Sisustusideoita – Tunnelmakartan avulla syntyi monikäyttöinen koti

Sisustus Talo
Talo Espoon Kuuriniityssä on rakennettu ikiaikaisista materiaaleista ja jaettu tiloiltaan toiminnallisilla moduuleilla. Tärkeintä on, että talo tuntuu kodilta.
MAINOS
MAINOS LOPPUU
28.3.2023

↑ Lattia tehtiin massiivipuusta, mikä oli asukkaiden ehdoton toive. Luonnonmateriaalit näkyvät vahvasti joka huoneessa.

Kun pariskunta halusi rakentaa itselleen talon, he lähestyivät asiaa toivomansa tunnelman kautta. Syntynyttä mindmapia istuttiin katsomaan arkkitehdin kanssa, eikä silloin vielä pohdiskeltu mitään kovin yksityiskohtaista. Olennaisinta oli välittää arkkitehdille tunnelma ja isot linjat

Tässä vaiheessa oikean fiiliksen etsiminen oli tärkeintä. Suunnittelu olikin todella mielekästä, mikä näkyy talon jokaisessa neliössä. Mindmapista syntyi arkkitehdin avulla loft-tyyppinen lämminhenkinen kokonaisuus, joka oli jo ihan uutena kotoisa – sinne on aina ollut mukava tulla.

Talossa näkyy suunnitteluprosessin luovuus ja arkkitehdin ammattitaito. Tiloista toisiin voi kulkea eri reittejä, koska ne on jaettu toiminnallisilla moduuleilla.

MAINOS
MAINOS LOPPUU

↑ Betoniseinän voi halutessaan maalata, mutta tässä se on jätetty kauniisti alkuperäiseen väriinsä. Makuuhuoneena toimivasta takkahuoneesta pääsee kätevästi sisäpihalle. Lattia on luonnonkiveä.

Talon sydämenä ja tilanjakajana on perinteinen, modernisti toteutettu suuri tiilimuuri, jossa on kolme tulisijaa. Toisena toiminnallisena kokonaisuutena on paikallavalettu betonimoduuli, joka ei ulotu kattoon asti – siitä menevät portaat alakertaan ja sen suojissa on myös vaatehuone ja toinen kylpyhuone.

Koska talossa asuu tällä hetkellä kaksi ihmistä, avaria tiloja ei haluttu sulkea pienemmiksi huoneiksi. Jos tarvetta huonetilojen sulkemiselle tulisi, siihen on valmisteltu talon henkeen sopivat ratkaisut jo arkkitehtisuunnitelmissa.

MAINOS
MAINOS LOPPUU

↑ Ikkunat ulottuvat monin paikon lattiasta kattoon, minkä ansiosta valoa tulvii sisälle.

VALO pääsee kulkemaan läpi koko rakennuksen. Pääosin lattiatasosta alkavat ja usein kattoon saakka ulottuvat ikkunat mahdollistavat valon virtauksen ja tuovat ulkotilat sekä luonnon lähelle.

Asukkaille erityisen mieluisa tila on takkahuone, jota he käyttävät makuuhuoneena. Iso ikkuna avautuu sisäpihalle ja tilasta pääsee suoraan isolle terassille. Lattia on luonnonkiveä ja takka luo pimeinä iltoina ihanan tunnelman. Takkahuoneen vieressä tilavassa saunassa on puukiuas ja tummat lauteet.

MAINOS
MAINOS LOPPUU

↑ Talon sydämenä on muurattu tiiliseinä, jonka yhdellä puolella lämmittää puuhella sekä leivinuuni ja toisella puolella avotakka. Keittiön mustat kalusteet tuovat komean konstrastin tiilimuuriin ja vaaleisiin pintoihin.

Käytännöllisessä keittiössä on silmää hivelevä tiilimuuri mustien kalusteiden vastinparina. Leivinuuni ja puuhella kyökin keskellä luovat rauhoittavaa tunnelmaa leivontaan ja kokkaamiseen.

MAINOS
MAINOS LOPPUU

Aktiivinen pariskunta arvostaa säilytystilaa, reilun kokoista autotallia alakerrassa ja isoja eteistiloja. Maastopyörille varusteineen on paikkansa ja suksille omansa – pyöräilymaastot kesällä ja hiihtoladut talvella alkavat ihan kodin ulkopuolelta.

↑ Tarkkaan harkitut väriseinät sopivat saumattomasti yhteen luonnonmateriaalien kanssa.

PINTAMATERIAALEISSA yhdistyvät luonnollisuus ja iloiset värit. Rakennusmateriaaleina haluttiin käyttää luonnollisia ja mahdollisimman ikuisia materiaaleja, jotka ovat huoltovapaita ja turvallisia. Valinnat tehtiin yhdessä arkkitehdin kanssa.

Lattioihin tuli koivulankku ja luonnonkivi. Seinät ja katot ovat puuverhoiltuja. Muutamissa kohdissa taloa on värikkäämpiä syvennyksiä. Seiniin ei haluttu perinteistä kipsilevyä tai valkoista maalia.

Pariskunta rakensi taloa pääosin itse. Moni työvaihe vei paljon aikaa ja vaati puusepäntyötä, mutta oli myös mukavaa. Ja ennen kaikkea lopputulos on kaunis, elävä ja luonnollinen.

MAALÄMMÖN ja ajantasaisen talotekniikan ansiosta isossa talossa on pienet käyttökulut, eli asuminen on ekologista ja edullista.

Jokapäiväistä elämää helpottavat taloautomaatiojärjestelmä, kuituyhteys ja keskuspölynimuri.

Integroidut kaiuttimet mahdollistavat musiikin kuuntelun bluetoothin avulla kännykästä.

↑ Arkkitehdin suunnittelema talo on loft-henkinen kokonaisuus luonnonkauniilla tontilla.

PIHALLA on hyötypuutarha ja nuotiopaikka kesäkokkailuun. Piha on helppohoitoinen, osin kallioinenkin. Ruohoalueen leikkaa kymmenessä minuutissa.

Asukkaiden mielestä pihalle sopisi kyllä laittaa enemmänkin kukkaistutuksia, eikä tunnelmallinen kesäkeittiökään olisi hullumpi idea.

Jos pihalle haluaisi vaikka vierashuoneen tai kotitoimiston, sellaiseen riittäisi rakennusoikeutta. Kylmävesiallaskin mahtuisi – sen vesi piristäisi kivasti aamuisin.

↑ Iso autotalli talon alakerrassa tarjoaa kunnolla säilytystilaa.

Teksti: Susanna Cygnel, kuvat: Wénjié Wu