasta sitten, kun niiden kylvöaika koittaa keväällä. Näin hennot hunnut siementen ympärillä säästyvät kaikkein parhaiten ehjinä ja se takaa onnistuneen siemenkasvatuksen keväällä.

MAINOS
MAINOS LOPPUU

Yöt kylmiä – harsot esiin

Pari yötä on ollut jo viileää, mutta nyt näyttää ennusteen mukaan sille, että seuraavana parina yönä hallanvaara on ihan todellinen. Pitää siis kaivaa jo hallaharsot esiin ja iltapuuhina peitellä kesäkukat peittojen alle nukkumaan. Ne kumminkin kukkivat vielä helposti kuukauden – jopa kaksikin, jos ei nyt palellu.

Annetaanko kypsyä kasvihuoneessa vai tuodaanko sisälle kypsymään?

Moni pohtii ulkona tai lämmittämättömissä kasvihuoneissa kasvavien tomaattien ja chilien yms. kohdalla, että antaako niiden vielä kypsyä ulkona vai ottaako sisälle kypsymään. Aurinko lämmittää kuitenkin vielä päivisin niin hyvin, että kasvu ja kypsyminen jatkuu. Katsotaan sitten myöhemmin syksyllä, että missä vaiheessa tulisi kerätä raakileet sisälle kypsymään.

MAINOS
MAINOS LOPPUU

Tyrnit talteen

Tyrnit kypsyvät hyvää vauhtia ja pian on hyvä aika kerätä nuo vitamiinipommit talteen ja pakkaseen. Niitä on kiva laittaa aamupuuron päälle, eikä tarvitse c-vitamiinia purkista ottaa.

Tyrniä ei ole syysistutuksiin saatavilla, ja muutenkin tykkään istuttaa tyrnit ennemmin keväisin. Etenkin poikatyrnien juurtuminen onnistuu paljon paremmin keväällä kuin syksyllä.

Syysterveisin puutarhurisi Juha

Lisää ajankohtaisia puutarhavinkkejä saat Puutarhurin perjantaipostissa aina perjantaisin. Liity >

MAINOS
MAINOS LOPPUU

Teksti: Juha Toikka / KodinKukat Oy, kuvat: Juha Toikka / KodinKukat Oy