Puutarhurin vihervinkki: nokkosesta on moneksi

Piha
Nokkonen on monikäyttöinen kasvi
Nokkonen on monikäyttöinen kasvi. Nokkosta voi käyttää erittäin monipuolisesti niin ruoanlaitossa kuin lannoitteenakin.
MAINOS
MAINOS LOPPUU
29.3.2023

Nokkonen (Urtica dioica)

  • Monivuotinen ruohokasvi.
  • Rautanokkonen samannäköinen, mutta on yksivuotinen.
  • Koko kasvi juurineen käyttökelpoinen ravinnoksi tai rohdokseksi.
  • Kasvaa koko maassa.

Nokkonen on oivallinen aines ruoissa

Yleensä käytetään nokkosen nuoret versot keväällä – ja myöhemmin kesällä versojen latvat – ryöpättyinä pinaatin tapaan muhennoksiin, lettuihin, leipään, keittoihin yms.

Nokkosen lehdet voidaan myös kuivata ja niistä saatavaa viherjauhetta voidaan käyttää melkein mihin tahansa, esimerkiksi mysliin, viilin päälle, leivonnaisiin, yrttisuolaan, teeksi jne.

Nokkosta voidaan säilöä pakastamalla ryöpätyt versot tai em. kuivaamalla. Nokkosesta voidaan valmistaa myös esim. siirappia, simaa tai olutta.

MAINOS
MAINOS LOPPUU

Nokkosten kerääminen

Nokkosia ei pidä kerätä liian rehevästä maasta, eläinsuojien, kompostien tai ulkovessojen läheisyydestä, koska tällaisissa paikoissa kasvi kerää helposti haitallista nitraattia.

Nokkonen voi kaikkien muiden kasvien tavoin aiheuttaa joillekin ihmisille allergisia reaktioita. Nokkosta ei suositella raskauden eikä imetyksen aikana. Munuaisten tai sydämen vajaatoimintaa sairastavien ei tulisi käyttää nokkosteetä.

Nokkosteetä valmistetaan kaatamalla kuumaa vettä nokkosenlehtien päälle, annetaan hautua 10 minuuttia ja siivilöidään lehdet pois. Makeutetaan tarvittaessa esim. hunajalla. Nokkostee on elimistöä puhdistava ja vahvistava tee. Nokkosteetä suositellaan juotavaksi keväällä muutamien viikkojen ajan 2-3 kupillista päivässä vahvistavana voimajuomana.

Nokkonen sisältää enemmän mineraalisuoloja kuin yksikään muu Suomessa kasvava kasvi. Rautaa nokkosessa on 7 kertaa enemmän kuin pinaatissa. Nokkosessa on myös erittäin paljon piitä, C-vitamiinia ja tärkeitä A-, B-, E- ja K-vitamiineja sekä muun muassa flavonoideja, eteerisiä öljyjä, hivenaineita ja runsaasti klorofyllejä A ja B.

MAINOS
MAINOS LOPPUU

Nokkonen kasvien lannoitteena

Nokkosesta voidaan valmistaa sekä nokkosvettä että nokkoskäytettä. Molemmat valmistetaan keräämällä saavi/ämpäri täyteen nokkosia ja täyttämällä ämpäri vedellä. Nokkosvesi valmistuu 1-2 päivässä ja on laimentamattomana hyvä torjunta-aine.

Nokkoskäyte valmistetaan samalla tavalla, mutta käytteen annetaan seistä aurinkoisessa paikassa 2-3 viikkoa. Käyte on valmista kun se on lakannut kuohumasta. Käyte alkaa haista, mutta se ei haittaa. Valmiista käytteestä siivilöidään nokkosenjäämät pois ja sitä käytetään laimennettuna.

Nokkoskäytettä annostellaan lannoitteena kasvien juurelle, ei ruiskuteta lehdistölle. Runsasta lannoitusta vaativille kasveille hyvä laimennussuhde veden kanssa on 1:5. Muille kasveille suhteessa 1:10.

Nokkoskäytettä voi käyttää myös torjunta-aineena (ei virallisesti, mutta kokemuksesta), jolloin laimennussuhde 1:50.

MAINOS
MAINOS LOPPUU

Nokkoslannoitus edistää kasvien hyvinvointia ja juurten kasvua, nostaa maan pH-tasoa, lisää kasvien typenottokykyä jne. Nokkoslannoitus ei korvaa peruslannoitusta, mutta sitä voidaan käyttää keväällä ja alkukesällä lisäravinteena, kun kasvien ravinteiden tarve on suurimmillaan.

Maassa kasvaessaan nokkonen parantaa lähellä olevien kasvien kasvua, erityisesti hedelmäpuut ja herukkapensaat hyötyvät nokkosen läheisyydestä. Kompostissa nokkonen nopeuttaa kompostin maatumista.

Nokkonen on tunnettu historiassa pitkään

Nokkonen suojelee myös pahoja henkiä vastaan. Nokkosta onkin käytetty jo 900-luvulla anglosaksisessa maailmassa voimayrttinä taistelussa pahaa vastaan.

Terveisin,
puutarhurisi Juha

MAINOS
MAINOS LOPPUU

Lue lisää vinkkejä pihan ja puutarhan hoitoon

Teksti: Juha Toikka / KodinKukat Oy
Kuva: Pixabay