Olohuone täyteen kukoistukseen – Anitan trendit & olohuoneen sisustus

Sisustus
Suomalainen olohuone on ajaton, selkeä ja ekologinen. Sinne tuodaan puupinnoin ja väritapetein vaikutteita luonnosta. Ota tv:stä tutun Anita Koposen sisutusvinkit talteen.
MAINOS
MAINOS LOPPUU
28.3.2023

Pellavaa, nahkaa, villaa, puuvillaa, puuta, kiveä, marmoria, taljoja, rottinkia, sisalia ja juuttia – olohuone esittelee nyt paljon luonnon materiaaleja. 

Luonnonmukaisuutta sopii korostaa sisustuksessa yhtenäisillä puupinnoilla. Sormipaneelia käytettiin paljon 1970-luvulla, ja se on jälleen trendikäs materiaali, joka tuo puun pehmeyttä kotiin.

Vaaleat puurimaseinät luovat yksittäisinä korosteseininä selkeää skandinaavista tunnelmaa. Rimoitus sopii hyvin myös korkeaan tilaan, koska se tekee olohuoneeseen linjakkuutta, syvyyttä ja persoonallisuutta. Rimoitus toimii myös ääniä vaimentavana elementtinä ja tilanjakajana, sillä se päästää valoa kauniisti läpi.

olohuone

Luontoaiheiset tapetit eläin- ja kasviaihein tuovat kotiin iloa ja tunnetta. (Kuva: RTV)

Tapetit toistavat luonnon aiheita ja värejä

Värikkäät luontoaiheiset tapetit yhdistettynä tummiin vähäeleisiin puuhuonekaluihin luovat yhdessä kiinnostavan sisustuksen, jossa kontrastit kohtaavat. Luontoaiheiset tapetit ovat värillisiä piristysruiskeita seinäpinnoille. Niissä esiintyy viherkasveja, puita, maisemia ja eläinaiheita.

MAINOS
MAINOS LOPPUU

Erilaisia kivipintoja jäljitteleviä tapetteja käytetään myös tänä vuonna paljon, ja niissä on otettu mallia kuluneesta betonista, tiilestä, kivestä ja valkoisesta marmorista. Kun kiviaiheisen tapetin rinnalle sisustetaan pehmeää puuta sekä luonnonmateriaaleja ja viherkasveja, syntyy kaunis ja ainutlaatuinen olohuone, jossa toimii yhtä hyvin minimalistinen kalustus kuin hieman runsaampikin tyyli.

olohuone

Muotokieli voi olla myös selkeän moderni ja suoraviivainen, jossa harmonisen värimaaliman väriläiskiä ovat tekstiilit; pehmeät isot upottavat matot ja selkeät suoraviivaiset sohvat voivat luoda kiinnostavan kontrastin värikkäiden taulujen tai luonnosmaisien lyijykynätöiden kanssa.

 

Japandi yhdistää kaksi hillittyä tyyliä

Olohuone kätkee sisäänsä muotokieltä 1970-luvun tyylistä. Pyöreät ja kaarevat muodot toistuvat peileissä, valaisimissa, sohvapöydissä, sivupöydissä, hyllyköissä ja matoissa.

Toinen selvästi näkyvä suuntaus on kahden tyylin vähäeleinen yhdistelmä, japandi, jossa skandinaavisuus kohtaa japanilaisuuden. Tässä selkeässä, minimalistisen ajattomassa tyylissä käytetään paljon luonnon materiaaleja ja värisävyjä.

MAINOS
MAINOS LOPPUU

Luonnon raikkaat pirteät sävyt esimerkiksi tapeteissa sopivat puu- ja rottinkihuonekaluihin sekä runsaaseen määrään erikokoisia viherkasveja.

olohuone

Kaunis mutta myös kiinnostavan näköinen Vire-seinäpaneeli on tehty saarnista. (Kuva: Siparila)

 

Beigeä, sinistä ja keltaista

Kokovalkoinen tila sisustuksessa väistyy, mutta vaaleat, pehmeät sävyt ovat valkoiseen yhdistettynä yhä suosiossa.

Ruskean ja beigen eri sävyt ovat palanneet olohuoneisiin. Beige tuo sisustukseen lämpimän tunnelman ja luonnollisen kodikkaan ilmeen – tänä päivänä tavoitellaankin ennen kaikkea kodikkuutta.

MAINOS
MAINOS LOPPUU

Myös harmaan eri sävyjä suositaan sisustuksen värimaailmassa. Harmaan ja beigen yhdistelmä, eli greige, toimii kauniisti harmonisena komponenttina.

olohuone

Sinisen ja turkoosin upeat sävyt erilaisissa yksityiskohdissa, kuten tyynyissä, riittävät säväyttämään olohuoneen, vaikka muuten suosittaisikin vaaleita sävyjä.

 

Sininen väri on noussut vahvasti esille eri sävyineen, varsinkin meren eri siniset vaaleasta turkoosista tummaan laivastonsiniseen. Sininen onkin vuoden trendikkäin väri! Sen eri sävyt näyttävät kauniilta ja kiinnostavilta esimerkiksi puun kanssa erityisesti pienten sisustusesineiden yksityiskohdissa, kuten kynttilänjaloissa, kukkaruukuissa, vaaseissa ja tyynyissä. Ylipäätänsä kylmät värit, kuten sininen, vihreä ja valkoinen esimerkiksi tekstiileissä ovat kuin luotuja puun kumppaneiksi.

Iloinen keltainen on päivän väri. Jos ei halua tapetoida tai maalata seinää keltaiseksi, väriä voi tuoda kotiin tekstiileissä, sisustusesineissä, tauluissa ja valaisimissa. Mustaa käytetään edelleen voimavärinä vaaleansävyisissä kohteissa ja kontrastia lisäämässä.

MAINOS
MAINOS LOPPUU
olohuone

Olohuoneiden muotokieli muistuttaa pyörein ja kaarevin linjoin 1970-luvusta esimerkiksi valaisimissa ja pöydissä. Puulattiat ovat näyttäviä ja luonnollisia, kuten tämä valkoöljyvahattu kalanruoto-saarniparketti. (Kuva: Timberwise)

Valaisimella viimeinen silaus tunnelmaan

Valaistus on tärkeä osa olohuoneen tunnelmaa, jota saa luotua muutamalla ajattomalla valaisimella.

Tämä vuoden trendikkäimmät valaisemet ovat kuin taideteoksia, muodoiltaan pyöreitä ja materiaaliltaan lasia: meripihkaisia, kirkaslasisia ja savunharmaita yhdistettynä mustaan tai vaikka kultaiseen metallisävyyn.

olohuone

Valaisimet ovat kuin taide-teoksia, pyöreitä ja lasisia yhdistettynä esimerkiksi kultaiseen metallisävyyn. Tapetteihin otetaan vaikutteita luonnosta. (Kuva: RTV)

 

Teksti: Anita Koponen, kuvat: iStockphoto, valmistajat

Sisustussuunnittelija Anita Koponen tekee sisustus- ja tilasuunnitelmia koteihin, loma-asuntoihin ja julkisiin tiloihin. Anita on tullut tutuksi tv- ohjelmista Huvila & Huussi sekä Inno. www.ak-design.fi

Lue myös: Kotikonttori tuli jäädäkseen – Anitan trendit & toimiva työpiste