Sisäportaiden päivitys 2020-luvulle

Sisustus
Toimivien portaiden päivitys tälle vuosituhannelle ei ole ylivoimainen urakka sen enempää työn kun rahankaan puolesta jos osaa hieman tehdä itse. Ammattilainen voi sitten viimeistellä työn ja lopputulos on uutta vastaava.
MAINOS
MAINOS LOPPUU
28.3.2023

Viime vuosituhannen lopulla suosittiin kaksikerroksisten talojen portaissa puisten kierreportaiden käyttöä. Usein materiaalina oli mänty ja pinta lakattiin. Ajan saatossa lakka kellastui ja mänty on monelle alkanut olla vähän passé. Toimivien portaiden päivitys tälle vuosituhannelle ei ole ylivoimainen urakka sen enempää työn kun rahankaan puolesta jos osaa hieman tehdä itse. Ammattilainen voi sitten viimeistellä työn ja lopputulos on uutta vastaava.

Vuonna 1992 valmistunutta paritaloa oli remontoitu ja uudistettu 30 vuoden aikana vaiheittain. Ensin keittiöremontti, sitten pesu- ja saunatilat, parkettilattiat ja nyt oli sisäportaiden vuoro.

-90-luvun massiivimännystä valmistetut portaat olivat sinänsä kunnossa, mutta käytön jälkiä ja kolhuja oli toki tullut. Eniten remontointiin tekemiseen vaikutti auringon kellastama mäntypinta, joka todellakin kaipasi uudistamista. 

– Mietimme tarkkaan kannattaisiko portaat vaihtaa kokonaan vai tehdä vain pintojen uusiminen. Hintoja vertaamalla kävi hyvinkin selväksi, että pintojen uusiminen on edullisempi vaihtoehto varsinkin kun rappujen runko oli kuitenkin ehjä, sanoo talon omistaja.

MAINOS
MAINOS LOPPUU

↑ Kaiteet maalattiin kolmeen kertaan. Ensin pohjamaali ja sitten kaksi kerrosta Betolux-lattiamaalia. StepFixin asentaja saapui materiaalien kanssa sovitusti.

Maalaus raikasti ilmeen

Remontti käyntiin ja ensimmäiseksi retki rautakauppaan hankkimaan pohjamaalia ja Tikkurilan Betolux -lattiamaalia. Uuden vaaleamman ilmeen sävyksi valittiin maalarinvalkoinen. Ennen pohjamaalausta portaille tehtiin kevyt hionta tasohiomakoneella. Näin saatiin vanha lakkapinta kevyesti rikottua paremman tartunnan aikaansaamiseksi. Käsinojat irroitettiin myös maalauksen helpottamiseksi. Hionnan jälkeen pohjamaalaus tehtiin kertaalleen Otepohja-pohjamaalilla. Rautakaupan maaliasiantuntija painotti hyvää pohjustusta moneen kertaan, sillä muuten pintamaalauksesta ei tule kestävä ja hyvä.

Kaiken kaikkiaan maalaaminen vaati kolme kerrosta, riittävästi aikaa ja jonkin verran kärsivällisyyttä. Pensselin lisäksi hyvä maalausväline oli pieni vaahtomuovirullalla varustettu tela. Sillä saa tasaisen ja hyvän lopputuloksen. Lisäksi pienellä telalla mahtuu myös tiukempiin väleihin näppärästi. Maalaukseen meni tee se itse -harrastajalta aikaa noin 3 päivää ja kustannus oli (maalia 3 litraa, teippaus ja suojauspahvit sekä maalausvälineet) yhteensä noin 150 euroa.

MAINOS
MAINOS LOPPUU

↑ Uusien portaiden asennus alkaa tarkalla mittaamisella. Palat sirkkelöitiin ulkosalla turhan pölyn ja roskien välttämiseksi sisätiloissa.

Portaiden askelmien pinnoitus massiivitammilevyillä

Portaiden pinnoittamiseen omistaja valitsi suomalaisen StepFix yrityksen. Yritys teki tarjouksen arviointikäynnin jälkeen tammimateriaalista ja asennuksesta. StepFix tekee myös portaiden maalauksia, mutta omistaja halusi tässä tapauksessa tehdä sen itse. Neljätoista porrasta ja takareunan peitelista asennettuna maksoivat asennettuna 2 980 euroa. Vaikka omistaja osaa itse nikkaroida ja asentaa esim. jalkalistoja, päätettiin antaa porraspintojen asennus jättää ammattilaiselle. Lopputulos olikin sen mukainen.

Työn osuudesta, joka on noin 60 % urakasta, saa vielä kotitalousvähennystä, joten sekin puolsi päätöstä ottaa ammattilainen apuun.

MAINOS
MAINOS LOPPUU

StepFixin asentaja tuli sovitusti aamulla kello 8 ja teki työn noin reilussa kuudessa tunnissa. Asentaja, joka asensi portaiden tammipinnat, kertoi olevansa koulutukseltaan huonekalupuuseppä. Työn laatua ja tekijän ammattitaitoa ei voinut kuin ihastella. Kaikki puupalojen sirkkelöinti tapahtui talvisista olosuhteista huolimatta näppärästi ulkona. Roskat ja purut ammattipuuseppä keräsi fiksusti pihalta talteen ja energiajätteeseen työalustaksi levitetyn pressun avulla.

– Kun seurailin mielenkiinnosta työn etenemistä huomasin, että palojen mittaaminen ja sovittaminen vaatii eniten aikaa. Sahaus ja kiinnittäminen elastisella liimausmassalla menikin sitten yllättävän nopeasti, kertoi omistaja vaikuttuneena ammattilaisen työstä.

↑ Palojen kiinnitys liimamassalla ja takalistat paikalleen myös liimalla. Askelman takapuolelle liimattiin myös tyylikäs tammilista.

MAINOS
MAINOS LOPPUU

Vanhoista portaista uuden veroiset

Muutos oli varsin huomattava. Vanhat, ajan patinoimat portaat olivat vaihtuneet valoisiksi ja raikkaiksi, mikä lisää asumisviihtyisyyden lisäksi myös talon arvoa. Omistajat olivat erittäin tyytyväisiä lopputulokseen.

– Lopuksi saimme vielä hyvät hoito-ohjeet tammipuupinnann hoitamiseen ja ylläpitoon StepFixin asentajalta. Huolto vaatii periaatteessa vain säännöllisen pesun kostella mikrokuituliinalla kuten kaikki puuportaat, ja tammipinnan kevyen öljyämisen muutaman vuoden välein. Nyt kun kävelen portaissa, ne tuntuvat tosi jämäköiltä ja vieläkin hiljaisemmilta. Ihan kuin uudet portaat!