Takan puhdistaminen on myös kodin turvallisuusteko – näin pidät takan puhtaana

Lämmitys Talo
Takan puhdistaminen on myös kodin turvallisuusteko – näin pidät takan puhtaana
Talven alussa on hyvä puhdistaa takka ja ottaa takan säännöllinen huolto tavaksi. Puhdas takka on turvallinen, näyttää kauniilta kodin sisustuksessa ja on mukava käyttää. Noki ja tahrat lähtevät myös helpommin, kun niiden ei anna pinttyä pintoihin kiinni.
MAINOS
MAINOS LOPPUU
28.3.2023

↑ Teräspintainen takka on helppo puhdistaa kostealla liinalla ja tarvittaessa pienellä määrällä astianpesuainetta. Kuvassa Conturan 610G-kiertoilmatakka. Kuva: Contura

Takkavalmistaja Contura muistuttaa takan säännöllisen puhdistuksen tärkeydestä: takan puhdistaminen on kodin turvallisuusteko. Esimerkiksi tuhkalaatikko on hyvä tyhjentää aina ennen kuin sytyttää takan. 

– Takka ei ole tuhkan säilytysastia. Kaikki takkamallit pysyvät paremmassa kunnossa ja kestävät käytössä pidempään, jos tuhkaa ei kerrytetä liikaa tuhkalaatikkoon, Conturan Suomen maajohtaja Mikko Varjokorpi muistuttaa.

Contura valmistaa kiertoilmatakkoja, joissa takan helppohoitoiseen puhtaana pitoon on kiinnitetty erityistä huomiota. Esimerkiksi pesäelementit voi irrottaa takan perusteellista puhdistusta varten ja vaihtosarjan avulla elementit voi tarvittaessa myös uusia.

MAINOS
MAINOS LOPPUU

– Kiertoilmatakassa kaikki on silmien edessä, eikä nokea pääse kertymään mihinkään piilokanaviin. Conturan takoissa luukkuun, arinaan ja tuhkalaatikkoon pääsee myös helposti käsiksi, jolloin ne ovat vaivattomia puhdistaa, Varjokorpi kertoo.

Suomessa on yhä paljon vanhoja takkoja, jotka kunnon puolesta olisi syytä uusia modernimpaan ja helppohoitoisempaan takkamalliin.

– Jos takka on yli 10 vuotta vanha, kannattaa tarkistaa, olisiko se syytä vaihtaa uudempaan. Nykyaikaiset kiertoilmatakat ovat yli 90 prosenttia puhtaampia ja 40 prosenttia tehokkaampia kuin monet vanhat takat. Esimerkiksi Contura-takkojen hyötysuhde on jopa 81 prosenttia. Korkea hyötysuhde tarkoittaa, että tarvitset vähemmän polttopuita saman lämmön tuottamiseen ja puu palaa puhtaasti, jolloin myös tuhkaa syntyy vähemmän, Varjokorpi summaa.

Takan puhdistaminen – 8 vinkkiä takan puhtaanapitoon:

1. Takka pysyy puhtaana, kun sitä käyttää oikein ja säännöllisesti. Noudata takkavalmistajan ohjeita huolella. Vältä ylimääräistä puutuhkaa polttamalla vain kuivaa ja puhdasta puuta. Kostea puu saa helposti lasiluukun nokeentumaan, eikä lämmitä tehokkaasti.

MAINOS
MAINOS LOPPUU

2. Vakituisen asunnon takka on nuohottava joka vuosi. Käytä nuohouksessa ammattilaista, joka osaa tarkistaa myös hormin kunnon. Yksityisen vapaa-ajanasunnon takan voi nuohota kolmen vuoden välein. Lisäksi kolme vuotta käyttämättä ollut takka ja hormi on nuohottava ennen käyttöönottoa.

3. Varmista, että takan rakenteet ja tuhka ovat täysin jäähtyneitä ennen takan puhdistamista. Helpoiten poistat jäähtyneen tuhkan tuhkaimurilla. Tuhka tulisi säilyttää ulkona tulenkestävässä ja kannellisessa astiassa vähintään vuorokauden ajan, ennen kuin sen voi hävittää.

4. Takan puhdistaminen kannattaa tehdä takalle soveltuvilla puhdistusaineilla. Maalatut teräspinnat ovat suosittuja nykytakoissa ja ne voi puhdistaa kostealla liinalla. Tarvittaessa maalatulle pinnalle voi käyttää hieman astianpesuainetta. Myös vuolukivipinta puhdistuu kostealla liinalla ja astianpesuaineella.

5. Takan lasiluukut voi puhdistaa kuivalla tai kostealla talouspaperilla. Voit käyttää puhdistuksessa myös puhdasta puutuhkaa tai noenirrotusainetta, jota saat hankittua takkamyyjiltä ja päivittäistavarakaupoista. Älä käytä hankaavia puhdistusaineita, ne voivat naarmuttaa lasia.

MAINOS
MAINOS LOPPUU

6. Arina ja palotilan valurautaosat voi puhdistaa teräsharjalla. Pidä lisäksi takan tiivisteet kunnossa puhdistamalla ne kuivalla tai kostutetulla liinalla. Hyväkuntoiset tiivisteet varmistavat puhtaan palamisen, kun ylimääräistä ilmaa ei virtaa takkaan tiivisteiden läpi.

7. Puhdista tuhkalaatikko varoen. Varmista ennen tuhkalaatikon tyhjentämistä, ettei laatikossa ole kyteviä hiiliä. Pursuileva tuhkalaatikko ei ole turvallinen ja voi vaikeuttaa takan käyttöä.

8. Pidä takan ympäristö puhtaana. Takan taakse ja alle saattaa kertyä pölyä, joka kannattaa puhdistaa säännöllisesti. Muista huomioida suojaetäisyys, äläkä sijoita palavia materiaaleja liian lähelle takkaa.

Lähde: Mynewsdesk, kuva: Contura

MAINOS
MAINOS LOPPUU

Lue myös: Ostajan opas – takan valinta vaatii tietoa, Uusi takka vanhaan taloon – toimi näin!, Valitse takka tarpeen mukaan – tutustu uutuustakkoihin!, Takan asennus jälkikäteen – sijoituksessa uusia tuulia, Valitse takka tarpeen mukaan ja Kodin turvallisuus paranee tekniikan avulla