Anita uudistaa – Kesämökki kuin rauhan tyyssija

Mökki Piha Sisustus
Anita uudistaa – Kesämökki kuin rauhan tyyssija
Pieni idyllinen kesämökki ja saunarakennus sen kyljessä saivat uuden upean olemuksen, kun ne remontoitiin rakenteista pintoihin asti.
MAINOS
MAINOS LOPPUU
28.3.2023

↑ Ajan saatossa nuhjuuntunut kesämökki remontoitiin kauniiksi ja käytännölliseksi sekä sisältä että ulkoa.

Maalaiskylässä, vain tunnin ajomatkan päässä Helsingistä, kesämökki ja saunarakennus puhdasvetisen järven rannassa kaipasivat päivitystä.
Mökki oli rakennettu vuonna 1964 ja sauna muutama vuosi aiemmin. Vanhat tilat olivat jo epäkäytännölliset ja nuhjuiset, mutta nyt rakkaalle kesämökille haluttiin antaa sen ansaitsema kunto ja kauneus.

Jotta mökistä ja saunasta saatiin toimiva sekä silmää hivelevä vapaa-ajan viettopaikka, tarvittiin hyvin suunniteltu ja laadukkaasti toteutettu remontti.

Uudistus alkoi – kuten aina pitäisikin vanhoissa kohteissa – rakenteiden kunnon tarkastuksesta ja korjauksesta. Vain sillä tavalla vanhoistakin rakennuksista voi saada uudenveroisia ja kestäviä vuosikymmeniksi eteenpäin.

MAINOS
MAINOS LOPPUU

Sokkelosta avaraksi

Kesämökissä oli tupa, keittiösyvennys, pieni makuualkovi ja etuterassi, joka avautuu järvelle.

Keittiö oli ahdas ja erittäin epäkäytännöllinen pieni kolo tuvan vieressä. Tuvassa lähinnä säilytettiin eri vuosikymmenten aikana kertyneitä huonekaluja ja tavaroita. Tuvan ja keittiön lisäksi mökissä oli pieni makuualkovi.

Rakennus oli niin sisältä kuin ulkoakin alkuperäisessä kuosissaan, ja vanhat kuluneet pintamateriaalit tekivät siitä apean sekä pimeän.

Asukkaat toivoivat, että pienistä epäkäytännöllisistä tiloista saataisiin avaria, valoisia ja selkeän yhdenmukaisia. Toiveena oli yhdistää keittiö tupaan ja raikastaa kaikki pinnat. Sisälle haluttiin myös pieni wc.

MAINOS
MAINOS LOPPUU

↑ Ahdasta keittosyvennystä avarrettiin poistamalla seinä tuvan ja keittiön välistä. Vaaleat sävyt lisäävät tilan tuntua.

Kaikki uusiksi

Suunnitelman valmistuttua alkoi varsin laaja remontti, jossa lähes kaikki mökin osat tehtiin uudestaan.

Matala katto avattiin harjaan asti, jotta saatiin tilaan myös korkeuden tunnetta. Keittiön ja tuvan välinen seinä poistettiin, ja tilalle tuotiin uusi valkoinen, toimiva keittiö.

Vanha takka purettiin ja kaikki pintamateriaalit uusittiin – niin katto, lattia kuin seinätkin. Uusi takka luo nyt mökkiin lämpöä ja tunnelmaa hämärtyviin syysiltoihin. Mökkiin tehtiin pieni kätevä wc.

MAINOS
MAINOS LOPPUU

↑ Valkoinen panelointi seinissä ja katossa sekä entistä suuremmat ikkunat tuovat valoa tupaan.

Seinille asennettiin leveä paneeli, joka maalattiin valkoiseksi. Myös uudet kattopaneelit maalattiin valkoisella maalilla. Lattiaksi asennettiin lautaa, joka sävytettiin harmaaksi.

Tupaan saatiin valoisuutta isoilla ikkunoilla, joista aukeaa rauhoittava näkymä järvelle ja saunamökille. Myös lasiovista tulee sisälle valoa.
Makuuhuone raikastettiin yhtenäisyyden nimissä sa- moilla sävyillä kuin muut tilat.

MAINOS
MAINOS LOPPUU

Neliömäärältään pieni mökki saa lisää tilan tuntua yhte- näisellä värimaailmalla ja luonnonläheisillä sävyillä.

