Puutarhurin vihervinkki: talvituhot uhkaavat

Piha
Lumien sulaessa puutarhan monivuotisia kasveja uhkaa talvituhot. Talvisuojauksia kannattaa nyt hieman pöyhiä mikäli mahdollista, ja sulavesiä ohjata pois penkeistä. Lue uutarhurin vinkit!
MAINOS
MAINOS LOPPUU
28.3.2023

Mennyt viikko on vienyt lumet osasta Suomea kokonaan, ja osassa maata lumi on sulanut märäksi vedeksi ja loskaksi kukkapenkkien päälle. Ainoastaan pohjoisin Suomi on saanut pitää lumipeitteen lumena, ja siellä ei ole hätää.

Ellei monivuotisten perennojen ja muiden talvehtivien kasvien (esim. talvivalkosipuli) penkit ole rinteessä tai hyvin vettä läpäisevässä maassa, niin talvituhojen riskit ovat nyt suuret. Jos vesi jää seisomaan penkkeihin, niin kannattaa tehdä pieniä ojia, jotta vesi valuu pois. Samoin jos talvisuojina on puiden lehtiä, niin niitä voi pöyhiä ilmavammaksi homevaaran takia. Havuja on hyvä laittaa penkkien päälle suojaksi, sillä ne eivät jää märiksi eikä haudo penkkiä, mutta suojaavat silti hyvin.

Siellä missä sulanut lumi on jäänyt uuden lumen alle, voi vain toivoaparasta, että lopputalvi olisi suosiollinen, muuta ei valitettavasti oikein voi tehdä.

Suojaavin terveisin puutarhurisi Juha

MAINOS
MAINOS LOPPUU

Lisää ajankohtaisia puutarhavinkkejä saat Puutarhurin perjantaipostissa aina perjantaisin. Liity >

Teksti: Juha Toikka / KodinKukat Oy, kuva: Pixabay

Lue myös nämä vihervinkit!

Puutarhurin vihervinkki: kohti kevätkylvöjä

Puutarhurin vihervinkki: tulppaanikausi alkaa, huonekasvien talvihoito

MAINOS
MAINOS LOPPUU

Puutarhurin vihervinkki: joulukukkien elämä joulun jälkeen, kasvivalolla uutta kasvukautta kohden