Crème brûlée sitruuna-limettibuustilla

Crème brûlée on ikoninen jälkiruoka, joka maistuu taivaalliselle mutta on siitä huolimatta yllättävän helppo valmistaa. Sitruuna ja limetti tuovat perinteiseen ranskalaiseen jälkiruokaan jotain uutta ja jännittävää.
2.11.2023

Crème brûlée eli ranskalainen paahtovanukas on kermainen herkku, jossa on rapeaksi paahdettu sokeripinta. Se maustetaan yleensä vaniljalla, mutta monenlaisia muunnoksia tehdään lisäämällä kerma-maitoseokseen suklaata, likööriä tai vaikka kookosta.

Kirpeillä sitrushedelmillä maustettu crème brûlée on erityisen herkullinen.

Hapokkuus yhdistettynä kermaiseen ja makeaan nostaa jälkiruuan monen mielestä ihan uudelle tasolle. Kokeile rohkeasti ja ihastu!

Jos et ole vielä ehtinyt hankkia pientä poltinta, rapean sokeripinnan saa aikaiseksi myös uunin grillivastuksen alla ihan kätevästi.

MAINOS
MAINOS LOPPUU
Crème brûlée maustuu sitruksilla.
Kirpeät sitrukset sopivat täyteläisen paahtovanukkaan mausteeksi.

Crème brûlée sitruunalla ja limetillä

  • 1 sitruuna (pieni)
  • 1 limetti
  • 1 dl täysmaitoa
  • 2 dl kuohukermaa
  • 4 isoa tai 5 pientä keltuaista
  • 1 dl sokeria

Pinnalle

  • 4 rkl tummaa kidesokeria

Crème brûlée – näin valmistat

  1. Pese sitruuna sekä limetti hyvin ja raasta kuoret. Purista hedelmistä mehut.
  2. Kuumenna kattilassa kerma, maito ja puoli desiä sokeria. Sekoita niin, että sokeri sulaa kerma-maidon joukkoon.
  3. Lisää koko ajan sekoittaen sitruunan ja limetin kuorista tehty raaste ja niiden mehu.
  4. Ota seos liedeltä ja anna viilentyä.
  5. Vatkaa loput sokerista (puoli desiä) ja keltuaiset kevyesti ja lisää lämpimään kerma-sitrusliemeen.
  6. Anna liemen maustua jääkaapissa pari tuntia ja jopa seuraavaan päivään.
  7. Siivilöi liemi ja kaada se neljään pieneen, uuninkestävään vuokaan.
  8. Nosta vuoat syvälle uunipannulle ja uuniin.
  9. Kaada uunipannulle kuumaa vettä – veden tulee ulottua annosvuokien puoliväliin.
  10. Kypsennä crème brûlée uunin alaosassa 150 asteessa 35–45 minuuttia. Oikean kypsyysasteen crème brûlée hyllyy hieman, kun vuokaa heiluttaa.
  11. Anna seoksen jäähtyä jääkaapissa pari tuntia.
Crème brûlée saa rapean pintansa paahtamalla.
Crème brûlée saa rapean pintansa paahtamalla.

Tarjoilu

  1. Ripottele juuri ennen tarjoamista pinnalle kerros tummaa kidesokeria.
  2. Paahda sokeri rapeaksi pienellä polttimella tai uunin kuuman grillivastuksen alla.
  3. Tarjoa heti.

Sitruksinen ja kermainen crème brûlée viihtyy hyvässä seurassa

Vigna Senza Nome on raikas klassikko Moscato d´Asti Piemontesta: kepeä, kevyesti helmeilevä ja kukkea. Siinä on alkoholia kohtuulliset 5,5 %. Viini on pakattu kätevään 37,5 cl pulloon, joka riittää pienen porukan jälkiruualle.

Lisää herkullisia jälkiruokia