Puutarhurin vihervinkki: kohti kevätkylvöjä

Piha
Kevättä kohti mennään ja se tarkoittaa ensimmäisten siemenkylvöjen tekoa! Nyt on aika inventoida vanhat siemenet ja testata niiden itävyys kylvölautalla. Vielä ei ole kiire, mutta esimerkiksi chilit tulisi jo hiljalleen kylvää. Sekoita ainakin kylvömullat valmiiksi, ja tee kylmäkäsittely harsosääskien varalta. Lue puutarhurin vinkit!
MAINOS
MAINOS LOPPUU
28.3.2023

Ensimmäiset siemenkylvöt alkavat olemaan ajankohtaisia (mm. chilit), mutta valtaosa kylvöistä tehdään vasta muutaman kuukauden kuluttua. Nyt on hyvä aika inventoida vanhat siemenvarastot ja tehdä koeidätyksiä esim. kylvölautan avulla. Siinä siemenet itävät nopeasti ja näkee kuinka moni siemenistä itää.

Siemenpakkausten ohessa on usein merkitty ne kuukaudet, jolloin niiden kylvöaikaa suositellaan. On hyvä ottaa kuitenkin huomioon, että nämä merkinnät ovat hyvin usein suoria käännöksiä eurooppalaisista kylvöaikasuosituksista, jolloin meillä se tarkoittaa 1-2 kuukautta myöhemmin. Tämä asia on hyvä tarkistaa siemenkauppiaalta, ettei tule kylvettyä väärään aikaan.

Suurta ”somevillitystä” viime vuosina on saanut ne ohjeet ja videot, joissa kaupasta ostetusta tomaatista otetaan siemenet ja kasvatetaan niistä taimet. Vastuullinen kasvattaja ei kuitenkaan niin tee, koska riski mm. mosaiikkiviruksesta on etenkin ulkomaisten tomaattien kautta olemassa. Mosaiikkivirus on hyvin vakavasti otettava kasvitauti, jonka leviämisen estäminen Suomeen tulee ottaa vakavasti. Käytetään siis luotettavia siemenpakkauksia tai valmiita taimia, mikä on vielä helpompi tapa kasvattaa.

MAINOS
MAINOS LOPPUU

Tammi-helmikuun aikaan siemenkylvöt tarvitsevat lisävaloa luonnonvalon lisäksi. Kunnolliseen led-kasvivaloon kannattaa satsata, se maksaa itsensä takaisin. Niissä on kasveille oikeat ja tarvittavat aallonpituudet, ja nykyiset valaisimet ovat tehokkaita, mutta hyvin vähän virtaa kuluttavia. Esim. tämä on ammattilamppu ja kulutus vain 10W. Tämän alla taimet itävät nopeasti, ja niistä tulee napakoita ja tasalaatuisia, joista on helppo kasvattaa upeat ja elinvoimiset taimet.

Sekoita kylvömulta ja torju harsosääsket

Kylvömullan merkitys on siemenkasvatuksessa tärkeä. Se ei saa olla liian vahvaa, eikä liian vettä pidättävää. Eri valmistajilla on valmiita kylvöseoksia, joissa lähtökohtaisesti koostumus on valmiiksi hyvä.

Harsosääsket ovat yksi siemen- ja taimikasvattajan vitsaus, jonka ennakkotorjuntaa voi ja kannattaakin hoitaa tekemällä mullalle ”kylmä-lämmin-kylmä” käsittelyn pakkasten aikaan.

Harrastajakäyttöön tarkoitetuilla kylvömullilla parhaan lopputuloksen saa kun hankitaan kahden tai kolmen eri valmistajan multaseosta ja sekoitetaan ne keskenään. Näin mullasta tulee riittävän tasaista ja hyvää.

MAINOS
MAINOS LOPPUU

Harsosääskien (siis niiden munien, joita mullassa on viime kesältä) ennakkotorjunta tehdään niin, että kylvömultasäkki tuodaan ensiksi sisälle lämpimään viikoksi. Sitten säkki viedään ulos pakkaseen, niin että se jäätyy läpeensä. Tällä tavoin siis herätetään ensin mullassa olevat munat kuoriutumaan ja kun säkki viedään pakkaseen, niin se tuhoaa kuoriutuneet toukat.

Mullan kuumennusta ei kannata tehdä, sillä se tuhoaa samalla mullan mikrobit ja mullasta tulee köyhää.

Varminta on käyttää kookoskuitua. Kokoonpuristetussa kookoskuidussa munia ei ole, eikä tosin mitään muutakaan elollista. Kookoskuitumassa on painettu yli 50t puristuksessa kasaan, siitä puristuksesta ei selviä yksikään toukka eikä muna. Kookoskuitu on erinomainen myös viherkasveille. Kookoskuituun voit tutustua täällä.

Kylvöpuuhien keskeltä puutarhurisi Juha

MAINOS
MAINOS LOPPUU

Lisää ajankohtaisia puutarhavinkkejä saat Puutarhurin perjantaipostissa aina perjantaisin. Liity >

Teksti: Juha Toikka / KodinKukat Oy, kuvat: Pixabay, KodinKukat Oy

Lue myös nämä vihervinkit!

Puutarhurin vihervinkki: tulppaanikausi alkaa, huonekasvien talvihoito

Puutarhurin vihervinkki: joulukukkien elämä joulun jälkeen, kasvivalolla uutta kasvukautta kohden

MAINOS
MAINOS LOPPUU

Puutarhurin vihervinkki: joulukukkien hoito-ohjeet – katso video!