Varhaisperunan ruukkukasvatus – omat potut juhannuspöytään

Kun nyt pistää perunat kasvamaan ruukkuun, saa jo juhannuksena syödä itsekasvattamiaan kullankeltaisia herkkuja. Varhaisperunan ruukkukasvatus on yllättävän helppoa.
Varhaisperunan kasvuaika vaihtelee lajikkeen ja lämpötilan mukaan seitsemästä kymmeneen viikkoon, eli viimeistään kymmenen viikon kuluttua mukulan istuttamisesta voi odottaa uutta satoa. Vielä kesäkuunkin aikana aloitettu varhaisperunan ruukkukasvatus siis ehtii tuottaa satoa tänä kesänä. Talvilajikkeilla kasvuaika on vähän pidempi.
Perunoiden kasvatuksen voi aloittaa tavallisista, jääkaapissa itämisen alkuun päässeistä ruokaperunoista. Potut voivat olla melko suuria ja vähän vihertyneitäkin. Vihertynyt peruna ei kelpaa syötäväksi, mutta ruukkukasvatuksen siemenperunaksi se sopii loistavasti.
Varsinaiseen perunamaahan kannattaa ostaa tautivapaita sertifioituja siemenperunoita, mutta varhaisperunan ruukkukasvatus on tässä mielessä hieman vapaampaa.

Tavalliset jääkaapissa itäneet ja vihertyneetkin ruokaperunat kelpaavat mainiosti ruukkukasvatukseen.
Peruna itää lämpimässä
Varhaisperunan ruukkukasvatus on helppoa. Siihen tarvitaan ruukku, joka on vähintään kymmenenlitrainen, tai pohjasta rei´itetty ämpäri. Ruukkuun tai ämpäriin laitetaan multaa hieman yli puolenvälin, ja yhden astian multaan työnnetään yksi tai kaksi siemenperunaa.
Itämisvaiheessa perunaruukku voi olla pimeässä, esimerkiksi pesuhuoneessa. Valoa se tarvitsee vasta, kun varsia alkaa kasvaa.
Kun idut kasvavat mullan pinnalle, niiden päälle lisätään uutta multaa. Perunan multaaminen lisää satoa ja estää mukuloiden vihertymisen.
Perunantaimien kasvatuksen voi myös aloittaa pienemmissä ruukuissa, esimerkiksi huuhdotuissa maito-, piimä- ja mehutölkeissä. Ne voi asetella vaikkapa ikkunalaudalle. Perunat mahtuvat kasvamaan tölkissä noin kolme viikkoa ennen, kuin ne tulee siirtää ruukkuun.
Istutuksen yhteydessä ruukkuun voi laittaa esimerkiksi peruna- ja juureslannoitetta yksi desilitra mukulaa kohden.

Ruukkuperunan hoidoksi riittää kastelu noin kaksi kertaa viikossa.
Ulos vasta hallan väistyttyä
Toukokuussa peruna pärjää lasitetulla parvekkeella, mutta on vielä herkkä hallalle. Jos yöksi on luvattu hallaa, perunaruukku suojataan kaksinkertaisella kasvuharsolla tai nostetaan sisälle.
Ruukkuperunan hoidoksi riittää kastelu pari kertaa viikossa niin, että multa pysyy kosteana. Liikakastelua kannattaa varoa, että naatit pysyvät napakoina eivätkä veny; naattien kasvattaminen kuluttaa perunan energiaa ja pienentää mukulasatoa.

Peruna kasvaa ruukussa herkullisiksi mukuloiksi noin kymmenessä viikossa.
Näin onnistuu perunan ruukkukasvatus
- Astiaksi sopii vähintään 10 litran ruukku tai pohjasta rei´itetty ämpäri.
- Istutusmultaa laitetaan ruukkuun hieman yli puolenvälin.
- Yhteen ämpäriin laitetaan yksi tai kaksi siemenperunaa.
- Peruna- ja juureslannoitetta lisätään ruukkuun yksi desi mukulaa kohden. Lannoite jätetään yhtenäiseksi kasaksi mukulan viereen.
- Mukula ja lannoite peitetään noin viiden sentin kerroksella multaa.
- Kun idut kasvavat mullan pinnalle, niiden päälle lisätään uutta multaa.
- Hallaöiden uhatessa ruukku nostetaan sisälle.
- Mullan kuuluu olla kosteaa, muttei märkää.
Lähde: Biolan
Kuvat: iStock, Pexels.com ja Pixabay.com
Lue myös: Taimien esikasvatus – Suomela – Jotta asuminen olisi mukavampaa
Voisit olla kiinnostunut myös näistä aiheista:
perunan kasvattaminen parvekkeella perunantaimet uusi peruna varhaisperunan kasvatus varhaisperunan ruukkukasvatusTuotehaku
Hae pientaloasumisen tuotteita ja lisätietoja