Puutarhurin vihervinkki: tulppaanikausi alkaa, huonekasvien talvihoito

Piha
Talvikaudella saadaan nauttia tulppaanien värikkäästä loistosta! Parilla pienellä niksillä pidennät tulppaanien maljakkoaikaa huomattavasti. Myös huonekasvit kaipaavat nyt lisävaloa ja huomiota. Lue puutarhurin vinkit!
28.3.2023

Hyvää alkanutta vuotta ja kasvukautta täältä puutarhalta!

Vuosi vaihtui osin vesisateessa ja sen jälkeen pakkaskeleissä. Lumet sulivat osasta maata kokonaan ja nyt onkin hyvä tarkkailla, että tarviiko ulkokasveja suojata erikseen, kun kovemmat pakkaset lähestyvät viikonloppuna. Jo pelkkä havujen laitto penkkien päälle antaa suojaa usein riittävästi.

Täällä meillä päin lumi kovettui jopa hankimaiseksi, eli kantaa osin ihmistäkin. En silti suosittele liikkumista puutarhassa muualla kuin polkujen kohdilla, sillä jos lumi tiivistyy jalkojen alla, niin sen eristävyyskin heikkenee samalla.

Tulppaanien aika alkaa – parilla niksillä paljon lisää maljakkoaikaa

Tulppaanithan myydään nykyään paljon kuiviltaan, joten niiden tuoreutta ei ole aina niin helppo päätellä, joten kysy myyjältä koska ja mistä tulppaanit ovat tulleet. Hyväksy vain korkeintaan pari-kolme päivää vanhat. Lähellä tuotetut kotimaiset tulppaanit ovat ensimmäinen edellytys onnistuneeseen lopputulokseen.

MAINOS
MAINOS LOPPUU

Leikkaa veitsellä (ei saksilla!) kotona pari senttiä varsista pois ja anna kimpun imeä puhdasta vettä pitäen se vielä muovikääreessä tunnin verran. Näin varret napakoituvat ja kestävät sen jälkeen ryhdikkäinä.

Vesi kannattaa vaihtaa pari kertaa viikossa, ja käyttää viileää, puhdasta vettä. Samalla kannattaa leikata (taas veitsellä, ei saksilla) pieni pätkä vartta poikki. Näin varret saavat uuden imupinnan, josta vesi imeytyy hyvin.

Pidä kimppu mahdollisimman viileässä, etenkin silloin kun et sitä katsele esim. yöksi maljakon voi nostaa viileään, se tuo paljon lisäpäiviä loistoon.

MAINOS
MAINOS LOPPUU

Huonekasveille valoa ja huomiota

Näin vuoden pimeimpään aikaan myös huonekasvit ovat tiukimmillaan. Lämmityskausi kuivattaa huoneilmaa sekä aiheuttaa vetoa pattereiden läheisyydessä. Nämä on hyvä ottaa huomioon huonekasvien sijoittelussa, ja yksi hyvä tapa onkin koota kaikki yhteen paikaan, lähelle toisiaan, jolloin ne hyötyvät niiden ympärille kehittyvästä mikroilmastosta. Samoin huonekasveja kannattaa sumutella hienolla sumulla ja kaikkein parasta on, jos niille antaa vielä kunnollista kasvivaloa. Led-kasvilamppu takaa kasveille oikeanlaisen ja hyödyllisen valon, jonka kasvit pystyvät tehokkaasti käyttämään hyväkseen. Nämä ovat nykyisin myös hyvin virtapihejä (10W), joten niiden käyttö ei liiemmin kukkaroa kurita. Pari kuukautta näin ja sitten alkaakin jo päivänvalo riittämään taas uuteen kasvuun.

Uuden kasvukauden innoittamin terveisin puutarhurisi Juha

Lisää ajankohtaisia puutarhavinkkejä saat Puutarhurin perjantaipostissa aina perjantaisin. Liity >

Teksti: Juha Toikka / KodinKukat Oy, kuvat: Pixabay

MAINOS
MAINOS LOPPUU

Lue myös nämä vihervinkit!

Puutarhurin vihervinkki: joulukukkien elämä joulun jälkeen, kasvivalolla uutta kasvukautta kohden

Puutarhurin vihervinkki: joulukukkien hoito-ohjeet – katso video!

Puutarhurin vihervinkki: tarkkaile lumikuormaa, kukita amaryllis oikea-aikaisesti

MAINOS
MAINOS LOPPUU