Kuinka hävität muumiotautiset omenat?

Piha
Muumiotautiset omenat pitää kerätä pois ja hävittää.
Muumiotauti vaivaa omenapuita aina syksyisin. Kuinka muumiotaudista pääsee eroon ja kuinka muumiotautiset omenat tulisi hävittää oikeaoppisesti? Lue puutarhurin vinkit!
MAINOS
MAINOS LOPPUU
26.8.2023

Muumiotautiset omenat ja niiden hävittäminen ovat joka syksyinen harmituksen ja kysymysten aihe.

Muumiotautia aiheuttaa Monilia Fructigena sieni. Sieni leviää vain ilmateitse, mutta se voi levitä jopa satoja metrejä – huomioidaan siis myös naapurit, puolin ja toisin.

Miten tunnistat muumio-omenat?

Muumiotaudin ensioireita ovat omeniin ilmestyvät pienet ruskeat kuoliolaikut, jotka laajenevat nopeasti.

Ruskean laikun keskelle muodostuu valkoista, pistemäistä kasvustoa, josta itiöt leviävät.

MAINOS
MAINOS LOPPUU

Syksyllä saastuneet omenat lopulta mustuvat ja muuttuvat sitkeiksi. Mustuneissa omenoissa muumiotauti talvehtii, joten muumio-omenat on tuhottava taudin leviämisen estämiseksi.

Näin käsittelet muumiotautiset omenat

Saastuneet omenat voidaan kompostoida, mutta ne tulee peittää hyvin multa- ja/tai kasvijätekerroksella, jotta itiöt eivät pääse leviämään ilmateitse ympäristöön.

Muumio-omenat voi myös haudata tai polttaa, mutta tärkeää on, että niitä ei jätetä peittämättä.

Haravoi muumiotautisten omenapuiden lehdet

Tärkeää on myös haravoida muumiotaudista kärsineen omenapuun lehdet syksyllä pois ja peittää ne samalla tavoin kuin omenatkin – mullalla tai kasvijätteellä, jotta itiöt eivät pääse leviämään.

MAINOS
MAINOS LOPPUU

Lisäksi, jos haluat nopeuttaa mädäntymistä, mikä tuhoaa sienen, niin maassa olevat lehdet ja omenat voit vielä ruiskuttaa noin 5-prosenttisella urealla.

Eipä tuo niin kovin hankala asia ole, kun ymmärretään muumiotaudin leviämistapa ja kuinka ehkäistä sitä.

Toki hyvä yhteistyö naapurien kanssa on myös tärkeää tässäkin asiassa. Olen nähnyt muutamiakin kertoja, kun muumiotautiset omenat on kipattu tontin rajalle ja jätetty peittämättä. Siinä ei naapurisopu ainakaan parane, eikä ainakaan omien omenapuiden muumiotautiongelma.

Lue myös nämä syksyn puutarhavinkit

MAINOS
MAINOS LOPPUU