Burgundinpata on ranskalainen lihapata, jonka täyteläiset maut syntyvät naudanlihasta, punaviinistä, juureksista ja mausteista. Talvi saa tulla, kun padassa porisee täydellinen mehukas ateria. Maanläheinen juurespyree ja täyteläinen punaviini ovat padan läheiset kumppanit.
2.11.2023
Burgundinpata on Ranskan Burgundin alueelta kotoisin oleva punaviinipohjainen lihapataruoka. Se valmistetaan naudanlihasta, jota höystettään sipuleiden, porkkanan, pekonin ja herkkusienien kanssa.
Burgundinpadan voi maustaa esimeriksi timjamilla, laakerinlehdillä, valkosipulilla, suolalla ja mustapippurilla. Kaikki ainekset peitetään punaviinipohjaisella liemellä.
Burgundinpataa haudutetaan uunissa pitkään, jopa kolme tuntia.
Burgundinpataa (ransk. boeuf bourgoignon) syötiin jo keskiajalla: se oli talonpoikien halpa ja täyttävä ruoka, jossa voitiin pitkän hauduttamisen ansiosta hyödyntää myös huonompia ja kovempia ruhon osia. Nykyään burgundinpata tehdään laadukkaista raaka-aineista, joten se kelpaa ruuaksi mihin tahansa pitopöytään.
MAINOS
MAINOS LOPPUU
Tiesitkö? Burgundi on Keski-Ranskassa, Juravuoriston länsipuolella, Saônejoen laaksossa sijaitseva alue, joka tunnetaan varsinkin bourgogneviiniä tuottavista viinitarhoistaan. Alueen tunnetuin kaupunki on Dijon.
Burgundinpata
Burgundinpata ei ole pikaruokaa. Se kypsyy uunin miedossa lämmössä kolmisen tuntia. Valmistamiseen kuluu aikaa noin tunti. Muista ottaa liha huoneenlämpöön tuntia ennen kokkauksen alkua.
1 kg naudan sisäpaistia
2 rkl voita
2 tl suolaa
kokonaisia mustapippureita
0,5 dl tomaattisosetta
170 g savukylkeä (tai pekonia)
2 porkkanaa
5 pientä salottisipulia
200 g (rasia) ruskeita herkkusieniä
3 dl riistalientä
1 plo punaviiniä (mielellään Burgundin alueelta)
2 laakerinlehteä
tuoretta timjamia ja rosmariinia
Burgundinpata – näin valmistat
Ota sisäpaisti huoneenlämpöön noin tunti ennen valmistusta.
Pyyhi liha kuivaksi ja leikkaa reilun kokoisiksi kuutioiksi.
Sulata voi pannulla ja paista lihat muutamassa erässä kauttaaltaan ruskeiksi.
Asettele ruskistuneet lihat pataan ja lisää päälle suola, mustapippurit ja tomaattisose.
Kuutioi savukylki ja lisää pataan. Jos käytät pekonia, siivuta se ja lisää pataan. Jos haluat savukylkeen tai pekoniin väriä, voit käyttää sitä pannulla.
Kuori ja paloittele porkkanat.
Kuori sipulit, ja leikkaa ne lohkoiksi.
Poista herkkusienistä kanta. Leikkaa isommat sienet kahteen tai neljään osaan.
Lisää kaikki kasvikset, myös sienet pannulle ja ruskista niitä hetki ja lisää pataan.
Mittaa lihaliemi paistinpannulle, kiehauta ja kaada pataan.
Lisää joukkoon myös punaviini ja loput mausteet.
Hauduta burgundinpataa kannen alla 150-asteisessa uunissa noin 3 tuntia.
Juurespyree
Burgundinpadan kumppaniksi sopii maanläheinen juurespyree, joka maustetaan voilla ja maidolla.
200 g palsternakkaa
200 g jauhoista perunaa
100 g juuriselleriä
50 g voita
0,5 dl maitoa
suolaa
Juurespyree – näin valmistat
Kuori ja paloittele juurekset.
Keitä ne suolalla maustetussa vedessä kypsiksi.
Siivilöi neste – säästä osa (lisätään myöhemmin).
Soseuta juurekset.
Lisää juuressoseeseen voi.
Ohenna seosta maidolla ja säästämälläsi keitinvedellä sopivan notkeaksi.
Jos haluat erittäin sileää pyreetä, painele seos siivilän läpi.
Mausta suolalla.
Burgundinpata ja juurespyree & keskitäyteläinen punaviini
Ihastuttavan lempeä ja keskitäyteläinen viini on nuorekkaan viinitalon herkku. Se on tuotettu tuliperäisessä maassa ja sopii siksi täydellisesti ruokaan, jota maustetaan saunapalvilla. Tässä viinissä on erinomainen hinta-laatusuhde.
Burgundinpadan kanssa tarjoillaan ihanteellisessa tilanteessa Burgundin viiniä, mutta se voi maksaa yli sata euroa. Tämä uusiseelantilainen marjaisa ja keskitäyteläinen viini on nappivalinta, ja sen hinta on kerrassaan kilpailukykyinen.