MAINOS

Perunoiden kasvatus säkissä

Piha

Perunoiden kasvatus säkissä on helppoa ja hauskaa. Perunasato valmistuu istutusajankohdasta riippuen jopa juhannukseen mennessä. Levitä kalkkia ja tuhkaa pihalle nyt, jotta ne ehtivät imeytyä ennen uuden kasvukauden alkua.

Jaa sosiaalisessa mediassa

Ota siemenperunat valoon ja lämpimään paikkaan kasvattamaan ituja, esimerkiksi munakennossa perunat pysyvät siististi pystyssä.

Istuta siemenperunat kasvatussäkkiin, kun idut ovat muutaman sentin mittaisia. Laita säkin pohjalle parikymmentä senttiä multaa ja mullan päälle siemenperunat. Kassiin, jonka halkaisija on noin 40 cm, mahtuu hyvin 3 siemenperunaa. Säkin lisäksi voi käyttää ämpäreitä tai mitä tahansa riittävän kestäviä astioita. Tärkeää on muistaa, ettei kasvatusastia saa olla pohjastaan umpinainen. Astian, säkin tai kasvatuskassin pohjassa täytyy olla muutama reikä ylimääräisen veden poistumista varten.

Tämä kasvatussäkki on siitä kätevä, että tarvittavan määrän perunoita voi poimia säkin alaosassa olevan luukun kautta.

Perunoiden kasvatuksessa käytettävä multa pidetään sopivan kosteana, ei liian märkänä. Lannoita perunoita muutaman kerran kasvukauden aikana esim. kasteluveteen lisättävällä lannoitteella. Perunoiden lannoitukseen sopivat erinomaisesti luonnonmukaiset lannoitteet, esim. tämä luonnonmukainen kastelulannoite. Multana voi käyttää mitä tahansa hyvälaatuista ja hiekansekaista puutarhamultaa. Älä käytä tässä(kään) ns. mustaa multaa, ainakaan sellaisenaan.

Aseta itäneet perunat multaan siten, etteivät ne kosketa toisiaan ja lisää päälle noin 10 cm multaa. Jätä alussa istutus sisälle huoneenlämpöön ja valoisaan paikkaan.

Varsien kasvaessa pituutta (10–20 cm) lisää multaa varsien peitoksi niin kauan, kunnes säkki alkaa olla täynnä. Siirrä kassi ulos, kun säät sen sallivat.

Perunoiden taimettuessa ja varsien kasvaessa pituutta myös kastelun tarve lisääntyy. Kastelussa varotaan kuitenkin liiallista märkyyttä.

Perunasato valmistuu istutusajankohdasta riippuen jopa juhannukseen mennessä. Säkissä olevasta aukosta voi varovasti kokeilla, joko sato olisi valmis. Perunat säilyvät parhaiten mullassa, joten ne kannattaa nostaa säkistä vasta sitten, kun ne valmistetaan ruoaksi.

Perunasäkkejä ja herkullista Timo kesäperunaa löytyy sinullekin täältä.

Kalkkia ja tuhkaa, miksi kalkitaan?

Nyt on hyvä aika levittää nurmikolle kalkkia ja tuhkaa, kun vielä satelee lunta, vettä ja räntää, sillä kalkki ja tuhka imeytyvät mukavasti maahan kevään aikana ja ovat kasveille sitten hyödyksi heti, kun kasvukausi alkaa.

Kalkkia laitetaan, jotta maan pH pysyy oikeana ja kasville edullisena. Lähinnä kyse on siitä, että kun maan pH on oikea, kasvi pystyy käyttämään lannoitteet hyödyksi. Jos maata ei kalkita, siitä tulee helposti liian väkevää eikä kasvi pysty käyttämään ravinteita, vaikka niitä olisi kuinka sille annettu. Vähän sama idea kuin tiivistemehussa: sellaisenaan ihan mahdotonta juoda, mutta kun laittaa vettä sekaan, niin johan on hyvää!

Hillitse haravointi-intoa

Eteläisimmässä Suomessa maa alkaa olla jo sula ja mieli haravoimaan olisi kova. Malta vielä hetki kumminkin. Kun maa on vielä märkää ja osin jäässäkin, liian aikainen liikkuminen tiivistää (ja jättää jälkiä) nurmikolle suotta. Haravointi repii kasvavaa osaa nurmikosta suotta ja jäljelle saattaa jäädä vain paljas paikka, jonka joutuu kohta uudelleen kylvämään. Minä ainakin pidän harvan naulassa vielä odottamassa, kunhan kelit tästä kuivahtavat!

Kuukausi vaihtui ja kuu kääntyi

Hempeä huhtikuu alkoi ja nousevan kuun aika myös. Kuukalenterin mukaan 11.4. asti kannattaa istuttaa ja kylvää kaikkea, mikä kasvaa maan päälle. Pistokkaat ja siemenet itävät ja juurtuvat vauhdilla nyt. Jos on vielä multia vaihtamatta huonekasveille, niin nyt on mitä parhain aika niillekin. Se, mitä ei kannata tehdä nyt, liittyy lähinnä puiden leikkaamiseen eli etenkään isoja oksia ei kannattaisi leikata nyt. Ne kannattaa kuukalenterin mukaan leikata vasta 12.4. jälkeen.

Pääsiäinen lähestyy

Pääsiäinen on jo reilun viikon kuluttua, joten rairuohot kylvetään viimeistään nyt! Näin niitä ehtii kerran pari jo leikkaamaankin, ja ne ovat upeita pääsiäisenä.

Pienet virpojat ovat taas iloksemme liikkeellä sunnuntaina, joten varataanhan pikkuvirpojille ”palkka” valmiiksi.

Aurinkoisin kevätterveisin,

Puutarhurisi Juha

Lisää ajankohtaisia puutarhavinkkejä saat Puutarhurin perjantaipostissa aina perjantaisin. Liity täällä >

Teksti: Juha Toikka / KodinKukat Oy, kuvat: Pixabay

Voisit olla kiinnostunut myös näistä aiheista:

harava haravoida haravointi kalkita kalkki kassiperuna Nurmikko peruna


Lisää samasta aiheesta