MAINOS

Puutarhurin vihervinkki: kuinka hävität muumiotautiset omenat?

Piha

Muumiotauti vaivaa omenapuita aina syksyisin. Kuinka muumiotaudista pääsee eroon ja kuinka muumiotautiset omenat tulisi hävittää oikeaoppisesti? Lue puutarhurin vinkit!

Jaa sosiaalisessa mediassa

Muumiotautiset omenat ja niiden hävittäminen ovat joka syksyinen harmituksen ja kysymysten aihe. 

Muumiotautia aiheuttaa Monilia Fructigena sieni. Sieni leviää vain ilmateitse, mutta se voi levitä jopa satoja metrejä – huomioidaan siis myös naapurit, puolin ja toisin.

Miten tunnistat muumio-omenat?

Muumiotaudin ensioireita ovat omeniin ilmestyvät pienet ruskeat kuoliolaikut, jotka laajenevat nopeasti.

Ruskean laikun keskelle muodostuu valkoista, pistemäistä kasvustoa, josta itiöt leviävät.

Syksyllä saastuneet omenat lopulta mustuvat ja muuttuvat sitkeiksi. Mustuneissa omenoissa muumiotauti talvehtii, joten muumio-omenat on tuhottava taudin leviämisen estämiseksi.

Näin käsittelet muumiotautiset omenat

Saastuneet omenat voidaan kompostoida, mutta ne tulee peittää hyvin multa- ja/tai kasvijätekerroksella, jotta itiöt eivät pääse leviämään ilmateitse ympäristöön.

Muumio-omenat voi myös haudata tai polttaa, mutta tärkeää on, että niitä ei jätetä peittämättä.

Haravoi muumiotautisten omenapuiden lehdet

Tärkeää on myös haravoida muumiotaudista kärsineen omenapuun lehdet syksyllä pois ja peittää ne samalla tavoin kuin omenatkin – mullalla tai kasvijätteellä, jotta itiöt eivät pääse leviämään.

Lisäksi, jos haluat nopeuttaa mädäntymistä (mikä tuhoaa sienen), niin maassa olevat lehdet ja omenat voit vielä ruiskuttaa noin 5%:lla urealla.

Eipä tuo niin kovin hankala asia ole, kun ymmärretään muumiotaudin leviämistapa ja kuinka ehkäistä sitä.

Toki hyvä yhteistyö naapurien kanssa on myös tärkeää tässäkin asiassa. Olen nähnyt muutamiakin kertoja, kun muumiotautiset omenat on kipattu tontin rajalle ja jätetty peittämättä. Siinä ei naapurisopu ainakaan parane, eikä ainakaan omien omenapuiden muumiotautiongelma.

Syysistutukset käyntiin

Ilmat viilenivät nyt kertaheitolla ja tämähän tietää sitä, että pian voidaan aloittaa syysistutukset todenteolla! Syysistuksissa on paljon etuja, etenkin perennojen ja pensaiden kohdalla:

  • syksyllä maa on luonnostaan sopivan kosteaa
  • keväällä kasvu alkaa heti maan sulettua ja kasvit ovat heti oikeassa kasvurytmissä
  • perennat ja pensaat kukkivat jo ensi kesänä
  • marjakasvit tuottavat ensimmäiset sadot myös heti ensi kesänä

Eikä siitäkään varmasti haittaa ole, että taimet ovat myös usein selvästi edullisempia syksyllä kuin keväällä, etenkin ruukkutaimet.

Marja-aroniaa syysistutuksiin – toimi pian, ne viedään käsistä!

Mikäli olet ajatellut istuttaa marja-aroniaa nyt syksyllä, niin toimi pian sillä näitä taimia ei ihan hirveästi ole. Meiltä saat 9 cm kennotaimia, joista voit istuttaa esim. aitaa edullisesti. Istutusväli 30-40 cm.

 

Koko syysistutettavien kasvien, sipulikukkien sekä valkosipulien valikoima on nyt julkaistu ja tilattavissa verkkokaupastamme. Myös paperinen kuvasto on tilattavissa kotiin. 

Syysistutusterveisin puutarhurisi Juha

Lisää ajankohtaisia puutarhavinkkejä saat Puutarhurin perjantaipostissa aina perjantaisin. Liity >

Teksti: Juha Toikka / KodinKukat Oy, kuvat: Pixabay, Juha Toikka / KodinKukat Oy

Voisit olla kiinnostunut myös näistä aiheista:

Juha Toikka Kodin Kukat Kodinkukat marja-aronia muumiotauti muumiotautiset omenat puutarhurin vihervinkki syysistuttaminen


Lisää samasta aiheesta