Puutarhurin vihervinkki: tomaatit kypsymään

Piha
Kasvihuoneen raa'at tomaatit kannattaa nyt tuoda sisälle kypsymään. Myös kesän ulkona olleet amaryllikset tulisi nyt viedä lepoon, jotta varmistetaan talven kukinta. Lue puutarhurin vinkit!
MAINOS
MAINOS LOPPUU
14.9.2023

Ilmat on vielä olleet niin lämpimiä, että tomaatit kypsyvät ihan kohtuu hyvin ulkonakin. Toki kypsyminen hidastuu. Mutta kohta ollaan siinä vaiheessa, että raakileet kannattaa kerätä sisälle kypsymään ja heittää loppukasvusto kompostiin.

Näin onnistut:

 • Lämpötila on ratkaiseva tekijä: + 20–25°C-astetta on hyvä lämpötila. +15°C ja siitä alle hidastaa kypsymistä ratkaisevan paljon.
 • Valolla ei ole merkitystä.
 • Vanha ohje laittaa omena tomaattien viereen tuottamaan etyleeniä ja sitä kautta nopeuttamaan kypsymistä on turha.
 • Kosteuden ei tarvitsisi haihtua, joten esim. muovipussi kevyesti päällä on chyvä keino.
 • Terttutomaatit kannattaa kerätä ja kypsyttää terttuineen päivineen. Aseta terttutomaatit astialle niin, että ne eivät kosketa toisiaan.
 • Kypsyttämistä voi jatkaa useamman viikon.

Amaryllikset lepoon

Nyt alkaisi olla pikkuhiljaa hyvä aika siirrellä ulkona ”kesälaitumella” viihtyneet amaryllikset lepoon, jotta kukkivat sitten talvella.

 1. Nosta amaryllikset sisälle ruukkuineen päivineen ja lopeta niiden kastelu.
 2. Kun multa on kunnolla kuivunut ja lehdet alkavat nahistua, niin leikkaa lehdet poikki n. 3-5 cm sipulin yläpuolelta.
 3. Siirrä sipulit ruukkuinen päivineen noin +10°C-asteiseen (ei kuitenkaan alle +5°C eikä yli +15°C) ja pimeään paikkaan noin kolmeksi kuukaudeksi.
 4. Lajikkeissa on isoja eroja, mutta lepoajan nyrkkisääntönä on helppo muistaa, että +10°Castetta ja 10 viikkoa. Jokainen aste tuosta ylös- tai alaspäin lisää lepoaikaa viikolla. Jos siis lämpötila on +8°C tai +12°C, niin lepoaika on 10+2 = 12 viikkoa.
 5. Tärkeää lepoajassa on sen pituus ja sen merkitys. Sipuli muodostaa kukka-aiheet sisälleen vasta kun lepoaika on ollut riittävän pitkä (eli lepoajan lopussa). Jos lepoaika jää liian lyhyeksi, niin tuloksena on, että sipuli kasvattaa vain lehtiä, ei kukkavanaa. Pidempi lepoaikaa ei haittaa, tulee varmemmin 2–3 kukkavanaa.

kuva syyssipuli mix

MAINOS
MAINOS LOPPUU

Syysistutettavien toimitukset käynnissä

Syysvalikoima on nyt parhaimmillaan ja toimitukset 2-3 päivän sisään.

HUOM! 10 kpl krookus lahjapakkaus mukaan kaikille tilaajille ilmaiseksi!

Terveisin puutarhurisi Juha

Lisää ajankohtaisia puutarhavinkkejä saat Puutarhurin perjantaipostissa aina perjantaisin. Liity >

MAINOS
MAINOS LOPPUU