Peuran ulkofilee tarjoillaan ylellisten Duchesse-perunoiden ja karamellisoitujen ruusukaalien kera. Juomaksi valitaan tietysti täyteläinen punaviini.
6.6.2024
Peuran ulkofilee valmistuu mehukkaaksi pannulla ja uunissa: pannulla lihan pintaan saadaan herkullinen pinta ja uunissa viimeistellään sopiva kypsyys.
Folioon kääritty filee kypsyy 10 minuutissa roseeksi, ja hieman kypsemmästä fileestä pitävä voi jättää sen uuniin vielä muutamaksi minuutiksi. Peuran kypsyyden voi tarkistaa leikkaamalla fileen keskeltä.
Laadukas peurafilee kaipaa rinnalleen fiinit lisukkeet; Duchesse-perunat viimeistellään uunissa kauniin värisiksi ja ruusukaalit karamellisoidaan paistinpannulla hunajassa, voissa ja öljyssä. Punaviinikastike sitoo ruokalajit yhteen.
Katso reseptien lopusta suositusviinit, jotka kruunaavat tämän klassikkoaterian.
MAINOS
MAINOS LOPPUUPeuran ulkofilee
4 hengelle
- 700 grammaa peuran ulkofileetä
- voita
- oliiviöljyä
- suolaa
- mustapippuria
Peuran ulkofilee – näin valmistat
- Ota peuran filee huoneen lämpöön noin 40 min ennen valmistamista.
- Lorauta valurautapannulle oliiviöljyä pannulle ja laita nokare voita.
- Ripottele peurafileen päälle suolaa ja mustapippuria.
- Paista filee kokonaisena molemmilta puolelta noin 2 min per puoli kuumalla pannulla.
- Kääri filee folioon ja laita 200 asteiseen uuniin noin 10 minuutiksi. Näin filee jää sisältä roseeksi.
- Hieman kypsemmäksi fileen saa pitämällä sitä pidempään vielä muutaman minuutin. Voit tarkistaa kypsyyden leikkaamalla fileen keskeltä.
- Leikkaa filee noin 1,5 sentin levyisiksi viipaleiksi. Tarjoile lisukkeiden kanssa ja hyvän punaviinin kera.
Duchesse-perunat
Duchesse-perunoita voi kutsua myös herttuattaren perunoiksi.
MAINOS
MAINOS LOPPUU4 hengelle
- 1 kg jauhoisia perunoita, esim. puikulaa
- 2 kananmunan keltuaista
- 1 dl kuohukermaa
- 25 g voita
- ½ tl muskottipähkinää
- ½ tl suolaa
Näin valmistat
- Kuori perunat ja keitä kypsiksi suolalla maustetussa vedessä.
- Soseuta perunat sähkövatkaimella tai perunasurvimella.
- Erottele kananmunan keltuaiset.
- Sekoita perunasurvoksen joukkoon keltuaiset, kerma, voi ja mausteet.
- Pursota massasta haluamasi kokoisia ruusukkeita tai nokareita pellille leivinpaperin päälle. Voit nostella nokareita myös kahden ruokalusikan avulla tai käyttää stanssia.
- Paista Duchesse-perunat uunin keskitasolla 225-asteessa noin 15 minuuttia, kunnes ruusukkeet saavat kauniin ruskean värin.
- Lisää halutessasi päälle nokare voita ennen tarjoilua.
Karamellisoidut ruusukaalit
- 1 pss ruusukaaleja
- tilkka oliiviöljyä
- nokare voita
- 1 rkl hunajaa
- 1 tl suolaa
Näin valmistat
- Keitä kokonaiset ruusukaalit runsaassa kiehuvassa vedessä noin 7 minuuttia.
- Valuta vesi pois ja anna kaalien jäähtyä hetki.
- Halkaise keitetyt ruusukaalit kahtia.
- Kuumenna oliiviöljy ja voinokare paistinpannussa.
- Paista ruusukaaleja noin 5 minuuttia, kunnes niiden pinta on ruskistunut. Kääntele varovasti paiston aikana.
- Lisää hunaja. Pidä lämpö alhaisena, jotta ruusukaalien pinta ei palaa liian nopeasti.
- Siirrä valmiit kaalit tarjoiluvatiin ja ripottele päälle suolaa.
Vinkki! Voit lisätä myös haluamiasi yrttejä tai puristaa hieman sitruunamehua valmiiden ruusukaalien päälle.
Peuran ulkofilee maistuu särmikkään punaviinin kanssa
Klassikkoannoksen tasapainoiset maut määrittelevät viinin, joka ei saa olla yltiöpäinen ja dominoiva mutta jossa kuitenkin on riittävästi särmää annoksen rinnalle.
MAINOS
MAINOS LOPPUUTämä viini on herkullista ”Baby super toscanalainen” -laatua edullisessa hintaluokassa, jossa tämän tason viinejä ei ole totuttu näkemään.
100-prosettisesta Merlot-rypäleestä on tuotettu moderni, täyteläinen ja tyylikäs Bordeaux, joka ei petä ostajaansa ja sopii täydellisesti peuralle.
Lue myös
Reseptit ja teksti: Suomelan Herkkusuut / kuvat: Maru Lemmetty
Lähde: www.keittotaito.com
MAINOS
MAINOS LOPPUU