Perunoiden kasvatus säkissä

Piha
Perunoiden kasvatus säkissä
Perunoiden kasvatus säkissä on helppoa ja hauskaa. Perunasato valmistuu istutusajankohdasta riippuen jopa juhannukseen mennessä.
MAINOS
MAINOS LOPPUU
22.5.2024
  • Ota siemenperunat valoon ja lämpimään paikkaan kasvattamaan ituja. Esimerkiksi munakennossa perunat pysyvät siististi pystyssä.
  • Istuta siemenperunat kasvatussäkkiin, kun idut ovat muutaman sentin mittaisia.
  • Laita säkin pohjalle parikymmentä senttiä multaa ja mullan päälle siemenperunat. Kassiin, jonka halkaisija on noin 40 cm, mahtuu hyvin 3 siemenperunaa. Säkin lisäksi voi käyttää ämpäreitä tai mitä tahansa riittävän kestäviä astioita.
  • Tärkeää on muistaa, että kasvatusastia ei saa olla pohjastaan umpinainen. Astian, säkin tai kasvatuskassin pohjassa täytyy olla muutama reikä ylimääräisen veden poistumista varten.

Perunoiden kasvatus säkissä: kastele ja lannoita

Aseta itäneet perunat multaan siten, etteivät ne kosketa toisiaan ja lisää päälle noin 10 cm multaa. Multana voi käyttää mitä tahansa hyvälaatuista ja hiekansekaista puutarhamultaa. Älä käytä tässä(kään) niin sanottua mustaa multaa, ainakaan sellaisenaan.

Jätä alussa perunaistutus sisälle huoneenlämpöön ja valoisaan paikkaan.

Perunoiden kasvatuksessa käytettävä multa pidetään sopivan kosteana, mutta ei liian märkänä.

Lannoita perunoita muutaman kerran kasvukauden aikana esimerkiksi kasteluveteen lisättävällä lannoitteella. Perunoiden lannoitukseen sopivat erinomaisesti luonnonmukaiset lannoitteet.

MAINOS
MAINOS LOPPUU

Siirrä perunoiden kasvatussäkki ulos sään salliessa

Varsien kasvaessa pituutta noin 10–20 cm lisää multaa perunan varsien peitoksi niin kauan, kunnes säkki alkaa olla täynnä.

Siirrä perunoiden kasvatuskassi ulos, kun säät sen sallivat.

Perunoiden taimettuessa ja varsien kasvaessa pituutta myös kastelun tarve lisääntyy. Kastelussa kannattaa kuitenkin varoa liiallista märkyyttä.

Perunasato valmistuu istutusajankohdasta riippuen jopa juhannukseen mennessä.

MAINOS
MAINOS LOPPUU

Säkissä olevasta aukosta voit varovasti kokeilla, joko sato olisi valmis. Perunat säilyvät parhaiten mullassa, joten ne kannattaa nostaa säkistä vasta sitten, kun ne valmistetaan ruoaksi.

Lue lisää puutarhaohjeita