Raparperi-mansikkapiiras ja juhlava vaniljaraparperikakku vievät kielen mennessään

Alla olevissa resepteissä on kummassakin käytetty kevätsadon raparperia, joka antaa leivonnaisin raikkautta. Raparperi säilyy hyvin myös pakastettuna, mikäli uutta satoa ei ole vielä saatavilla.
Raparperi-mansikkapiiras (12 hengelle)

Raparperi-mansikkapiiras 12 hengelle. Kuva: SAGA / Metsä Tissue
Kakkupohja:
- 2 munaa
- 1 1/2 dl sokeria
- 2 dl vehnäjauhoja
- 1 tl leivinjauhetta
- 1/2 dl rypsiöljyä tai voisulaa
- 3/4 dl maitoa
Pinnalle:
- muutama raparperinvarsi
- 1 dl mansikoita
- sokeria
Koristeluun:
MAINOS
MAINOS LOPPUUTee näin
- Vaahdota munat ja sokeri kuohkeaksi vaahdoksi.
- Lisää keskenään sekoitetut kuivat aineet ja lopuksi öljy ja maito.
- Kääntele taikina tasaiseksi.
- Vuoraa syvä kakkuvuoka leivinarkilla.
- Levitä taikina vuokaan ja ripottele pinnalle viipaloidut raparperinvarret ja paloitellut mansikat.
- Ripottele päälle sokeria.
- Paista 225-asteisessa uunissa noin 15 minuuttia, tai kunnes pinta on kiinteä ja saanut hieman väriä.
- Siivilöi jäähtyneen piiraan pinnalle tomusokeria ja tarjoa seuraksi vaniljakastiketta tai vaniljajäätelöä.
Juhlava vaniljaraparperikakku (8-10 hengelle)

Juhlava vaniljaraparperikakku. Kuva: SAGA / Metsä Tissue
Kakkupohja:
- 4 kpl kananmunaa
- 1 1/2 dl sokeria
- 1 dl vehnäjauhoja
- 1 dl perunajauhoja
- 1 tl leivinjauhetta
- 1 rkl vaniljasokeria
Täyte:
MAINOS
MAINOS LOPPUU- 200 g vaniljalla maustettua tuorejuustoa
- 200 g maitorahkaa
- 2 dl raparperihilloa
- 1 rkl vaniljasokeria
- 2 dl vaahtoutuvaa vaniljakastiketta
- 3 kpl liivatelehteä
Koristeluun:
- tomusokeria
- tuoreita mansikoita tai muita marjoja
Tee näin
- Vatkaa kananmunat ja sokeri kuohkeaksi vaahdoksi.
- Sekoita muut aineet keskenään ja lisää hiljalleen taikinaan kevyesti sekoittaen.
- Kaada taikina leivinpaperilla vuorattuun irtopohjavuokaan ja paista 175-asteisessa uunissa n. 50 minuuttia.
- Jäähdytä kakku ja leikkaa kahteen osaan.
- Nosta toinen kakkulevy takaisin leivinpaperilla vuorattuun vuokaan.
- Laita liivatteet likoamaan runsaaseen kylmään veteen.
- Sekoita kulhossa tuorejuusto, rahka, raparperihillo ja vaniljasokeri.
- Vaahdota vaniljakastike ja kääntele mukaan seokseen.
- Kuumenna kattilassa tilkka vettä ja liuota veteen kylmässä vedessä pehmenneet hieman kuivemmiksi puristetut liivatelehdet.
- Lisää liivateseos täytteeseen ohuena nauhana hyvin sekoittaen.
- Kaada täyte vuokaan ja nosta päälle toinen kakkulevy.
- Hyydytä jääkaapissa yön yli. Suojaa vuoka tuorekelmulla, niin kakkuun ei tartu jääkaapista muista makuja tai hajuja.
- Siivilöi kakun pinnalle reilusti tomusokeria ja koristele mansikoilla ennen tarjoilua.
3 vinkkiä – leivinpaperista apu moneen
1. Moni leipoja on joskus joutunut karvaasti kokemaan sen hetken, kun rakkaudella leivottu kakku juuttuu kiinni vuokaan. Vuoraamalla uunipellit sekä kakku- ja piirakkavuoat leivinpaperilla varmistat, etteivät leivonnaiset tartu kiinni, eikä ylimääräistä voitelua tarvitse tehdä – ja vuoan tai pellin peseminenkin käy vaivattomasti. Näin säästyy aikaa ja vaivaa.
2. Valmistettaessa leivonnaisia suurelle joukolle ongelmaksi muodostuu usein tarjottavien säilyttäminen. Kakkujen ja piirakoiden siirtely ja säilyttäminen on helppoa leivinpaperin avulla, sillä samaa paperia voi käyttää leivontaan, pakastamiseen sekä välipaperina ruoan käsittelyssä.
MAINOS
MAINOS LOPPUU3. Kun vuoraa vuoan leivinpaperilla, voi esimerkiksi kinkkupiirakat nostaa paperin avulla vuoasta pois ja pinota tarjottavat jääkaappiin odottamaan h-hetkeä. Leivinpaperin ansiosta piirakka on helppo nostaa kauniille tarjoiluvadille juhlapöytään.