Syksy on ovella – muista talotekniikan huoltotoimet

Lämmitys Talo
Kesä on loppusuoralla. On aika huoltaa ja tarkastaa kiinteistön tekniset järjestelmät ennen lämmityskauden alkua. Asumismukavuuden ja toimintavarmuuden lisäksi talotekniikan säännöllinen huolto tuo kustannussäästöä.
MAINOS
MAINOS LOPPUU
28.3.2023

Syksy tuo mukanaan muutamia huolto- ja tarkastustoimia kiinteistön talotekniikkaan:

Lämmitysjärjestelmä

Tarkista patterien termostaattien venttiilien toiminta. Termostaattiosa sulkee lämmitysveden virtauksen patterissa, jos huoneeseen tulee runsaasti lämpöenergiaa ihmisistä tai sähkölaitteista.

Tarkistuta järjestelmän säädöt. Perussäädetty lämmitysjärjestelmä toimii oikein, eli verkoston eri osiin virtaa oikea määrä kuumaa vettä. Jos verkosto ei ole tasapainossa, osa rakennuksesta jää talvella liian kylmäksi, vaikka samaan aikaan toinen osa rakennuksesta on liian lämmin.

Tarkista lämmitysverkoston paine. Verkoston paineen väheneminen voi tarkoittaa järjestelmän vuotoa.

MAINOS
MAINOS LOPPUU

Tarkista pumpun toiminta. Lämmitysverkostossa vettä kierrättävä pumppu on yleensä pysähdyksissä kesän ajan. Tällöin pumpun pesään saattaa laskeutua epäpuhtauksia, jotka aiheuttavat häiriöitä pumpun toiminnassa.

Ilmojen kylmetessä avaa lämmityksen kesäsulku.

Ilmanvaihto

Vaihda ilmastointikoneen suodattimet.

Puhdista tai vaihda raitisilmaventtiilien suodattimet.

MAINOS
MAINOS LOPPUU

Rännikaivot ja rännit

Puhdista säännöllisesti puiden lehdistä ja havuista.

Takkahormi

Tilaa hormin nuohous ja tarkasta takan tulipesän saumauksien kunto.

Toimiva järjestelmä säästää

Toimiva lämmitysjärjestelmä pitää sisälämpötilan miellyttävänä ulkolämpötilan vaihteluista huolimatta. Sopiva huonelämpötila on 20–22°C astetta.

– Huonelämpötilan nousu yhdellä asteella lisää lämmityskuluja jopa 5 prosenttia. Huoltojen ja tarkastusten väliin jättäminen saattaa aiheuttaa mittavan loven kukkaroon myöhemmin järjestelmän vikaantuessa, LVI-asiantuntija Marko Kempas sanoo.

MAINOS
MAINOS LOPPUU

Lämmitysjärjestelmän toiminta kannattaa tarkistuttaa oman paikkakunnan LVI-liikkeen ammattilaisella. Kerros- ja rivitaloissa perussäätötyöt ja säätölaitteiden viritykset kuuluvat taloyhtiölle: ole siis yhteydessä huoltoyhtiöösi.

LVI-Tekniset Urakoitsijat LVI-TU ry, lvi-tu.fi

Lähde: ePressi.com

MAINOS
MAINOS LOPPUU