MAINOS

Puutarhurin vihervinkki: nokkosesta on moneksi

Piha

Nokkossato alkaa pian olla parhaimmillaan, niin kerrataanko miten erinomainen kasvi tuo loppujen lopuksi onkaan. Nokkosta voi käyttää erittäin monipuolisesti niin ruoanlaitossa kuin lannoitteenakin.

Jaa sosiaalisessa mediassa
MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY
MAINOS PÄÄTTYY

Nokkonen (Urtica dioica)

  • Monivuotinen ruohokasvi.
  • Rautanokkonen samannäköinen, mutta on yksivuotinen.
  • Koko kasvi juurineen käyttökelpoinen ravinnoksi tai rohdokseksi.
  • Kasvaa koko maassa.

Käyttö ruoaksi

Yleensä käytetään nuoret versot keväällä (myöhemmin kesällä versojen latvat) ryöpättyinä pinaatin tapaan muhennoksiin, lettuihin, leipään, keittoihin yms.

Lehdet voidaan myös kuivata ja niistä saatavaa viherjauhetta voidaan käyttää melkein mihin tahansa, esim. mysliin, viilin päälle, leivonnaisiin, yrttisuolaan, teeksi jne.

Nokkosta voidaan säilöä pakastamalla ryöpätyt versot tai em. kuivaamalla. Nokkosesta voidaan valmistaa myös esim. siirappia, simaa tai olutta.

Nokkosia ei pidä kerätä liian rehevästä maasta, eläinsuojien, kompostien tai ulkovessojen läheisyydestä, koska tällaisissa paikoissa kasvi kerää helposti haitallista nitraattia. Nokkonen voi kaikkien muiden kasvien tavoin aiheuttaa joillekin ihmisille allergisia reaktioita. Nokkosta ei suositella raskauden eikä imetyksen aikana. Munuaisten tai sydämen vajaatoimintaa sairastavien ei tulisi käyttää nokkosteetä.

Nokkosteetä valmistetaan kaatamalla kuumaa vettä nokkosenlehtien päälle, annetaan hautua 10 minuuttia ja siivilöidään lehdet pois. Makeutetaan tarvittaessa esim. hunajalla. Nokkostee on elimistöä puhdistava ja vahvistava tee. Nokkosteetä suositellaan juotavaksi keväällä muutamien viikkojen ajan 2-3 kupillista päivässä vahvistavana voimajuomana.

Nokkonen sisältää enemmän mineraalisuoloja kuin yksikään muu Suomessa kasvava kasvi. Rautaa nokkosessa on 7 kertaa enemmän kuin pinaatissa. Nokkosessa on myös erittäin paljon piitä, C-vitamiinia ja tärkeitä A-, B-, E- ja K-vitamiineja sekä mm. flavonoideja, eteerisiä öljyjä, hivenaineita ja runsaasti klorofyllejä A ja B.

Käyttö lannoitteena

Nokkosesta voidaan valmistaa sekä nokkosvettä että nokkoskäytettä. Molemmat valmistetaan keräämällä saavi/ämpäri täyteen nokkosia ja täyttämällä ämpäri vedellä. Nokkosvesi valmistuu 1-2 päivässä ja on laimentamattomana hyvä torjunta-aine.

Nokkoskäyte valmistetaan samalla tavalla, mutta käytteen annetaan seistä aurinkoisessa paikassa 2-3 viikkoa. Käyte on valmista kun se on lakannut kuohumasta. Käyte alkaa haista, mutta se ei haittaa. Valmiista käytteestä siivilöidään nokkosenjäämät pois ja sitä käytetään laimennettuna. Nokkoskäytettä annostellaan lannoitteena kasvien juurelle, ei ruiskuteta lehdistölle. Runsasta lannoitusta vaativille kasveille hyvä laimennussuhde veden kanssa on 1:5. Muille kasveille suhteessa 1:10.

Nokkoskäytettä voi käyttää myös torjunta-aineena (ei virallisesti, mutta kokemuksesta), jolloin laimennussuhde 1:50.

Nokkoslannoitus edistää kasvien hyvinvointia ja juurten kasvua, nostaa maan pH-tasoa, lisää kasvien typenottokykyä jne. Nokkoslannoitus ei korvaa peruslannoitusta, mutta sitä voidaan käyttää keväällä ja alkukesällä lisäravinteena, kun kasvien ravinteiden tarve on suurimmillaan.

Maassa kasvaessaan nokkonen parantaa lähellä olevien kasvien kasvua, erityisesti hedelmäpuut ja herukkapensaat hyötyvät nokkosen läheisyydestä. Kompostissa nokkonen nopeuttaa kompostin maatumista.

Tiesitkö?

Nokkonen suojelee myös pahoja henkiä vastaan. Käytetty jo 900-luvulla anglosaksisessa maailmassa voimayrttinä taistelussa pahaa vastaan.

Terveisin, puutarhurisi Juha

Teksti: Juha Toikka / KodinKukat Oy, kuva: Pixabay

Voisit olla kiinnostunut myös näistä aiheista:

Juha Toikka Kodin Kukat Kodinkukat nokkonen nokkoskäyte nokkosvesi puutarhurin vihervinkki


Lisää samasta aiheesta