Osallistu ja voita LAPETEK LUKA 6 -komposiittiallas sekä LINA-A-hana
Karitsan paahtopaisti valitaan moneen juhlapöytään pääsiäisen tienoilla, koska lammas esiintyy uskonnollisissa pääsiäisperinteissä ruokapöydän keskeisenä herkkuna.
Lammasta ja karitsaa on syöty Keski-Euroopassa pääsiäisruokana jo 600-luvulta alkaen. Ruokatieto.fi-sivustolla kerrotaan, että nykyään pääsiäispöytään valitaan lampaanviulun sijaan yhä useammin luuttomia paisteja, paahtopaisteja ja fileitä.
Marinadissa paistista tulee maukasta ja mureaa. Marinoituneet lihat nostetaan huoneen lämpöön noin tuntia ennen valmistusta.
Tällä kertaa karitsan paahtopaisti saa rinnalleen tryffelirisoton, ja ateria viimeistellään punaviinikastikkeella.
Jos tryffelirisottoa varten ei löydy tuoreita tryffeleitä, risottoon saa tryffelin makua tryffelipyreestä tai tryffeliöljystä. Tryffelisuola vahvistaa makua entisestään.
Varaa yhdestä kahteen karitsan paahtopaistia syöjää kohden.
Anna paahtopaistin maustua vuorokauden ajan marinadissa. Ota jääkaapissa marinoituneet lihat huoneen lämpöön noin tuntia ennen valmistusta.
Risoton valmistaminen on todellinen taitolaji, mutta seuraa huolellisesti ohjeita, niin onnistut! Risotto kypsyy 15–20 minuutissa.
Tarvitset
pinnalle
Vinkki! Tuoreita tryffeleitä myydään esimerkiksi La Tartufatassa Helsingissä sekä hyvin varustelluissa K-Supermarketeissa.
Tryffelirisotto ei ehkä ole perinteinen pääsiäisruoka, mutta siihen liittyy sympaattinen tarina: Tryffelit kasvavat piilossa maassa, joten niiden löytäminen on hankalaa. Tryffelin etsintään on koulutettu sikoja ja koiria, jotka löytävät tryffeliesiintymät tarkan nenänsä ansioista – tosin tryffelisiat haluavat itse syödä löytämänsä herkut. (lähde: Wikipedia)
Tymäkkä klassikkoviini Italian Piemontesta on valmistettu Nebbioloa-rypäleestä. Tämä viini (32 €) on todellinen klassikko, jonka maku kantaa upeasti täyteläisen tryffelirisoton ja karitsan paahtopaistin rinnalla.
MAINOSLaadukas luomuviini (24,99 €) Italian Toscanasta on nappiyhdistelmä karitsan paahtopaistin ja tryffelirisoton kanssa. Salute!
Reseptit ja teksti: Suomelan Herkkusuut / kuvat: Maru Lemmetty
Lähde: ruokatieto.fi ja Wikipedia