Puutarhurin vihervinkki: tomaatit kypsymään, amaryllikset lepoon ja syysistutusten pariin

Piha
Tomaatin raakileet voi hiljalleen tuoda sisälle kypsymään. Amaryllikset viedään pimeään ja viileään paikkaan lepäämään, jotta ne kehittävät kukka-aihionsa. Syysistutettavia perennoja, pensaita ja marjakasveja voi jo istuttaa, mutta syyssipulien kanssa odotellaan vielä maan viilenemistä. Lue puutarhurin vinkit!
MAINOS
MAINOS LOPPUU
29.3.2023

Tomaattien kypsyttelyä sisällä

Lämmittämättömässä kasvihuoneessa tomaatit kypsyvät nyt sen verran hitaasti, että olen niistä jo osan ottanut sisälle kypsymään. Tämä on aika veikeä aihe, josta kuulee monenlaisia ”konsteja”, mutta loppujen lopuksi tämä kypsytys on hyvin selkeä ja helppo asia.

  • Lämpötila on ratkaiseva tekijä. +20-25°C-astetta on hyvä lämpötila, +15°C tai alle hidastaa kypsymistä liikaa.
  • Voi olla valossa tai pimeässä – sillä ei ole merkitystä.
  • Ei tarvitse lisätä omenaa tms. etyleeniä tuottamaan – tomaatti tuottaa sen itsekin, kun vain on riittävän lämmintä.
  • Muovipussi päällä ehkäisee haihtumista.
  • Kypsyttelyä kannattaa jatkaa useampi viikko ja syödä punastuneet tomaatit sitä mukaa.
  • Jos raakileet ovat kovin keskenkasvuisia, niin ne eivät välttämättä ehdi koskaan kypsyä. Siitä ei tarvitse olla harmissaan, näin se vain on.

Tuon ihmeempää sinun ei tarvitse tehdä. Riittävä lämpötila on se juttu.

Amaryllikset lepoon

Kesän kasvaneet ja voimistuneet amaryllikset siirretään nyt lepoon. Anna hieman vettä ja tuo ne ensin sisälle viikoksi-kahdeksi, että multa ruukuissa kuivahtaa kunnolla. Leikkaa sitten lehdet n. 2-3 cm sipulin yläpuolelta poikki, ja siirrä ruukut  pimeään ja viileään n.+10°C-asteiseen paikkaan. Siellä ne saavat olla levossa ainakin kaksi kuukautta, jopa pidempäänkin. Tuo lepoaika on erityisen tärkeä asia siksi, että lepokauden lopussa kukka-aihiot virittyvät sipulin sisään. Mikäli lepoaika jää liian lyhyeksi, niin sipuli kasvattaa vain lehdet, ei kukkia.

Kukkasipulien istuttamisella ei vielä kiirettä

Kukkasipulien istuttamisella ei ole kiirettä, kun lämpötilat ovat vielä tätä luokkaa. Maan pitää jäähtyä siis pysyvästi alle +10°C-asteen.  Pohjoisessa ilmeisesti alkaa maa hiljalleen olla tarpeaksi viileää, että siellä päästään jo istutushommiin. Vaikka eihän tuo sipulien maahan laittaminen mitään vakaavaa puuhaa ole, päinvastoin, on oikeastaan yksi hauskimpia puuhia. Se odottamisen riemu mitä saa tuntea koko talven ja jännitys sen kuin tiivistyy kevättä kohden, kunnes kevään ensimmäiset ”helmet” työntyy esiin ja puhkeaa kukkaansa. Ja siitä kukkaloisto sen kuin vain komistuu päivä päivältä. 

MAINOS
MAINOS LOPPUU

Kukkasipulien istuttaminen ruukkuihin ja kukittaminen keväällä on kasvattanut suosiotaan viime vuosina. Ja ei ihme, onhan se hauska ja edullinen tapa saada kukkaloisto omasta takaa keväistä terassia ja ovenpieltä koristamaan. Ja useamman lajin sekaistutuksilla niistä saa helposti useamman viikon ajan kukkivia ihanuuksia. Tässä kuva tuosta ruukkuistutuksen ideasta. Isot sipulit alle ja siitä ylöspäin sipulin koon mukaan.

Perennoja, pensaita ja marjakasveja maahan

Näitä sen sijaan voit istuttaa nyt tai sitten yhdessä kukkasipulien kanssa. Nämä kaikki ovat astia- tai kennotaimia, joita voit istuttaa pitkin syksyä.

MAINOS
MAINOS LOPPUU

Koko valikoiman (myös ne huipputarjoukset) löydät tästä. Toimittelen näitä nyt saman tien, kun kerran ovat syyshuollot saaneet ja valmiita uusiin koteihin.

Syysterveisin puutarhurisi Juha

Lisää ajankohtaisia puutarhavinkkejä saat Puutarhurin perjantaipostissa aina perjantaisin. Liity >

Teksti: Juha Toikka / KodinKukat Oy, kuvat: Pixabay, Juha Toikka / KodinKukat Oy

MAINOS
MAINOS LOPPUU