Säkkiviljely tuo huolettomuutta hyötykasviharrastukseen

Piha
Säkkiviljely onnistuu Biolanin yrttimaassa
Viljelysäkissä puutarha kukkii ja tuottaa satoa. Säkkiviljely onnistuu kasvihuoneessa, talon lämpimällä seinustalla, laiturilla tai vaikka kallioisella mökkitontilla – helppoa ja siistiä.
MAINOS
MAINOS LOPPUU
26.7.2023

Hyötykasvit tuottavat mukavasti satoa, kun kasvatusastia on riittävän iso ja täynnä laadukasta multaa. Säkkiviljely on yksi keino päästä helpolla ja luottaa siihen, että kasvit voivat hyvin.

Astian materiaalilla ja ulkonäöllä ei kasvien kannalta ole merkitystä. Oli astia minkälainen tahansa tai pelkkä säkki, pohjassa tulee olla reikä tai salaoja, jotta liika kastelu- tai sadevesi valuu pois.

Valmiit kasvusäkit ovat helppoja ja siistejä. Niissä taimet istutetaan merkittyihin kohtiin: säkissä voi olla paikka esimerkiksi kolmen kurkun tai tomaatin taimelle. Valmiissa viljelysäkeissä maa-aines on koostumukseltaan ihanteellista.

Säkkiviljely onnistuu myös muovikassissa tai kestokassissa, ja myös kaupan multa- ja turvesäkissä viihtyy moni kukka ja höytykasvi. Kokeilunhaluinen voi kokeilla alaspäin kasvatusta istuttamalla taimet mullalla täytettyyn muovipussiin, jonka kylkeen puhkotaan reikiä.

MAINOS
MAINOS LOPPUU
säkkiviljely ja muita istutusideoita

Kukkia voi istuttaa koriin tai vaikka kastelukannuun.

Ruukku, kori, kattila tai kenkä – säkki on vain yksi vaihtoehto

Säkkiviljely ei ole ainoa kekseliäs vaihtoehto, sillä valita voi myös ruukun, laatikon tai ison laarin. Astioiksi sopivat myös korit, laatikot, ämpärit, vanhat kattilat tai vaikka kengät – oma mielikuvitus on rajana. Sopiva astia valitaan myös käytettävissä oleva tilan ja oman viljelyinnostuksen mukaan.

Jos astioita ja multaa täytyy kantaa pitkä matka esimerkiksi parvekkeelle, kevyet, helposti tyhjennettävät ja siirrettävät ruukut, laatikot ja kasvatussäkit ovat hyvä valinta.

Isot laarit ja painavat säkit sijoitetaan mieluiten sellaiseen paikkaan, jossa ne on helppo täyttää ja tyhjentää. Jos painavan kasvimaan haluaa perustaa parvekkeelle, tulee selvittää rakenteiden kestävyys – kostea multa painaa melkoisesti.

Säkkiviljely ja muita ideoita, vaikka kenkä

Tässäpä ideaa mansikkamaaksi! Vanhat kumisaappaat hyötykäytöön.

Kastelun tarve astian mukaan – säkkiviljely ratkaisee lomalaisen kasteluhaasteen

Astia vaikuttaa myös kasvien hoitotarpeeseen. Säkkiviljely ei vaadi erityistä huolenpitoa, koska säkin lannoite riittää koko kasvukauden, jos taimia istutetaan ohjeen mukainen määrä. Säkin pohjan puhkaistaan muutama reikä, jotta liika vesi pääsee valumaan pois. Parvekkeella säkin alla laitetaan astia, johon liika vesi keräytyy.

MAINOS
MAINOS LOPPUU

Isot ruukut, säkit ja laarit säilyttävät mullan kosteana paremmin kuin pienet astiat. Lasittamattomat saviruukut imevät kosteutta enemmän kuin lasitepintaiset tai muoviset ruukut, joten saviruukussa oleville kasveille on vastaavasti annettava useammin vettä.

Metalliset astiat keräävät lämpöä, joten juuristolle tulee tukalat oltavat, jos aurinko pääsee paistamaan suoraan ruukun pintaan pitkän aikaa. Säkkiviljely ratkaisee myös kasteluhaasteita, koska säkin sisällä kosteus pysyy hyvin tallella.

säkkiviljely perunoita ja sipuleita

Säkissä voi viljellä perunoita ja sipuleitakin. Kannattaa kokeilla!

Perunan säkkiviljely onnistuu näin:

  1. Nosta säkki kyljelleen, jotta perunalle jää tilaa kasvaa.
  2. Avaa säkin ylempi kylki.
  3. Laita säkkiin 3–5 siemenperunaa noin 20 sentin syvyyteen sopivan etäisyyden päähän toisistaan.
  4. Kastele multa kosteaksi.
  5. Jos säkki jää ilman sateen armoille, tee maata vasten olevaan kylkeen viillot, jotta ylimääräinen vesi pääsee pois säkistä.

Lähteet: Martat, Biolan ja Kaleva.fi

Avauskuva: Biolan, muut kuvat: Pixels.com

MAINOS
MAINOS LOPPUU

Lue lisää: Perunoiden kasvatus säkissä – Suomela – Jotta asuminen olisi mukavampaa