Puutarhurin vihervinkki: näin saat esikot menestymään

Piha
Esikot ihastuttavat kodeissa värikkyydellään. Kuinka esikot saa menestymään ja kukkimaan parhaiten? Puutarhurilla on siihen omat niksinsä - lue puutarhurin vinkit!
MAINOS
MAINOS LOPPUU
28.3.2023

Nyt on esikoiden tarjonta parhaimmillaan ja ovathan ne aivan ihastuttavia kukkijoita ja kodin piristyksiä!

Kuinka saat esikot viihtymään ja kestämään parhaiten? Yksi tärkeä asia on ymmärtää esikoiden viljelytekniikka ja olosuhteet puutarhalla, jotta niitä osataan hoitaa oikein myös kotona.

Esikot kasvatetaan puutarhoilla yleensä hyvin kevyessä turvemullassa (viljelytekninen syy), melko pienissä ruukuissa ja kunnollisten kasvilamppujen alla. Kastelu hoidetaan altakasteluna ja siksi myös kasvualustan sekä ruukkujen mallin tulee olla siihen tarkoitukseen sopivia.

Tämä taas aiheuttaa sen, että kotiin tuotuna ne kuivahtavat todella nopeasti, jos niitä kastellaan päältäpäin ja harvakseltaan. Esikot kun eivät siedä oikeastaan yhtään kuivuutta, mutta ei jatkuvaa märkyyttäkään, niin nuupahduksia tulee helposti.

MAINOS
MAINOS LOPPUU

Lisäksi kotona on usein heikompi valaistus. Samoin huoneilma on kuivempaa ja lämpöisempää, jolloin haihtuminenkin on runsaampaa. Jos sinulla on led-kasvilamppu, niin sen alla esikot ovat kuin kotonaan.

Mitäpä voidaan tehdä, että saadaan esikot kukoistamaan ja kasvamaan komeasti ja pitkään? Pari helppoa kikkaa, joilla itse olen onnistunut:

  • vaihda kukat pykälää isompaan ruukkuun heti kun tuot ne kotiin.
  • lisää ihan tavallista kukkamultaa.

Kastelun suhteen on pari vaihtoehtoa:

1. Laita ruukut esim. lautasen päälle ja kastele alakautta (anna veden imeytyä puolisentuntia ja kaada sitten loppu vesi pois)

MAINOS
MAINOS LOPPUU

2. Parempi ja helpompi tapa on laittaa pieni altakastelumatto ruukun alle. Idea on pitkälti sama, miten kasvihuoneillakin varmennetaan monien kasvien kastelun onnistuminen. Huopa kastellaan ja kun se on kuivahtanut, niin vasta sitten kastellaan se uudestaan. Näin ei tule yli- eikä alikastelemisen vaaraa, eikä tarvitse arpoa koska antaa vettä ja koska ei. Ja bonuksena tuo tekniikka saa juuret kasvamaan aktiivisesti ja oikeaan suuntaan, mikä taas edistää kasvin kestävyyttä ja kasvua.

Puutarhurisi Juha

Lisää ajankohtaisia puutarhavinkkejä saat Puutarhurin perjantaipostissa aina perjantaisin. Liity >

Teksti: Juha Toikka / KodinKukat Oy, kuva: KodinKukat Oy

MAINOS
MAINOS LOPPUU

Lue myös nämä vihervinkit!

Puutarhurin vihervinkki: terve kasvi terveistä siemenistä
Puutarhurin vihervinkki: talvituhot uhkaavat
Puutarhurin vihervinkki: kohti kevätkylvöjä