Puutarhurin vihervinkki: tulppaanikausi alkaa, huonekasvien talvihoito

Piha
Talvikaudella saadaan nauttia tulppaanien värikkäästä loistosta! Parilla pienellä niksillä pidennät tulppaanien maljakkoaikaa huomattavasti. Myös huonekasvit kaipaavat nyt lisävaloa ja huomiota. Lue puutarhurin vinkit!
MAINOS
MAINOS LOPPUU
3.1.2024

Vuosi vaihtui melko kireässä pakkassäässä ja jatkui myös. Onneksi lunta on kunnolla ja kasvit lepäävät sen suojissa hyvin. Kellaria ja muita talvetustiloja toki pitää hiukan vahtia, ettei pakkanen pääse yllättämään. 

Päiväkin on jo sen kuuluisan ”kukonaskeleen” pidempi, ja vaikka se ei nyt vielä hirveästi huonekasveja autakaan, niin suunta on oikea. Kuukausi eteenpäin ja sitten alkaa olla jo paljon parempi tilanne. 

Uusi kasvukausi on puutarhalla toki jo aloitettu ja innostunein mielin jälleen kerran. Eihän sen mukavampaa asiaa ole kuin auringonpaiste, tuoreen mullan tuoksu ja vierellä kylvöä odottavat siemenpussit.

Tulppaanien aika alkaa – parilla niksillä paljon lisää maljakkoaikaa

Tulppaanithan myydään nykyään paljon kuiviltaan, joten niiden tuoreutta ei ole aina niin helppo päätellä, joten kysy myyjältä koska ja mistä tulppaanit ovat tulleet. Hyväksy vain korkeintaan pari-kolme päivää vanhat. Lähellä tuotetut kotimaiset tulppaanit ovat ensimmäinen edellytys onnistuneeseen lopputulokseen.

MAINOS
MAINOS LOPPUU

Leikkaa veitsellä (ei saksilla!) kotona pari senttiä varsista pois ja anna kimpun imeä puhdasta vettä pitäen se vielä muovikääreessä tunnin verran. Näin varret napakoituvat ja kestävät sen jälkeen ryhdikkäinä.

Vesi kannattaa vaihtaa pari kertaa viikossa, ja käyttää viileää, puhdasta vettä. Samalla kannattaa leikata (taas veitsellä, ei saksilla) pieni pätkä vartta poikki. Näin varret saavat uuden imupinnan, josta vesi imeytyy hyvin.

Pidä kimppu mahdollisimman viileässä, etenkin silloin kun et sitä katsele esim. yöksi maljakon voi nostaa viileään, se tuo paljon lisäpäiviä loistoon.

Huonekasveille valoa ja huomiota

Näin vuoden pimeimpään aikaan myös huonekasvit ovat tiukimmillaan. Lämmityskausi kuivattaa huoneilmaa sekä aiheuttaa vetoa pattereiden läheisyydessä. Nämä on hyvä ottaa huomioon huonekasvien sijoittelussa, ja yksi hyvä tapa onkin koota kaikki yhteen paikaan, lähelle toisiaan, jolloin ne hyötyvät niiden ympärille kehittyvästä mikroilmastosta. Samoin huonekasveja kannattaa sumutella hienolla sumulla ja kaikkein parasta on, jos niille antaa vielä kunnollista kasvivaloa. Led-kasvilamppu takaa kasveille oikeanlaisen ja hyödyllisen valon, jonka kasvit pystyvät tehokkaasti käyttämään hyväkseen. Nämä ovat nykyisin myös hyvin virtapihejä (10W), joten niiden käyttö ei liiemmin kukkaroa kurita. Pari kuukautta näin ja sitten alkaakin jo päivänvalo riittämään taas uuteen kasvuun.

MAINOS
MAINOS LOPPUU

Uuden kasvukauden innoittamin terveisin puutarhurisi Juha

Lisää ajankohtaisia puutarhavinkkejä saat Puutarhurin perjantaipostissa aina perjantaisin. Liity >

MAINOS
MAINOS LOPPUU