Peuran ulkofilee & fiinit lisukkeet

Ruoka
Peuran filee lisukkeilla ja punaviinipullot
Peuran ulkofilee tarjoillaan ylellisten Duchesse-perunoiden ja karamellisoitujen ruusukaalien kera. Juomaksi valitaan tietysti täyteläinen punaviini.
2.11.2023

Peuran ulkofilee valmistuu mehukkaaksi pannulla ja uunissa: pannulla lihan pintaan saadaan herkullinen pinta ja uunissa viimeistellään sopiva kypsyys.

Folioon kääritty filee kypsyy 10 minuutissa roseeksi, ja hieman kypsemmästä fileestä pitävä voi jättää sen uuniin vielä muutamaksi minuutiksi. Peuran kypsyyden voi tarkistaa leikkaamalla fileen keskeltä.

Laadukas peurafilee kaipaa rinnalleen fiinit lisukkeet; Duchesse-perunat viimeistellään uunissa kauniin värisiksi ja ruusukaalit karamellisoidaan paistinpannulla hunajassa, voissa ja öljyssä. Punaviinikastike sitoo ruokalajit yhteen.

Katso reseptien lopusta suositusviinit, jotka kruunaavat tämän klassikkoaterian.

MAINOS
MAINOS LOPPUU

Peuran ulkofilee

4 hengelle

  • 700 grammaa peuran ulkofileetä
  • voita
  • oliiviöljyä
  • suolaa
  • mustapippuria

Peuran ulkofilee – näin valmistat

  1. Ota peuran filee huoneen lämpöön noin 40 min ennen valmistamista.
  2. Lorauta valurautapannulle oliiviöljyä pannulle ja laita nokare voita.
  3. Ripottele peurafileen päälle suolaa ja mustapippuria.
  4. Paista filee kokonaisena molemmilta puolelta noin 2 min per puoli kuumalla pannulla.
  5. Kääri filee folioon ja laita 200 asteiseen uuniin noin 10 minuutiksi. Näin filee jää sisältä roseeksi.
  6. Hieman kypsemmäksi fileen saa pitämällä sitä pidempään vielä muutaman minuutin. Voit tarkistaa kypsyyden leikkaamalla fileen keskeltä.
  7. Leikkaa filee noin 1,5 sentin levyisiksi viipaleiksi. Tarjoile lisukkeiden kanssa ja hyvän punaviinin kera.

Duchesse-perunat

Duchesse-perunoita voi kutsua myös herttuattaren perunoiksi.

MAINOS
MAINOS LOPPUU

4 hengelle

  • 1 kg jauhoisia perunoita, esim. puikulaa
  • 2 kananmunan keltuaista
  • 1 dl kuohukermaa
  • 25 g voita
  • ½ tl muskottipähkinää
  • ½ tl suolaa

Näin valmistat

  1. Kuori perunat ja keitä kypsiksi suolalla maustetussa vedessä.
  2. Soseuta perunat sähkövatkaimella tai perunasurvimella.
  3. Erottele kananmunan keltuaiset.
  4. Sekoita perunasurvoksen joukkoon keltuaiset, kerma, voi ja mausteet.
  5. Pursota massasta haluamasi kokoisia ruusukkeita tai nokareita pellille leivinpaperin päälle. Voit nostella nokareita myös kahden ruokalusikan avulla tai käyttää stanssia.
  6. Paista Duchesse-perunat uunin keskitasolla 225-asteessa noin 15 minuuttia, kunnes ruusukkeet saavat kauniin ruskean värin.
  7. Lisää halutessasi päälle nokare voita ennen tarjoilua.

Karamellisoidut ruusukaalit

  • 1 pss ruusukaaleja
  • tilkka oliiviöljyä
  • nokare voita
  • 1 rkl hunajaa
  • 1 tl suolaa

Näin valmistat

  1. Keitä kokonaiset ruusukaalit runsaassa kiehuvassa vedessä noin 7 minuuttia.
  2. Valuta vesi pois ja anna kaalien jäähtyä hetki.
  3. Halkaise keitetyt ruusukaalit kahtia.
  4. Kuumenna oliiviöljy ja voinokare paistinpannussa.
  5. Paista ruusukaaleja noin 5 minuuttia, kunnes niiden pinta on ruskistunut. Kääntele varovasti paiston aikana.
  6. Lisää hunaja. Pidä lämpö alhaisena, jotta ruusukaalien pinta ei palaa liian nopeasti.
  7. Siirrä valmiit kaalit tarjoiluvatiin ja ripottele päälle suolaa.

Vinkki! Voit lisätä myös haluamiasi yrttejä tai puristaa hieman sitruunamehua valmiiden ruusukaalien päälle.

Peurapaistia lautasella lisukkeina Duchesse-peruna ja ruusukaalia ja punaviinikastike.

Peuran ulkofilee maistuu särmikkään punaviinin kanssa

Klassikkoannoksen tasapainoiset maut määrittelevät viinin, joka ei saa olla yltiöpäinen ja dominoiva mutta jossa kuitenkin on riittävästi särmää annoksen rinnalle.

MAINOS
MAINOS LOPPUU

Villa Puccini Toscana 2019

Tämä viini on herkullista ”Baby super toscanalainen” -laatua edullisessa hintaluokassa, jossa tämän tason viinejä ei ole totuttu näkemään.

Château Grange-Neuve 2018

100-prosettisesta Merlot-rypäleestä on tuotettu moderni, täyteläinen ja tyylikäs Bordeaux, joka ei petä ostajaansa ja sopii täydellisesti peuralle.

Lue myös

Reseptit ja teksti: Suomelan Herkkusuut / kuvat: Maru Lemmetty

Lähde: www.keittotaito.com

MAINOS
MAINOS LOPPUU