Puutarhurin vihervinkki: sipulikukkien istutusaika lähestyy – osan voi jo istuttaa

Piha
Syyssipulien istutus alkaa olla ajankohtaista, kun maa viilenee pysyvästi alle +10°C-asteen. Istuta osa sipuleista ruukkuun ja aikaista kevään kukkaloistoa. Lue puutarhurin vinkit!
MAINOS
MAINOS LOPPUU
27.9.2023

Tuttu muistisääntö on, että kun maa viilenee alle +10°C-asteen, voidaan sipulikukkien istutukset aloittaa. Tehtiin lisäksi Leenan kanssa tarkempi taulukko, josta voit tarkistaa ihanteellisen ja oikean istutusajan:

Taulukko löytyy kokonaisuudessaan kuvien kera myös kotisivuiltamme! Voit tarkistaa asian aina kun on kännykkä käsillä.

Istutussyvyys on helppo muistaa ja päätellä sipulista – mitä isompi sipuli, sitä syvempään istutetaan. Kaksi–kolme kertaa sipulin korkeuden verran kun saat syvyyttä, niin se on hyvä.

Tärkeintä on, että istutuspaikalla ei vesi seiso. Liian märkä kasvualusta on kaikkien sipulien tuho. Se on pahempi kuin pakkanen!

MAINOS
MAINOS LOPPUU

Istuta osa ruukkuun – varaslähtö kevääseen

Kukkasipulien istuttaminen ruukkuihin on vanha juttu, mutta niiden suosio on jostain syystä kasvanut viime vuosina valtavasti. Ja onhan se kivaa ja helppoa. Erityisesti keväällä on ihan ihanaa nostaa ruukkuja viileästä valoon ja seurata kuinka nopeasti sieltä kukat nousevat ja puhkeaa loistoonsa!

Tässä havainnekuvassa on hyvin esitetty tuo idea, kuinka saadaan istutettua eri lajien upea kirjo jopa yhteen ruukkuun. Isot sipulit luonnollisesti pohjalle ja siitä koon mukaan kohti pintaa. Ruukussa voit istuttaa sipulit ihan vieriviereen ja päällekkäin. Kukkavarret löytävät sieltä kyllä tiensä ylös. Kokeilepa! Esimerkiksi narsissit, tulppaanit ja krookukset ovat vallan toimivia kaikki. Ja lisää soveltuvia kukkasipuleita löydät täältä.

Ja jos syyssipulien istuttamisen lisäksi kiinnostaa mm. kuinka sipulit uudistuvat yms, niin tehtiin Leenan kanssa aiheesta video:

Terveisin puutarhurisi Juha

MAINOS
MAINOS LOPPUU

Lisää ajankohtaisia puutarhavinkkejä saat Puutarhurin perjantaipostissa aina perjantaisin. Liity >