↑ Mökin terassilta näkyy järvelle.

Aurinko hellii terasseilla

Huoneita ei täytetty huonekaluilla, vaan mökkiin valittiin ainoastaan tarvittava kalustus. Kun tilaa ei ole ahdettu täyteen, syntyy jopa aavistuksen ylellinen vaikutelma.

Ulkopinnat tehtiin täysin uusiksi ja maalattiin vaaleanharmaaksi. Ikkuna ja ovenkarmit maalattiin valkoisella.

Mökin etuosaa kiertää tilava terassi, joka yhtyy mökin päätyyn rakennettuun laajaan oleskeluterassiin. Terasseille paistaa aurinko aamusta iltaan.

Isolta terassilta tehtiin kulkusilta saunamökille, joka sijaitsee aivan mökin vieressä.

↑ Uusi terassi rakennettiin kiertämään mökin ympäri. Se yhdistyy isoon oleskeluterassiin, joten auringosta voi nauttia aamusta iltaan.

Saunamökki kipeästi remontin tarpeessa

Pitäähän mökillä sauna olla, ja tämä vieläpä sijaitsee aivan upealla paikalla!

Vanha saunamökki kuitenkin oli jo parhaat vuotensa nähnyt epäkäytännöllinen ja kulunut kokonaisuus, joka kaipasi kiireesti kunnostusta.

Siinä oli kapea ja sokkeloinen pukeutumistila, löylyhuone sekä saunatupa. Lauteiden portaat olivat ajan saatossa rikkoutuneet, eivätkä lauteetkaan houkuttaneet saunomaan.

Remontissa saunan ja lähinnä varastona toimivan kapean pukeutumistilan väliseinä purettiin, jotta saunaa pystyttiin laajentamaan. Vieraille toivottiin lisää tilaa ja suihkukin haluttiin.

↑ Saunan etuseinä on nyt isoa ikkunaa, josta aukeavat upeat näkymät järvelle.

Järvi siintää lauteilta

Saunan etuseinä avattiin ja siihen asennettiin iso ikkuna. Nyt lauteilla istuessa voi ihailla upeaa järvimaisemaa ja nauttia löylyistä. Ajatuksena oli myös yhdistää rakennukset tyyliltään samanlaisiksi; isoista ikkunoista ympäröivä luonto pääsee tuomaan energiaansa niin mökin kuin saunankin sisälle.

Vanha kiuas sekä hormi purettiin, ja uudelle kiukaalle löytyi täydellinen paikka läheltä lauteita.

Saunan materiaaleina käytettiin puuta, kiveä ja lasia, jotka ovat sävyiltään tummanpuhuvia. Kontrastina lauteissa on vaaleaa puuta.

↑ Rauhallinen saunatunnelma syntyi harmailla laatoilla, kiviseinillä ja vaaleilla lauteilla. Lattialämmitys lisää peseytymismukavuutta.

Kelpaa vaikka vierashuoneeksi

Saunaan asennettiin lattialämmitys ja laattaa. Seinät ja katto ovat paneelia, joka sävytettiin tummanharmaaksi. Kiukaan ja suihkun seinämät ovat harmaata kiveä.

Saunan viereinen tila, saunatupa sai myös uuden ilmeen: seinät ja katto uusittiin ja maalattiin valkoiseksi. Lattia päällystettiin laudalla, joka sävytettiin vaaleanharmaaksi.

Kohti mökkiä avautuva ikkuna suurennettiin, ja toiselle seinälle lisättiin uusi ikkuna valoisuutta lisäämään.

Kalusteet vaihdettiin, ja nyt saunatupa sopii niin pukeutumistilaksi kuin vierashuoneeksikin. Se on vaalea vastakohta saunan tummille sisäpinnoille.

Saunan ulkopinnat uusittiin täysin, ja seinät maalattiin samalla vaalean harmaalla sävyllä kuin kesämökkikin.

Saunamökin eteen rakennettiin iso terassi köysikaiteineen. Siitä lähtee portaikko laiturille rantaan.

Sisustussuunnittelija Anita Koponen tekee sisustus- ja tilasuunnitelmia koteihin, loma-asuntoihin ja julkisiin tiloihin. Anita on tullut tutuksi tvohjelmista Huvila & Huussi sekä Inno. www.ak-design.fi

Teksti ja kuvat: Anita Koponen