Puutarhurin vihervinkki: terve kasvi terveistä siemenistä

Piha
Puutarhurin viherkalenteri maalis-huhtikuu
Muista kasviturvallisuus ja vastuullisuus siemeniä kylväessä tai kasveja ulkomailta tuodessa. Näin vältytään ikäviltä, jopa suurilta tuhoilta ja kasvitaudeilta. Lue puutarhurin vinkit!
MAINOS
MAINOS LOPPUU
28.3.2023

Terveet siemenet takaavat kasvun ja minimoi riskin

Viime vuonna suurta huomiota monessakin kanavassa sai idea, kuinka esim. tomaattien ja paprikoiden taimet saa lähes ilmaiseksi käyttämällä kaupan vihanneksista otettuja siemeniä. Kasvatuksellisesti idea kyllä toimii, mutta valitettavasti se varjopuoli on jäänyt mainitsematta.

Yksi pahimpia varjopuolia on lisääntynyt ruskokurttuvirus, joka on yleistynyt Euroopassa ja monissa muissakin tomaatteja tuottavissa maissa huomattavasti parin viime vuoden aikana. Tauti ei vaikuta tomaattien käyttöön, mutta niiden siemenet kantavat sitä ja täten niistä kasvatettu kasvi myös. Se on yksi pahimpia tauteja, joka voi pahimmillaan ammattipuutarhoille levitessään tuhota koko sadon ja aiheuttaa suuret taloudelliset menetykset, pahimmillaan vaarantaa koko puutarhan elinkeinon. Ja toki omassa sekä naapurienkin puutarhoissa sadonmenetykset ja kasvuston hävitykset ovat iso prosessi. Ammattiviljelmillä näistä kuuluu aina ilmoittaa Ruokavirastoon, joka tulee tarkistamaan asian. Kotiviljelmillä riittää kun hävittää kasvuston sekajätteisiin, ilmoittaa ei tarvitse.

Tarkemmin ruskokurttuviruksesta ja Ruokaviraston ohjeista sekä tunnistamisesta voit lukea täältä.

Kaupan tomaatit ovat lisäksi usein kasvatettu ihan toisenlaisissa olosuhteissa kuin mitä meillä on, ja siemenet ovat usein F1-hybridejä, jolloin on mahdollista, että satoa ei tule tai maku on jotain aivan muuta kuin alkuperäisessä. Eli aina kannattaa ostaa tarkastetut siemenet tai ostaa puutarhalla valmiiksi kasvatetut taimet.

MAINOS
MAINOS LOPPUU

Huomaa myös tämä kasvien tuonnista – tai tuontikiellosta

Kansanterveyslainsäädäntö EU:n ulkopuolelta tuotavien kasvien ja kasvituotteiden tuontia ilman kasvinterveystodistusta on 14.12.2019 alkaen kiristynyt huomattavasti.

Tämä tarkoittaa yksityishenkilöiden kohdalta sitä, että käytännössä mitään ei saa tuoda. Kasvinterveystodistuksen saaminen yksityishenkilönä on käytännössä (lähes) mahdotonta. Jos joku sellaista kaupittelee, niin sen aitouteen kannattaa suhtautua vähintäänkin epäillen.

Ammattilaisille nämä todistukset ja määräykset ovat selkeitä ja normaalia toimintaa. Voit nyt sekä jatkossakin luottaa siihen, että meiltä kotimaisilta toimijoilta saatavat / ostettavat siemenet, taimet, hedelmät jne. ovat taatusti puhtaita ja hyviä.

Lisää aiheesta voit lukea Ruokaviraston tiedotteesta tai Tullin sivuilta.

MAINOS
MAINOS LOPPUU

Suojelevin terveisin puutarhurisi Juha

Lisää ajankohtaisia puutarhavinkkejä saat Puutarhurin perjantaipostissa aina perjantaisin. Liity >

Teksti: Juha Toikka / KodinKukat Oy, kuva: Pixabay

Lue myös nämä vihervinkit!

Puutarhurin vihervinkki: talvituhot uhkaavatPuutarhurin vihervinkki: kohti kevätkylvöjäPuutarhurin vihervinkki: tulppaanikausi alkaa, huonekasvien talvihoito

MAINOS
MAINOS LOPPUU