Terassikalusteet ja terassin sisustus – Anitan trendit

Piha
Terassi on kesäolohuone, jossa oleskellaan aikaisesta keväästä myöhäiseen syksyyn. Terassikalusteet ja terassin sisustus suunnitellaan sillä silmällä, että siellä kokoonnutaan perheen sekä ystävien kanssa syömään, laitamaan ruokaa ja viihtymään.
MAINOS
MAINOS LOPPUU
6.5.2024

Terassin sisustus suunnitellaan tukemaan niitä asioita, joita terassilla halutaan tehdä, esimerkiksi auringonotto, ruuanlaitto tai vaikka juhlien järjestäminen, ja terassikalusteet valitaan oman maun mukaan.

Mikäli terassilla on paljon tilaa, sinne voi järjestää sekä ruokailutilan että viihtyisän oleskelunurkkauksen, jossa on esimerkiksi divaani tai puutarhasohva löhöilyä ja rentoa seurustelua varten. Kun terassikalusteet tukevat rentoutumista ja vapaa-aikaa, ne luovat tilan, jossa haluaa viettää koko kesän.

Terassille kannattaa valita kunnolliset, ajattomat ja säänkestävät huonekalut, kuten ruokailu- ja sohvaryhmät. Luonnonmateriaaleista puu, metalli, rottinki ja betoni sopivat kaikki mainiosti ulkokäyttöön.

terassikalusteet: rottinkisohva

Pienen terassin sisutus suunnitellaan niin, että kalusteiden lomaan jää myös kulkutilaa. Tilaa ei kannatta ahtaa liian täyteen tyylillisesti erilaisilla puutarhakalusteilla ja sälällä, sillä usein vähemmän on enemmän.

terassikalusteet voivat olla rottinkisia

Terassikalusteet valitaan väreiltään ja tyyliltään omaa silmää miellyttäväksi. Istuimiksi sopivat yhtä lailla korituoli, terassisohva tai vaikka riippukeinu! (Kuva: Lumon)

Terassikalusteet täydentyvät kotoisin tekstiilein

Erilaisilla tekstiileillä terassin sisustus täyttyy lämmöstä ja tuntuu viihtyisältä. Koristetyynyjä ja huopia voi sijoitella sohville ja tuoleille.

MAINOS
MAINOS LOPPUU

Tänä kesänä suositaan luonnonmateriaaleja, kuten pellavaa, puuvillaa, villaa ja taljoja. Tekstiilien selkeä, harmoninen värimaailma luo kodikkuutta, mutta myös iloinen värimaailma – vaikkapa värikkäät tyynyt yksivärisellä terassisohvalla – piristää kummasti ja sopii monen sisustusmakuun.

Terassin lattiaa voi kohentaa ja yhtenäistää sään kestävillä matoilla tai termomatoilla. Kaunis terassilattia tosin ei välttämättä edes kaipaa mattoja.

terassikalusteet ja terassin tekstiilit

Terassi on parhaimmillaan kesäinen olohuone, jossa tekee mieli viettää aikaa. Tyynyt ja matot tekevät siitä kutsuvan.

Kasveja seinille ja katosta roikkumaan

Mahdolliset seinä- ja kattopinnat voi hyödyntää terassin sisustuksessa sijoittelemalla kasveja luomaan kiinnostavaa kerroksellisuutta. Yhdistelemällä erilaisia kukkaruukkuja ja viherkasveja keskenään luodaan tilaan monimuotoisuutta ja eloisuutta.

Terassikalusteet vehreyden keskelle vaikka näin:

• seinähyllyt yrttiviljelmille

MAINOS
MAINOS LOPPUU

• kukka-amppelit katosta roikkumaan

• isoja viherkasveja jakamaan tilaa

• eksoottisia viherkasveja lisäämään keidasmaista tunnelmaa.

terassikalusteet suojassa terassilasituksen takana

Lasitus pidentää terassikautta, koska sen suojissa kalusteet ja ihmiset pysyvät säältä suojassa. Terassista tulee täydellinen olohuone. (Kuva: Lumon)

Terassikalusteet suojaavat auringolta

Jos aurinko porottaa terassille päivän mittaan, terassiväelle on tarjottava myös mahdollisuus pysytellä varjossa. Markiisit ja aurinkovarjot suojaavat auringon suoralta paahteelta mutta myös sateelta.

MAINOS
MAINOS LOPPUU

Lasitettu tai katettu terassi suojaa tuulelta, sateelta ja liialta auringolta. Suojassa voi viettää aikaa sateellakin, vaikka grillaten.

Lasitetut terassit tarjoavat myös erinomaisen suojan kasveille, esimerkiksi istutetuille yrteille ja viherkasveille. Ja mikä parasta, lasitetun terassin käyttöikä pitenee pitkälle syksyyn – mikäs siellä on nautiskella lyhtyjen, kynttilöiden ja puutarhavalojen tunnelmasta pimenevissä illoissa.

Myös ulkoporealtaat ovat arjen luksusta ja suosittuja muun muassa lasitetun terassin suojissa.

terassikalusteet tukevat ruuanlaittoa, tässä grillausta kesäkeittiössä

Terassille voi rakentaa kesäkeittiön, jossa ruuat valmistetaan ja nautitaan auringon alla. (Kuva: Lektar Outdoor)

Ulkotulisijat lämmittävät terassilla

Elävä tuli puhuttelee ja luo ylellistä tunnelmaa iltojen pimetessä, kun kesä alkaa kääntyä syksyksi. Ulkotulisijat pidentävät oleskeluaikaa terasseilla, koska ne lämmittävät tehokkaasti. Etenkin lasitetulla terassilla lämpö pysyy vaikka aamuun asti. Tulisijoja voidaan lämmittää perinteisesti polttopuilla mutta myös hiilellä tai bioetanolilla. 

MAINOS
MAINOS LOPPUU

Ulkotulisijoja hankkiessa on hyvä ensimmäisenä suunnitella se kohta, johon tulisija on turvallista sijoittaa. Turvaetäisyydet tulee aina huomioida suhteessa rakennuksiin, kalusteisiin ja muihin palaviin materiaaleihin.

Myös terassilämmittimillä syntyy kaivattua lämpöä ja lisää viihtyvyyttä etenkin huonolla säällä.

terassikalusteet sijoitellaan etäälle tulisijasta

Ulkotuli, kuten kuvan ”Ball of fire”, tuo verratonta tunnelmaa pimeneviin kesäiltoihin. Turvaetäisyydet tulee aina huomioida, että tuli ei aiheuta tulipalovaaraa. (Kuva: Lektar Outdoor)

Valaistus tuo täydellisen tunnelman

Terassikalusteet täydentyvät erilaisin valaisimin, joista on varaa valita:

• perinteiset ulkovalot

• aurinkoenergiavalaisimet

• paristokäyttöiset valaisimet

• ledikynttilät

• kausivalot

• lyhdyt

• kynttilät.

Teksti: Anita Koponen

Kuvat: Pexels.com, Lumon ja Lektar Outdoor

Lue myös