Anita uudistaa – huvila Harmony, glamour-henkeä Vesijärven rannalla

Sisustus

Viisihenkisen perheen koti uudistettiin lähes täysin. Inspiraatio kumpusi musikaalisesta perheestä ja talon upeasta sijainnista järven äärellä.

↑ Huoneisiin tehtiin uusi levykatto, joka maalattiin valkoiseksi. Kattoon upotettiin ledivalot, joissa on himmentimet.

↑ Huoneet ennen remonttia.

Kaksikerroksinen omakotitalo sijaitsee aivan järven rannalla Lahdessa. Olohuoneen ikkunoista on vain muutama metri Vesijärveen, joten rantamaisema ja puut tontilla näyttävät melkein kuuluvan olohuoneeseen. Syntyy vaikutelma, että sisätilat ja ulkopuoli kohtaavat.

Talo oli jo ennen remonttia kaunis ja tarjosi paljon mahdollisuuksia uudistuksen toteuttamiseen. Tavoitteena oli saada kodista vieläkin toimivampi, eikä esteettisyydestä haluttu tinkiä.

Perheen toiveena oli saada kotiin yksinkertaista, modernia linjaa ja valoisuutta. Kokonaisuuteen sai sisällyttää hieman rosoisuutta, kontrasteja, minimaalisuutta ja Hollywood-glamourin innostamaa valaistusta.

↑ Olohuoneen takana sijaitsevan makuuhuoneen seinät poistettiin ja tilalle syntyi valoisa ruokailutila.

Seiniä pois

Omakotitaloon tehtiin lopulta hyvin suuria muutoksia, sillä kaikki talon tilat uudistettiin. Olohuoneessa, keittiössä, ruokailutilassa ja eteisessä kaadettiin seinää, jotta tilasta saatiin avara ja yhtenäinen.

Talossa oli ennen umpinainen eteinen ja makuuhuone, joka sijaitsi olohuoneen toisessa päädyssä. Vaikutelma oli hieman sokkeloinen. Näistäkin tiloista kaadettiin seinät, jotta saatiin lisäneliöitä ja kaivattua avaruutta.

Vanhasta makuuhuoneesta tuli ruokailutila olohuoneen jatkeeksi. Seinänpoiston ansiosta tila kylpee nyt valossa ja upea maisema avautuu ruokailijoille, sillä isot ikkunat saatiin samaan linjaan olohuoneen kanssa.

Ruokailutilan takaseinä maalattiin harmaaksi niin, että tilaan syntyi uutta ulottuvuutta ja kontrastia muuten vaalean harmaille olohuoneen seinäpinnoille. Perheen vanha ruokapöytä erityylisine tuoleineen sopii paikalleen nyt mainiosti.

↑ Tilaan ryhtiä tuovat uudet kattopalkit, jotka koteloitiin ja maalattiin mustiksi. Musta voimaväri toistuu keittiön sisäovissa ja kaapeissa.

Katseet järvelle

Olohuoneen isot, upeat ikkunat ja näkymä järvelle sanelivat luonnollisesti kalustuksen sävelet, eli sohvaryhmä asemoitiin kohti ikkunaa ja kaikki muu aseteltiin sen ympärille.

Viisihenkinen perhe on hyvin musikaalinen, joten pianolle tuli suunnittelussa hahmottaa oma kuninkaallinen paikkansa kotikonsertteja varten.

Modernit valaisimet tuovat olohuoneeseen kaivattua glamouria ja sointuvat yhteen pianon sekä viininpunaisen vanhan keinutuolin kanssa. Tyylejä sotkettiin keskenään, ja tietynlainen parittomuus toimiikin kiinnostavalla tavalla.

↑ Kaikki lattiat yhtenäistettiin betonimaisella pintamateriaalilla. Seinät on maalattu uudelleen ja osa tavallisista ovista korvattiin lasiliukuovilla.

Saumattomasti

Keittiöön saatiin kaivattu laajennus, kun vanha kylmiö pois­ tettiin. Lisää tilaa syntyi keittiön viereisiä makuuhuoneita pienentämällä.

Keittiöstä toivottiin toimivaa, modernia ja muuhun ko­ konaisuuteen sopivaa. Sen ei haluttu näyttävän perinteiseltä keittiöltä, vaan vuorovaikutus avaran tilan ja olohuoneen kanssa piti olla saumaton.

Vanhan kylmiön poistuttua kylmäkalusteet ja uunitorni saatiin sijoitettua tilaan sopuisasti. Keittiöön valittiin iso saareke, jossa on tiskiallas, astianpesukone ja induktioliesi höyryimulla eli integroitu liesituuletin. Toinen puoli saarek­ keesta on loistava arkiruokailutila. Keittiöön on piilotettu myös aamiaiskaappi liukuovien taakse.

Keittiön yllä kulkevat vanhat kantavat palkit uusittiin, koteloitiin ja maalattiin mustaksi. Ne kruunaavat keittiön yläosan ja luovat kokonaisuuteen hauskan vastakkaisuuk­ sien tunnelman.

Mustaa laitettiin voimavärinä keittiön sisäoviin, mikä sitoo tilaa yhtenäiseksi. Myös mustat keittiökaapistot sopivat kattoparrujen värimaailmaan.

Saarekkeen ylle asennettiin kevyitä kattokristalleja, jotka roikkuvat massiivisten mustien kattoparrujen seassa luoden parruihin erilaisia valoefektejä.

Eteinen oli aiemmin sokkeloinen, ahdas ja turhaan tukit­ tu tila. Kun väliseinä purettiin, sinne avautui lisää neliöitä ja eteisestä tuli olohuoneen jatkumo.

Seinää avattiin myös vanhan portaikon kohdalta, jotta yläkertaan saatiin mustat askelmat lasikaiteineen.

Teksti ja kuvat: Anita Koponen


Julkaisuun liitetyt avainsanat:

Anita Koponen Anita uudistaa eteinen keittiö kodin sisustus olohuone Pientalo ja piha remontoida remontti ruokailutila sisustaa sisustus sisätilaremontti uuditaa

Lisää samasta aiheesta

Artikkelin aiheeseen liittyviä yrityksiä: