Puutarhurin vihervinkki: amarylliksen kasvatus

Piha
Puutarhurin vihervinkki: amarylliksen kasvatus
Amarylliksen kasvatus sipulista joulun ajan kukintaan on hauskaa puuhaa, jossa lämmöllä, valolla ja vedellä on oma osuutensa. Näillä puutarhurin vinkeillä onnistut!
MAINOS
MAINOS LOPPUU
29.3.2023

Amarylliksen kasvatus kotona on helppoa ja hauskaa puuhaa. Kukan omatoimisessa kasvatuksessa tärkeimmät asiat ovat sopiva lämpötila, runsas valo ja sopiva kastelu.

Amarylliksen kasvatus – näin onnistut!

Amarylliksen sipulien lähetykset ovat nyt käynnissä ja niiden kysyntä onkin ollut hyvin vilkasta. 

Amarylliksestä on olemassa eri tavoin ja eri maissa kasvatettuja sipuleita, ja se vaikuttaa suoraan siihen, kuinka nopeasti tai hitaasti ne kukkivat. Nämä minun käyttämäni sipulit ovat kasvaneet luonnollisessa kasvurytmissä Brasiliassa ja Etelä-Afrikassa, jolloin ne myös kukkivat ilman ”temppuja” nopeasti ja luontaisesti, koska niiden luonnollinen kukinta-aika siellä olisi nyt, kun meillä on joulu.

Euroopassa ja kasvihuoneissa kasvatetut ns. preparoidut sipulit vaativat usein selvästi pidemmän kasvatusajan sekä paljon korkeamman lämpötilan ja lisävaloa.

MAINOS
MAINOS LOPPUU

Amarylliksen kasvatus kotona on helppoa puuhaa.

Amarylliksen kasvatus vaatii lämpöä, valoa ja runsasta kastelua

Kuvassa on esimerkki muutaman vuoden takaa, kun istutin Alfrescon sipuleita 3 kappaletta ja sijoitin ne kasvamaan eri lämpötilaan.

Tässä näkee ehkä parhaiten juuri tuon lämpötilan vaikutuksen merkityksen. Kukkavarsi lähtee kasvuun oikeastaan vasta sitten, kun lämpötila on noussut sipulin sisällä riittävän korkeaksi.

Tämä on hyvin luonnollista, koska onhan amarylliksen luontaisilla kasvupaikoilla myös mahdollista olla vielä alkukesästä niin kylmiä öitä, että kukkavarsi voisi paleltua. Se siis odottaa ja varmistaa, että niin ei käy ja aloittaa kukkavarren kasvun vasta kun sen ”sisäinen termostaatti” antaa siihen luvan.

MAINOS
MAINOS LOPPUU

Lämpö on amarylliksen kasvun käynnistymisessä se kaikkein tärkein asia! Parasta on, jos lämpö tulee alussa alhaalta ja pitää sipulin tasaisen lämpimänä.

Kukinta-aikaan ja kukkavarren pituuteen vaikuttavat:

  • Lämpö. Mitä korkeampi lämpö, sen nopeampi kukintaan tulo ja lyhyempi kukkavarsi. Ihanne on pohjan kautta tuleva lämpö. +22°C astetta on hyvä. Korkeampi lämpö (max. +35°C) nopeuttaa, alempi (ei kuitenkaan koskaan alle +15°C) hidastaa.
  • Valo. Runsas valo, lyhyempi kukkavarsi ja hiukan nopeampi kukkaan tulo. Vahva vaikutus etenkin kukkavarren pituuteen. Luonnonvalo on hyvä, kasvilampun alla paras.
  • Kastelu. Paljon vettä, pitkä varsi. Parasta olisi liottaa sipulin juuria ennen istutusta 12 tuntia, kastella istutus kunnolla istutusvaiheessa ja sitten laittaa kastelukannu hyllylle. Vain pieni määrä vettä harvoin, jos silloinkaan, kasvun aikana. Kun kukka aukeaa sukan sisästä esiin, annetaan vettä kerran viikossa kunnolla. Annetaan mullan kuivahtaa kunnolla kastelujen välissä ja taas (uppo)kastellaan kunnolla ja kaadetaan ylimääräinen vesi pois.

Kun kukkanuppu on tullut ”sukasta” esiin ja väri näkyy, puhkeaa kukka täysin auki 3-5 päivän sisällä normaalissa huoneenlämmössä.

Jos amaryllis meinaa tulla liian aikaisin kukkaan, niin nupun esiintulon jälkeen sen voi siirtää viileään (ei alle +5°C-astetta), enintään kolmeksi viikoksi.

MAINOS
MAINOS LOPPUU

Kun ensimmäinen kukka aukeaa, niin silloin amaryllis kannattaa sijoittaa valoon ja viileään. Näin kukinta kestää pitkään, jopa viikkoja. Ja ne toiset sekä kolmannet vanat tulevat kyllä perässä ilman sen suurempia temppuja.

Itse sipulin istutushan on helppoa, katso tästä lyhyt opasvideo:

Vaha- ja palloamaryllikset ovat helposti kasvatettavia

Nämä ovat näitä ”avaa pakkaus ja anna kukkia” – helppoja ja hauskoja, valmiita ja koristeellisia pakkauksia.

Vaha- ja palloamaryllikset ovat samoista nopeasti kukkivista lajikkeista tehtyjä ja niiden hienous on siinä, että ne ovat valmiita koristeita jo heti paketista pois nostettaessa. Et tarvitse multaa, et ruukkua – vain hiukan vettä (vaha-amaryllikset ei sitäkään).

MAINOS
MAINOS LOPPUU

Erityisen pidettyjä nämä ovat olleet viemisinä ja joulun odotuslahjoina hoitokodeissa ja sairaaloissa. Samoin ns. pikkujoululahjoina. Vaha- ja palloamaryllikset eivät ole allergisoivia, niiden kasvua on hauska seurata ja ne ovat käytännössä täysin huoltovapaita.

Pallo- ja vaha-amaryllikset kasvavat nopeasti.

Hauskat ja upeasti kukkivat uutuudet löydät täältä niin kauan kuin näitä riittää. Toimitukset 2-3 päivässä.

Terveisin puutarhurisi Juha

Lisää ajankohtaisia puutarhavinkkejä saat Puutarhurin perjantaipostissa aina perjantaisin. Liity >

Teksti: Juha Toikka / KodinKukat Oy, kuvat: Pixabay, Juha Toikka / KodinKukat Oy

Lue myös nämä vihervinkit!

Puutarhurin vihervinkki: talvisuojaus ja puutarhan työkalujen talvihuolto

Puutarhurin vihervinkki: hyötykasvien syyskylvö

Puutarhurin vihervinkki: loppusyksyn valmisteluja