Puutarhurin vihervinkki: talvehtivat kesäkukat sisälle, talvisuojauksia ja valkosipulin istuttamista

Piha
Ilmojen viilettyä talvisiin lukemiin on aika siirtää viimeisetkin talvetettavat kesäkukat sisälle ja siirtyä talvisuojaus puuhiin. Nyt voi istuttaa myös valkosipulit. Lue puutarhurin vinkit!
MAINOS
MAINOS LOPPUU
18.10.2023

Ilmat viilenivät kerralla kunnolla ja yöllä lämpötila menee pakkasen puolelle hyvin todennäköisesti koko maassa.
Kaikki talvetettavaksi aiotut kesäkukat kannattaa nyt viimeistään siirtää sisätiloihin. Yleisohjetta talvettamisesta sekä lajikekohtaisia neuvoja voi lukea lisää täältä.

Myöhemmin syksyllä talvetettavat siirretään led-valojen alle, missä ne saavat taas kasvaa ja vahvistua kevättä kohden.

Talvisuojaus suojaa purevalta pakkaselta

Nyt on ollut niin märkää ja lämmintä, että suurempia talvisuojauksia ei kannata vielä tehdä muuta kuin harsoja päälle, jos yöksi lupaa halaa. Penkkejä ei vielä kannata suojata, ettei ala hautumaan ja näin tehdäänkin kasveille karhunpalvelus. Odotetaan rauhassa, että maat ja ilmat jäähtyy kunnolla ja suojataan sitten. Voihan se olla, että tulee lumi päälle ennen kovia pakkasia ja sehän se paras suoja on.

Yksi parhaita tuotteita talvisuojaukseen, etenkin aikiseen, ovat nuo samaiset varjostusverkot, joita keväisin käytetään ahavaa vastaan. Ne paitsi suojaavat, niin ne myös hengittävät, jolloin tuota hautumisvaaraa ei ole.

MAINOS
MAINOS LOPPUU

Valkosipulin istutus

Nyt ei ole enää liian aikaista, vaan maa on jäähtynyt tarpeeksi koko Suomessa, joten talvivalkosipulien istuttamisiin voidaan ryhtyä.

Itsellä on vielä penkkien kunnostus hiukan kesken, mutta loputkin saan tehtyä ensi viikkoon mennessä, minkä jälkeen aloitan kynsien istuttamisen. Siihen asti on noita Ljubashan sipuleita vielä saatavilla, joten jos olet ajatellut istututta ja sipulit puuttuvat vielä, niin nyt on ihan se viimeinen H-hetki tilata sipulit!

Ruskanvärisin terveisin puutarhurisi Juha

Lisää ajankohtaisia puutarhavinkkejä saat Puutarhurin perjantaipostissa aina perjantaisin. Liity >

MAINOS
MAINOS LOPPUU